O nouă lovitură a mafiei imobiliare din Timişoara. Primăria, pusă să recupereze 300.000 de euro de la un sărman fără venituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aflat în spatele tranzacţiilor cu acte false, Ionelaş Cârpaci a scăpat de achitarea prejudiciului, judecătorii hotărând ca paguba să fie achitată de un bărbat cu handicap, folosit ca pion al mafiei imobiliare
Aflat în spatele tranzacţiilor cu acte false, Ionelaş Cârpaci a scăpat de achitarea prejudiciului, judecătorii hotărând ca paguba să fie achitată de un bărbat cu handicap, folosit ca pion al mafiei imobiliare

Primăria Timişoara a pierdut un teren de peste 300.000 de euro luat cu acte false de o reţea în spatele căreia procurorii susţin că se află baştanul Ionelaş Cârpaci, unul din cei mai bogaţi romi din Timişoara. Într-un proces civil, judecătorii au decis că daunele trebuie acoperite de Cârpaci Crăciun, o persoană cu handicap, fără venituri, folosită de Ionelaş Cârpaci ca pion în afacerile cu acte false.

Unul din cele mai răsunătoare dosare de escrocherii imobiliare, care îl are în centru pe lideul clanului Cârpaci, Ionelaş, dar şi mai mulţi funcţionari publici şi un notar îşi aşteaptă sentinţa pe fond la Curtea de Apel Timişoara, unde procesul se judecă de cinci ani. Dosarul vizează o afacere din urmă cu aproximativ 10 ani, când un teren al Primăriei Timişoara a fost restituit cu acte false unui boschetar maghiar, Barabas Pal.

Terenul a fost vândut ulterior lui Crăciun Cârpaci, un bărbat de etnie romă din Gătaia, care a vândut, la rândul său, terenul firmei Ital Rom, unul din cei mai importanţi dezvoltatori imobiliari din Banat, înainte de a intra în insolvenţă. După ce Ital Rom a construit pe terenul cumpărat de la Crăciun Cârpaci un bloc, s-a demonstrat că terenul a fost luat din proprietatea primăriei cu acte false.

Pionii mafiei imobiliare

O anchetă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara a scos la iveală faptul că în spatele întregii afaceri se afla baştanul Ionel Sandner, cunoscut ca Ionelaş Cârpaci. Practic, boschetarul maghiar Barabas Pal şi Crăciun Cârpaci, bărbat cu handicap despre care se ştie că mergea frecvent la cerşit în Anglia, au fost folosiţi doar ca pioni care să apară în documente.

Afacerea a fost descrisă chiar de asociatul lui Ionelaş Cârpaci, Francisc Kelemen, care a şi fost „creierul” afacerilor cu acte false. „Sandner m-a întrebat dacă nu ştiu pe cineva în Ungaria, care să falsifice astfel de acte astfel încât să existe un moştenitor care să poată vinde. Derulând afaceri în Ungaria, eu îl cunoşteam pe un maghiar pe nume Balogh Zsolt, care îmi propusese mai demult o afacere cu motociclete cu acte problematice”, a declarat Kelemen în cadrul procesului. 

Proprietar pe terenurile luate cu acte false a devenit Barabas Pal, boschetar maghiar folosit ca intermediar. Kelemen a mai declarat că, după ce s-au falsificat documentele pe numele lui Barabas Pal, s-a trecut la intabulare. Cum Ionelaş era plecat în Germania, cumpărător a apărut Cârpaci Crăciun, un verişor al lui Ionelaş, care l-a şi vândut terenul celor de la Italrom. De alftel, procurorii l-au trimis în judecată pe Ionelaş Cârpaci, alături de Francisc Kelemen, patru funcţionari publici şi alte persoane care au avut diferite roluri în tranzacţii.

În paralel cu procesul penal derulat la Curtea de Apel Timişoara, Primăria Timişoara a deschis un proces civil pentru anularea contractelor încheiate în baza unor acte falsificate şi recuperarea prejudiciului. În acelaşi proces, Ital Rom a formulat o cerere reconvenţională în care a cerut dreptul de a intabula blocul construit pe terenul cumpărat de la Crăciun Cârpaci. Judecătorii au considerat că Ital Rom este cumpărător de bună credinţă şi l-au obligat pe Crăciun Cârpaci să plătească prejudiciul de peste 323.000 de euro. Surse din Primăria Timişoara au declarat că procedurile de punere în executare a sentinţei nu au început, dar şansele ca banii să fie recuperaţi sunt minime, pentru că Crăciun Cârpaci nu are niciun venit, fiind insolvabil. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite