Muzica lumii, din nou la Muzeul Satului din Timişoara: începe Plai 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul a fost promovat (şi) cu un graffitti uriaş în centrul oraşului. FOTO: Vali Silaghi
Festivalul a fost promovat (şi) cu un graffitti uriaş în centrul oraşului. FOTO: Vali Silaghi

În acest weekend, la Timişoara are loc a opta ediţie a Festivalului „Plai”, cel mai mare eveniment de „world music” din Europa de Est organizat doar de voluntari.

Evenimentul aduce la Timişoara, la Muzeul Satului, muzică din toate colţurile lumii. Prima ediţie a festivalului, în 2006, a coincis cu prima vizită a lui Al Di Meola în Timişoara. De atunci, evenimentul a căpătat amploare şi a adus pe scena de la Muzeul Satului Bănăţean artişti precum Paco de Lucia, Jean-Luc Ponty. Mariza, Farfarello, Misia, Trilok Gurtu sau Susana Baca. Ediţia din acest an va avea loc pe 13, 14 şi 15 septembrie, fiind a doua în care evenimentul se întinde pe trei zile, primele şase ediţii ale festivalului având o durată de două zile.

După experienţa reuşită cu „artistul rezident” de anul trecut, Subcarpaţi, în 2013 Maia Vidal va susţine câte un concert în fiecare dintre cele trei seri ale festivalului. „Plai” nu înseamnă, însă, doar muzică. Timp de trei zile, de vineri până duminică, la Muzeul Satului, dar şi în alte locaţii din oraş, vor fi numeroase ateliere, proiecţii de filme, expoziţii, activităţi pentru copii, cursuri, concursuri şi aşa mai departe.

Zaz, Patrice şi „Hendrix din Sahara”

Vedeta zilei de vineri este Zaz, la ora actuală cel mai important export muzical al Franţei. Isabelle Geffroy, cunoscută sub numele de scenă de Zaz, este cântăreaţa franceză care are cea mai mare cautare în acest moment. Muzica ei combină influenţe de jazz, soul, chanson franchais, ritmuri africane, andaluze şi braziliene. În luna mai 2010 a lansat albumul „Zaz”, care a făcut-o cunoscută în întreaga lume cu piesa „Je Veux” şi care a purtat-o pe cele mai mari scene. În 2013, Zaz are un nou album, „Recto Verso”.

Patrice revine la Timişoara, după ce anul trecut Plai a avut, în seara în care a concertat artistul german, primul „sold out” din istorie. Mulţi doritorinu au putut intra la acel concert în Muzeului Satului Bănăţean, capacitatea maximă a spaţiului fiind atinsă.

Vieux Farka, cealaltă vedetă din seara de sâmbătă, vine din Mali. Este o poveste începută cu o generaţie înainte şi continuată cu pasiune şi talent de Vieux Farka Touré. Tatăl sau, Ali Farka Touré, celebrul chitarist din Mali, a colaborat în ultimii săi ani de viaţă la câteva piese care apar pe albumul de debut al lui Vieux. 

Deşi a început ca toboşar, Vieux trece la chitară in 2001, decizie care îi va aduce mai târziu supranumele de „Hendrix din Sahara”. De la primul album lansat în 2007, Vieux a lansat înca şapte, având o serie de colaborări cu artişti cunoscuţi. Stilul său, deşi rămâne fidel direcţiei trasate de Ali Farka Toure, încorporează elemente noi latine şi rock.

Timişoreni pe scena de la Plai

Pe scena festivalului va urca duminică Nuevo Tango Quintet. Cei cinci maeştri instrumentişti (Alin Stoianovici – acordeon, Sascha Bota – vioară, Roxana-Yvonne Coşereanu – pian, Ionuţ Dorobanţu – chitară, Johnny Bota – contrabas) au lansat primul material discografic, intitulat „Anivertango”, în decembrie 2012, în sala mare a Teatrului Naţional Timişoara.

Timişorenii au început o colaboare cu Marili Machado, una dintre cele mai recunoscute voci ale tango-ului Argentinean, care va fi pe scenă alături de ei la Plai.

Tot în ultima zi, la Plai va cânta formaţia Baba Zula, cu al lor „sound” psihedelic bazat pe saz (instrument turcesc cu corzi) ce îmbină muzica tradiţională turcească cu electronica, reggae şi dub, la care adaugă dansatoare, costume elaborate, poezie, teatru şi desen live, într-un show cu tente ritualice.

Festivalul a fost promovat, în Timişoara, şi cu ajutorul unui graffitti care poate concura pentru cel mai mare desen realizat vreodată pe o clădire în România. Lucrarea realizată pe o clădire din zona centrală este înaltă de 24 de metri şi lată de 14 metri. Vineri, concertele încep la ora 20.00, iar sâmbătă şi duminică la ora 19.00. Preţul unui bilet, cumpărat la intrare, pentru o zi de festival, este 50 de lei, în timp ce un abonament pentru toate cele trei zile costă 100 lei. Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe site-ul festivalului.

Citeşte şi:

Începând de vineri, avem „Teatru pe pâine” la Timişoara

FOTO A fost terminată uriaşa operă de artă realizată pe o clădire din Piaţa Victoriei

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite