Mutaţia britanică a virusului care circulă şi în România nu îi mai scuteşte de simptome pe copii şi pe tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr.Cristian Oancea
Dr.Cristian Oancea

Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara, spune că mutaţia britanică a virusului SARS-Cov-2 se transmite mai uşor, dar provoacă mai puţine decese.

Mutaţiile coronavirusului reprezintă marile provocări ale pandemiei. În acest moment, în Europa există, deja, pe lângă tulpina din Marea Britanie, şi mutaţiile din Brazilia şi Africa. Virusul se transmite intracomunitar mai uşor şi are câteva caracteristici.

„Şi noi suntem îngrijoraţi. Trebuie să creştem gradul de prudenţă deoarece în Europa se regăsesc toate tulpinile de coronavirus. Urmărim cu interes ce se întâmplă în zona Franţa, Marea Britanie şi Italia, şi modul de transmisie şi diseminare intracominitară. Aceste noi tulpini au ca specificitate faptul că se diseminează foarte repede în comunitate. De asta trebuie să avem un grad de prudenţă sporită”, a spus Cristian Oancea, managerul spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara.

Conform specialiştilor, noile mutaţii de coronavirus nu îi mai scuteşte pe copii şi tineri, care încep să dezvolte simptoame. „Dacă până acum cinci-şase luni, formele cele mai uşoare erau pierderea mirosului şi gustului, acum aceste forme sunt simptomatice, chiar moderate. Înainte nu aveam probleme de infecţie la adolescenţi, acum, însă, am văzut că aceştia încep să dezvolte sindroame febrile. Acestea se rezolvă cu tratament simptomatic în câteva zile, nu a fost nevoie de tratamente mai agresive. Trebuie să ne îngrijoreze atunci când pacienţii încep să se desatureze. Acesta indică un grad de afectare a pulmonului. Recomandăm ca fiecare pacient să aibă în casă un termomentru şi un pulsoximetru”, a mai declarat Cristian Oancea.

Tulpina britanică provoacă mai puţine decese

Existenţa mutaţiilor de coronavirus au fost dovedite prin secvenţierea genetică realizate în anumite laboratoare private din România. Nu mai există nicio îndoială că la noi circulă tulpina britanică.

„Testul pe care-l fac oamenii arată infecţia cu SARS-Cov-2. Din nefericire nu putem să facem această secvenţiere genetică în spitalul nostru. Dar sunt animite laboratoare private care fac aceste teste şi ne anunţă de rezultatele obţinute. Era o chestiune de timp până când tulpina britanică o să apară şi o să fie identificată. O să vedem restul de tuplini cât şi cum o să apară”, a mai afirmat Oancea.

Partea bună este că tulpina britanică, întâlnită şi în România, provoacă mai puţine decese. O explicaţie este că virusul doreşte să supravieţuiească, nu să moară odată cu gazda. „Identificând virusul în fază incipientă, putem să-l izolăm şi să-l tratăm corespunzător şi putem să scădem mortalitatea. Partea negativă este că avem o incidenţă crescută şi suntem, noi, Timişul, în zona roşie, singura din ţară. Monitorizăm fenomenul şi vedem cum putem să-l gestionăm cât mai bine”, a completat Cristian Oancea.

Vaccinuri bune împotriva noilor tulpini

Medicul Cristian Oancea a mai spus că vaccinarea imediată a populaţiei este singura soluţie rapidă, dacă vrem să scăpăm de pandemie şi să revenim la o viaţă normală.

„Încă nu avem multe cazuri cu tulpină britanică, nu suntem încă la pragul de îngrijorare. Totuşi, testarea rămâne o soluţie, să identificăm aceste cazuri şi să rupem lanţul de transmisie. Oamenii trebuie însă să se vaccineze. Vaccinurile care există pe piaţă acoperă tulpinile care au apărut. Dacă va ieşi o altă tulpină hibridă, prin încrucişarea acestor tulpini, nu ştim în acest moment. Pfiser şi Biontech au anunţat că dacă apare o altă tulpină mutantă, ei pot să aducă schimbări în vaccin. Lucru care ne dă speranţă. Vaccinarea e singura armă în lupta cu acest virus”, a încheiat medicul Cristian Oancea, şeful clinicii „Victor Babeş” din Timişoara.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Doctorul Musta: „Suntem la începutul valului trei”. Când crede medicul că va începe să conteze vaccinarea

Cum explică doctorul Musta moartea unor tineri fără alte boli, în urma infectării cu SARS-CoV-2

Sfaturile preţioase ale medicului Musta. Cum eviţi contaminarea prin haine sau pantofi şi de ce sunt mănuşile o mare capcană

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite