Nereguli grave descoperite la Spitalul Judeţean Timişoara. S-a „ciugulit” inclusiv din mâncarea pacienţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea de Conturi a descoperit o serie de nereguli la Spitalul Judeţean din Timişoara, „ciugulitul” din mâncarea pacienţilor fiind una din chestiunile cel mai puţin grave FOTO Arhivă
Curtea de Conturi a descoperit o serie de nereguli la Spitalul Judeţean din Timişoara, „ciugulitul” din mâncarea pacienţilor fiind una din chestiunile cel mai puţin grave FOTO Arhivă

Un control al Curţii de Conturi la Spitalul Judeţean Timişoara scoate la iveală situaţii halucinante din sistemul medical. „Adevărul“ vă prezintă detalii dintr-un raport de  al Curţii de Conturi în urma căruia au fost sesizaţi inclusiv procurorii DIICOT.

În urma unui control efectuat la începutul anului trecut la Spitalul Judeţean din Timişoara, Curtea de Conturi Timiş a întocmit un raport în urma căruia directorul financiar a fost suspendat din funcţie, iar la sfârşitul anului trecut, Curtea de Conturi a României a sesizat DIICOT-ul. Raportul întocmit de auditorii Curţii de Conturi, intrat în posesia „Adevărul“, scoate la iveală detalii ale posibilelor ilegalităţi.

Un exemplu este întâlnit în cazul unui generator electric în valoare de 60.000 de lei primit de Spitalul Judeţean Timişoara, în 2000  de la Ministerul Sănătăţii. Destinat laboratului spitalului, generatorul electric a fost ţinut nefolosit până au început să dispară piese de pe el, fiind deschis şi un dosar penal în acest sens. Pentru a se lua totuşi măsuri de folosire a generatorului, extrem de util în activitatea laboratorului de la Judeţean, şefa laboratorului şi asistentul-şef au trimis în 2003 conducerii spitalului o adresă în care au solicitat punerea în funcţiune a aparatului „care stă de doi ani de zile în magazia spitalului drept ispită pentru cei care vor să îl descomplecteze“. Adresa s-a dovedit inutilă.

Generatorul Caterpillar a mai „zăcut“ nouă ani în depozit, iar în 2012 a fost scos din uz ca „amortizat integral“, fără să fie pus vreodată în funcţiune. În plus, potrivit Curţii de Conturi, printr-un program finanţat de Banca Mondială, laboratorul Spitalului Judeţean din Timişoara a primit în 2005 de la Ministerul Sănătăţii o instalaţie de climatizare pentru laborator. „În ciuda corespondenţei abundente pe care conducerea laboratorului clinic a avut-o cu managementul spitalului în perioada 2006-2013, acesta nu a găsit resursele necesare să pună în funcţiune o instalaţie primită gratuit“, se arată în raportul Curţii de Conturi.  în care sunt reţinute nereguli inclusiv în privinţa contractului cu firma care asigură mâncarea pentru pacienţi.

Auditorii instituţiei de control au descoperit nereguli inclusiv în contractul încheiat cu o firmă privată pentru livrarea mâncării pentru bolnavi.  Astfel, în urma consultării cu specialişti în nutriţie şi diabet auditorii Curţii de Conturi au constatat o variabilitatea a mărimii porţilor între secţii şi discrepanţe între numărul de porţii solicitat de spital pe fiecare meniu şi numărul de porţii primit pe acele tipuri de meinuri. „Cantitatea reală a porţiilor obţinute prin cântărire este mult mai mică decât cea prevăzută în reţetar“, este o altă constatare a Curţii de Conturi, care au avertizat că „fără o atentă recepţionare cantitativă, calitativă, dar mai ales sortimentală a hranei pacienţilor, instituţia este păgubită sistematic, sau cel puţin poate fi, de către orice operator externalizat de furnizare a hranei în spital”. Pentru că au verificat doar masa de prânz, orice alte verificări nemaiavând un caracter inopinat, Curtea de Conturi nu a putut reţine un prejudiciu, dar a dispus ca măsură pentru managementul spitalului „întocmirea unor proceduri care să elimine orice deficienţă cu privire la comandarea cantităţilor şi sortimentaţiei hranei pacienţilor”.

Contracte preferenţiale

Probleme cele mai grave sunt, însă, la încheierea unor contracte de achiziţii. Un astfel de contract este cel de deratizare şi dezinsecţie. Auditorii Curţii de Conturi acuză în încheierea acestor contracte încălcări flagrante ale ale legii privind achiziţii publice, totul pentru ca lucrarea să-i fie atribuite unei anumite firme.

Deşi toate contractele din perioada 2006-2013 au fost acordate prin încredinţare directă, această metodă de achiziţie publică fiind utilizată de toţi ordonatorii de credite din această perioadă şi justificată prin evaluări ce stabileau preţul contractelor sub pragul peste care legal, era obligatoriu ca atribuirea să se realizeze prin selecţie de oferte. Decontările au depăşit în aproape toate cazurile aceste praguri, ceea ce demonstrează, în plus, caracterul vădit de a încredinţa contractul de prestări servicii de dezinsecţii şi deratizare către o singură firmă, respectiv SC VM Desider SRL, ceea ce a viciat în mod grav caracterul public al atribuirii contractelor de achiziţii publice, având consecinţe financiare negative asupra bugetelor anuale ale Spitalului Judeţean Timişoara“, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Un alt contract asupra căruia Curtea de Conturi ridică probleme de ilegalitate este achiziţionarea unui computer tomograf „multislice“, achiziţionat în decembrie 2010 cu suma de 1.375.000 de lei fără TVA, prin firma SC VFI Medica SRL. Cinci luni mai târziu, de la aceeaşi firmă, Spitalul Judeţean Timişoara cumpără un soft de upgrade al computerului tomograf cu suma de peste 600.000 de lei, upgrade asupra căruia auditorii Curţii de Conturi exprimă „rezerve“.

Procesul e pe rol

Numitorul comun al firmelor SC VM Desider SRL şi SC VFI Medica SRL este Vlad Francisc Iman (fost asociat în VM Desider şi asociat unic în VFI Medica), un fost liberal implicat şi în alte firme care au făcut afaceri cu Spitalul Judeţean Timişoara. Pentru contractele amintite, dar şi pentru alte nereguli, Curtea de Conturi a sesizat DIICOT-ul. Potrivit actualului manager al Spitalului Judeţean, Marius Craina, venit pe funcţie după controlul Curţii de Conturi, în cazul unora dintre măsurile dispuse de instituţia de control s-au făcut demersuri pentru recuperarea prejudiciului, iar unele constatări privind neregulile de la Judeţean au fost contestate în instanţă, procesul fiind pe rolul Tribunalului Timiş.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite