Muntele Mic, sufocat de turişti. Soluţia autorităţilor pentru aglomeraţia infernală din weekend-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turişti blocaţi în trafic, pe drumul care duce în staţiunea Muntele Mic FOTO Daniel Dancea
Turişti blocaţi în trafic, pe drumul care duce în staţiunea Muntele Mic FOTO Daniel Dancea

Investiţiile realizate în ultimii ani pe Muntele Mic au transformat staţiunea într-una din cele mai vânate destinaţii pentru iubitorii de schi din Banat. Să mergi, însă, într-o zi de weekend pe Muntele Mic este un coşmar din cauza lipsei locurilor de parcare.

Cu un potenţial uriaş, Muntele Mic a devenit, în urma investiţiilor realizate de milionarul Romeo Dunca, ajuns între timp preşedinte al CJ Caraş-Severin, un punct de atracţie pentru iubitorii sporturilor de iarnă sau pentru cei care vor pur şi simplu să iasă la zăpadă şi aer curat. 

În zilele de weekend, Muntele Mic este, însă, sufocat de turişti, iar cea mai mare problemă este lipsa locurilor de parcare.

Încă dinainte de a deveni preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca a gândit un sistem prin care cei care vor să schieze pe pârtia amenajată de el să poată să îşi lase maşinile în parcările amenajate de el şi să urce cu microbuze puse la dispoziţie gratuit.

Numărul şoferilor care vor să urce pe munte este, însă, mult mai mare decât numărul locurilor de parcare, iar din acest motiv, în zilele de week-end, pe Muntele Mic se crează ambuteiaje, iar şoferii sunt obligaţi să parcheze pe marginea drumului, formând cozi kilometrice.

Câte maşini suportă Muntele Mic

„Pe muntele Mic pot să ajungă 800 de maşini dacă e vremea bună fără niciun fel de reguli, 1.200 de maşini pot ajunge cu nişte reguli cât de cât şi 1.500 cu reguli foarte stricte. Ce e peste numărul ăsta este haos. Cât există mai mult de 1.500 de maşini care vor să ajungă acolo, concret nu se poate face nimic, decât să îi întorci de la sensul giratoriu de la centura Caransebeşului şi să le explici că nu pot să urce”, a declarat Romeo Dunca.


Coloană de maşini formată la urcarea pe Muntele Mic. Unii turişti îşi abandonează maşinile şi pornesc pe jos FOTO Daniel Dancea

munctele mic Daniel Dancea

Potrivit lui Dunca, până la 1.500 de maşini, turiştii pot parca în locurile amenajate pe marginea drumului. Pentru asta, e nevoie, însă, de o organizare foarte bună. „Eu am creat infrastructura pentru asta încă de acum patru-cinci ani. Trebuie reguli ca să îi oprească pe oameni când o parcare este plină, să se comunice prin staţie şi să fie luaţi cu bus-urile. Trebuie ca echipajele de Poliţie să vină înainte puhoului, nu să fie parte din trafic”, a declarat Romeo Dunca, potrivit căruia soluţia pe termen lung este construirea unei gondola care să preia oamenii din satul Borlova.

„Acolo este un diamant care trebuie îngrijit”

Romeo Dunca a mai declarat că interesul pentru Muntele Mic a crescut pe fondul pandemiei, din cauza căreia bănăţenii nu mai merg la ski în Austria. La dezvoltarea zonei a contribuit, de asemenea, şi investiţia în telescaunul Vâlsanu. „Acolo este un diamant care trebuie doar îngrijit şi de asta va trebui să ne focusăm foarte bine asupra acestei zone, să îi facem nişte reguli urbanistice şi, eventual, Consiliul Judeţean să o ia sub umbrella lui pentru că autorităţile locale sunt depăşite, sunt sub presiunea celor din zonă. Fiecare vrea să îşi facă un coteţ, o gheretă”, a mai declarat preşedintele CJ Caraş-Severin.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Milionarul Dunca, dezvăluiri despre „hoţiile” de la CJ Caraş-Severin. Ce sporuri încasa fosta conducere

Dunca face primele concedieri la CJ Caraş-Severin. Dispar 65 de posturi, majoritatea de la birourile instituţiei

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite