Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Norvegia a mai nenorocit o familie de români: „Mi-au spus că e jenant să-mi ţin fetiţa în braţe şi să o pup. Pur şi simplu îţi iau sufletul din tine şi pleacă cu el”

100
11 Jan 2016 19:27:59
Autor: Daniel Dancea
Dumitru şi Mihaela Nan, o familie de români din Norvegia rămasă fără cei doi copii luaţi de Barnevernet, Serviciul de Protecţie a Copilului din Norvegia FOTO Facebook
Dumitru şi Mihaela Nan, o familie de români din Norvegia rămasă fără cei doi copii luaţi de Barnevernet, Serviciul de Protecţie a Copilului din Norvegia FOTO Facebook

Cazul familiei Bodnariu, rămasă fără cei cinci copii luaţi de autorităţile norvegiene, a declanşat un val de susţinere fără precedent. Reacţia miilor de oameni care s-au solidarizat cu familia Bodnariu le-a dat curaj şi altor români din Norvegia, care trec prin acelaşi coşmar. Dumitru şi Mihaela Nan, o familie de credincioşi ortodocşi, originară din Maramureş, a rămas fără doi copii. MAE confirmă cazul.

Marius şi Ruth Bodnariu, familia rămasă fără copiii luaţi de Serviciul de Protecţia Copilului din Norvegia, nu sunt singurii care trăiesc acest coşmar. În mass-media au apărut informaţii şi despre alte cazuri, dar părinţilor le-a fost teamă să-şi facă publică situaţia. Familia Nan, Mihaela (37 de ani) şi Dumitru (44 de ani), care a rămas fără copii în 27 octombrie, înainte de a se declanşa cazul Bodnariu, a tăcut până acum. Cei doi soţi, creştini ortodocşi originari din Maramureş, s-au mutat în Norvegia în urmă cu cinci ani. Dumitru Nan a povestit pentru „Adevărul” că el şi soţia sa au muncit din greu, dar au reuşit să îşi cumpere o casă şi un apartament pe care l-au închiriat la un preţ de 1.500 de euro pe lună.

Cu venituri care se apropie de 10.000 de euro pe lună şi doi copii, Bianca (7 ani) şi Dragoş (un an şi jumătate),  familia Nan a reuşit să realizeze în Norvegia cam tot ce şi-ar dori un om de la viaţă. Tatăl povesteşe că şi-a dorit să-i ofere fetiţei sale tot ce e mai bun. A dus-o la înot, la balet, la handbal. A venit, însă, ziua de 27 octombrie 2015, când cei doi soţi au pierdut tot ce au mai scump pe lume. Cei doi copii ai familiei Nan au fost preluaţi de Serviciul de Protecţie a Copilului – Barnevernet şi plasaţi într-o familie surogat.

Scene desprinse dintr-un film de groază

Dumitru Nan povesteşte că, în data de 27 octombrie, în timp ce era la serviciu, a fost sunat şi chemat la Poliţie. A sunat-o pe soţie, de la care a aflat că şi ea a fost chemată la Poliţie, unde cei doi soţi au fost interogaţi timp de şase ore şi lăsaţi să plece. Afară i-au aşteptat doi angajaţi ai Serviciului de Protecţie a Copilului, în vârstă de aproximativ 30 de ani fiecare. Asistenţii sociali le-au spus părinţilor, care nu au aflat nici până în prezent cine i-a denunţat, că fetiţa a declarat că a fost bătută şi nu mai au dreptul la copii. „Când am auzit asta, m-am clătinat pe picioare”, povesteşte Dumitru Nan. Românul a mai declarat că în momentul în care au fost luaţi copiii, soţia sa a început să plângă şi să ţipe, iar asistenţii sociali i-au spus că dacă are nevoie de un psihiatru, o pot ajuta ducând-o la psihiatru.

„Le-am spus că le dau tot ce am, casă, apartament. Nu îmi mai trebuie nimic. Să îmi dea copiii şi plec din ţară”, povesteşte Dumitru Nan. „Pur şi simplu îţi iau sufletul din tine şi pleacă cu el”, a declarat şi Mihaela Nan. La fel ca în cazul Bodnariu, acuzaţia adusă familiei Nan este că şi-a lovit copiii.  Dacă Marius Bodnariu a recunoscut că s-a mai întâmplat să le mai dea o palmă la fund copiilor sau să îi mai tragă de urechi, Dumitru Nan susţine că niciodată nu a lovit fetiţa „Am avut o slăbiciune foarte mare pentru ea. I-am făcut totul pe plac. Tot ce am făcut a fost să o mai pun la colţul de ruşine, unde nu a stat mai mult de cinci minute”, povesteşte Dumitru Nan.

Interogatoriul fetiţei

Românul stabilit în Norvegia a declarat că toate documentele adunate în acest caz, de la şcoală şi de la medici îi sunt favorabile, totul  bazându-se pe declaraţiile fetiţei, obţinute într-un interogatoriu înregistrat video, fără ştirea lor. Părinţilor li s-a pus la dispoziţie înregistrarea cu fetiţa interogată în timp ce se juca. Dumitru Nan a declarat că din înregistrări se vede că în timp ce se joacă, fetiţa spune tot felul de lucruri, inclusiv că atunci când este întrebată cine a mai bătut-o, fetiţa spune că a fost bătută de bunică, dar nu ştie să spună în ce fel. „Cum putea să o bată bunica din România, care o vede foarte rar şi atunci când o vede, nu ştie cum să o iubească mai mult? Dacă Bianca spunea că mă duce în fiecare zi cu maşina la serviciu sau că eu conduc o navă cu 400 de oameni, o credeau? Dacă Poliţia nu a găsit niciun indiciu că mi-am bătut copiii, de ce să mi-i iei?”, se întreabă Dumitru Nan, care spune că până la a i se lua copiii nu i-a semnalat nimeni, nici de la şcoală, nici din altă parte, că nu ar fi un părinte bun.

După ce au rămas fără copii, soţii Nan şi-au adus aminte de  un episod petrecut cu câteva săptămâni înainte, când fetiţa le-a spus părinţilor că „se duce în altă casă şi îl ia şi pe Dragoş (n.r. frăţiorul ei)”. „Mi-a spus şi mie soţia episodul ăsta, dar nu am băgat în seamă. Cine s-a gândit că se ajunge aici”, a spus Dumitru Nan. Familia de români aşteaptă ca pe 20 ianuarie cazul să fie judecat din nou de o comisie din cadrul Serviciului de Protecţie a Copilului. Dumitru Nan a întâmpinat greutăţi şi în alegerea unui apărător, fiind la al treilea avocat după ce unul dintre avocaţii pe care i-a avut nici nu i-a mai răspuns la telefon.

Reîntâlnirile dramatice cu copiii

Din prima săptămână din care au rămas fără copii, Dumitru şi Mihaela Nan au primit dreptul de a-i vedea pe Bianca şi Dragoş, aflaţi la o distanţă de 300 de km de casă, câte două ore pe săptămână. Potrivit lui Dumitru Nan, întâlnirile au loc într-o cameră de hotel, în prezenţa asistenţilor de la Serviciul de Protecţie a Copilului, care îşi iau notiţe. Momentele întâlnirilor cu copiii descrise de Dumitru Nan sunt dramatice.  „La prima întâlnire de la o săptămână când au luat-o, am mers să îi vedem. Bianca nu a avut nicio ezitare. A sărit direct în braţe la mine. În astea două ore, mai mult de o oră a stat în braţe la mine şi o mai pupam. Am fost acuzat că a fost foarte jenant că am ţinut fetiţa la mine în braţe şi am pupat-o. La despărţire, Bianca ţipă, se ţine de mână că vrea la noi. A durat jumătate de oră să ne despărţim. Plângeau să vină la mine în braţe”, a mai povestit Dumitru Nan.

„Marţea trecută, când am fost să îi vedem, îl ţineam pe Dragoş în braţe, aşa pe şold. Dacă putea să intre în mine, ar fi făcut-o. De ce traumatizează copiii fără să se gândească o secundă că le distrug viitorul? Ei chiar nu pot să vadă că distrug familia şi copiii?”, a declarat şi Mihaela Nan. Tatăl copiilor a mai declarat că este creştin ortodox şi i-a învăţat pe copii să se roage, iar la întâlnirea din preajma Crăciunului a cântat colinde alături de Bianca, în camera de hotel în care s-au întâlnit. 

Dumitru Nan a mai spus  că pentru a ajunge la locul în care se întâlnesc cu copiii, părinţii trebuie să meargă cu feribotul, iar tot drumul, până la feribot, sunt însoţiţi de asistenţii sociali. Cu toate acestea, spune Dumitru Nan, a fost acuzat că urmăreşte maşina cu care pleacă copiii. Bărbatul susţine că în momentul în care a demonstrat că nu face asta, fiind însoţit de asistenţii sociali, i s-a spus că i s-a testat reacţia. Ministerul Afacerilor Externe a confirmat pentru „Adevărul” preluarea copiilor din familia Nan, fără a oferi alte detalii, cei doi soţi cerând categoric, înainte de a se hotărî să vorbească despre cazul lor, să nu fie facut public cazul. Atât soţii Nan cât şi soţii Bodnariu au declarat că ştiu mai multe familii de români care au plecat din Norvegia în regim de urgenţă. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Popescu Ion
11.01.2016, 19:42:28

Nazisti ticalosi de norvegieni, sa crapati mai repede! Sint buni copiii romani ca materie prima pentru transplante de organe, nu?! De musulmani nu v-ati atinge in veci, nenorocitilor!

+13 (47 voturi)
etc etc
11.01.2016, 20:24:28

norvegienii sunt prea *acaciosi sa fie nazisti. Doar sunt spalati pe creier...

+15 (37 voturi)
G Tudor
11.01.2016, 20:18:15

Asteptam pe Dana-Lara etc sa se behaie pe-aici si sa ne explice si acest caz.

+6 (20 voturi)
Namalas Salaman
11.01.2016, 20:18:35

Îmi vine să înjur, Doamne iartă/mă.

+4 (8 voturi)
Herut Iona
11.01.2016, 20:31:45

Cazul este absolut ex-tra-or-di-nar. Adică, este cea mai bună dovadă ca Europa s-a stricat de tot și va pieri sub propriile ei legi mizerabile. De curând am citit într-un ziar englez că Norvegia ar fi cea mai fericită țară din lume ! Uau ! Măi să fie! Chiar așa ? Vin autoritățile și-ți iau copiii după care, tu declari că ești cel mai fericit om din lume ? Și în SUA, unde trăiesc de 30 de ani, văd în magazine părinți care-și altoiesc bine de tot copiii și nu bagă nimeni în seamă astfel de incidente, ba, din contră, cei care privesc la aceste mici cafteli, sunt de acord cu părinții. E clar că de când au apărut aceste așa-zise societăți de protejare (cică!) a copiilor, copiii au început ca ei să-și abuzeze părinții, amenințându-i că dacă nu le satisfac poftele, vor chema numărul magic de telefon și așa, părinții vor avea de pătimit din cauza autorităților. Am colegi care, cînd au fost amenințați de copii că vor chema child abuse phone number, aceștia le-au spus : cheamă-i, dar te și cari di casa mea, da ? După care, copiii au chemat autoritățile, a venit poliția, i-au ridicat pe părinți, aceștia au fost încarcerați, au plătit 5000 de dolari cauțiunea, și ? ce credeți, din acel moment, părinții și copiii au început să trăiască exact ca niște străini. Vrei bani de la mine?, faci anumite treburi în casă : duci gunoiul, îți faci curat în cameră, ajuți la curățenia din fața casei, din casă, faci asta, faci ailaltă, și, tot așa. Cu cît își plătesc copiii ? Well, the price is negotiable!, și, în afară de aceste plăți, părinții au dreptul să le impună copiilor lor cât timp au voie să plece din casă și până la ce oră, fapt pentru care, copiii le spun în față how much they hate them, da? Cam asta se întâmplă între mulți părinți și copiii lor din cauza acestei mizerbile de child abuse association. Un coleg mi-a povestit cum o dată, pleca cu familia la o casă de vacanță la cam 160 de mile de casă, iar băiatul lor, Jash, era în camera lui și se juca jocuri pe computer cu alți copiii, pe internet, promițându-le părinților că va veni în curând. Familia cu ceilalti trei copiii erau în mașină, tatăl claxona ca Jash să audă și să vină la mașină. Văzând că nu mai vine, colegul meu s-a dus în camera lui și s-a răstit la el : n-ai auzit claxonul? Nu ai de gînd să vii?, la care, Jash i-a răspun : fuck off old man !, don't you se that I'm bussy? Fuck off to your forest house, fuck off all you! Colegul meu i-a spus următoarele: peste două luni vei împlini 18 ani, a doua zi dup ce împlinești vârsta asta nu mai ai voie în casa mea, da ? Și, exact a doua zi după ce a împlinit 18 ani, Jash nu s-a dus nicăieri, iar taică-su a chemat poliția, care poliție i-a spus că nu ar trebui să facă așa ceva. OK! Colegul meu s-a adresat justiției și justiția l-a chemat pe Jash și i-a dat trei săptămâni să-și găsească o locuință. A reușit să-și găsească un apartament ca vai de mama lui după o lună jumătate cu un roommate, pentru ca, după vreo opt luni, a fost arestat ca drog diller și a primit 6 ani de pușcărie, doi ani la o școală de corecție și doi la o pușcărie. Colegul meu mai are trei copii, care, spre binele lui sunt ascultători. Dar, cam asta e cu copiii din ziua de azi și cu aceste autoități guvernamentale mizerabile care se amestecă între părinți și copii. Din cauza acestei stări de fapte, 99% din tineri nu doresc să aibe copii, și, în toate statele așa-zis civilizate, natalitate a scăzut sub cota dramatică, ceea ce face ca, toate aceste țări să fie o pradă extraordinar de ușoară pentru țări barbare cum sunt cele din Africa și din țările arabe, unde creșterea copiilor se face și cu ajutorul bătăii, care, nu-i așa, e ruptă din rai ! :-)

+11 (27 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările