Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Operaţiunea Trandafirul – cum au fost furaţi morţii Revoluţiei din morga Spitalului Judeţean Timişoara

6
18 Dec 2012 09:59:28
Autor: Stefan Both
În noaptea de 18 spre 19 decembrie 1989 s-a pus în aplicare Operaţiunea Trandafirul FOTO Reuters
În noaptea de 18 spre 19 decembrie 1989 s-a pus în aplicare Operaţiunea Trandafirul FOTO Reuters

În urmă cu 23 de ani, Elena Ceauşescu, rămasă la conducerea statului pe timpul şederii bărbatului ei în Iran, a plănuit, alături de Emil Bobu, secretar al PCR şi cu ministrul de Interne Tudor Postelnicu ştergerea urmelor lăsate de morţii din Revoluţie.

În noaptea de 18 spre 19 decembrie 1989, s-a pus în aplicare Operaţiunea Trandafirul, prin care victimele represiunii armatei din 17 decembrie să fie furate din morga Spitalului Judeţean. Cadavrele trebuiau transportate la Bucureşti şi incinerate la crematoriul Cenuşa. Urma să se lanseze zvonul că aceştia au fugit din ţară.
 
Generarul Constantin Nuţă i-a ordonat şefului Miliţiei Timiş, Ion Deheleanu, să se ocupe de problemă. Acesta a comandat o autoizotermă de la Comtim, de la Autobaza de la Berecsăul Mare, iar adjunctul său Ioan Corpodean a format echipa de ofiţeri care să transporte cadavrele. 
 
Din această echipă au făcut parte Gheorghe Avram, Iosf Veverca, Eugen Mişea şi Tiberiu Grui. Conducătorul acţiuni de la spitala fost colonelul Nicolae Ghircoiaş, şeful Institutului de Criminalistică a Capitalei. Doctorul Ovidiu Golea, directorul Spitalului Judeţean, a fost cel care a deschis lacătul de la morgă. 
 
"Colete" în autoizoterma de la Comtim
 
Pentru a se putea lucra în linişte, s-au stins becurile din curte, iar geamurile saloanelor au fost acoperite cu perdele. În aceea noapte, miliţienii au încărcat peste 40 de cadavre, victime ale represiunii. Numărul victimelor era monitorizat permanent de către Nicolae Ghircoiaş, iar din partea armatei de colonelul Dumitru Dăescu. Aceştia raportau lui Stănculescu şi Coman. 
 
În noaptea de 18 pe 19 decembrie, între orele 1.30 şi 4.00, miliţenii au încărcat în camion peste 40 de cadavre, indicate de Ghircoiaş. După încărcarea cadavrelor, autoizoterma s-a întors la inspectorat de unde a fost preluat de şoferul Dorel Ceaca. Dimineaţa, avea să plece la Bucureşti, împreună cu căpitanul Valentin Ciucă, care a şi condus camionul înainte de intrarea în Bucureşti. Camionul a fost însoţit de un autoturism în care se aflau trei miliţeni.
 
S-a lucrat din greu la crematoriu
 
Ofiţerii de miliţiei din capital trebuia să prea “coletele”. Conducătorul acţiunii din capital a fost adjunctul miliţiei, Ioan Baciu. La intratea în Bucureşti, plăcuţa numărului de înmatriculare ale camionului a fost înlocuit. Cei veniţi de la Timişoara au fost cazaţi la un hotel, până când cei de la la crematoriu îşi făceau treaba. 
 
Au fost chemaţi la lucru toţi angajaţii crematoriului, care au primit câte 2.000 lei, cu condiţia să semneze că nu vor divulga secretul opreţaiunii. În dimineaţa de 20 decembrie, patru pubele cu cenuşă au fost duse pe raza localităţii Popeşti-Leordeni şi au fost aruncat într-o gură de canal. La revenirea la Timişoara şoferul, care nu ştia ce s-a transportat, a fost trimis să spele izoterma. 
 
Documentele au fost distruse
 
Maiorul Veverca a declarat la proces: “Corpodeanu ne-a spus că este o acţiune secretă şi cine refuză să spune ceva, va fi împuşcat”. Pentru a şterge complet urmele, s-a ordonat distrugerea întregii documentaţii privind victimele. În 22 decembrie, au fost arse toate documentele medicale întocmite de ofiţerii criminalişti, inclusive filmele foto care au fost realizate. 
 

Timişoara în decembrie '89 FOTO Adevărul

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Luca Valentin
18.12.2012, 12:44:54

..crimele revolutiei comise pana la 22 decembrie 1989,se datoreaza obedientei fata de pcr, goanei dupa grade, functii mai mari, si lipsa elementara a notiunii de onoare militara, discernamant si realism politic. Totusi,ce-au facut "emanatii" timp de 23 de ani in Romania,mai ales cu "marile"privatizari ,devalizarea bancilor,a resurselor minerale,..daca am avea un stat de drept,cu institutii solide,care nu se pleaca la "mai mare",n-ar mai fi in libertate in prezent,ca sa nu mai spun in parlamentul tarii_vezi cazul Voiculescu,etc....) Deci,ce comemoram,....crime ramase nepedepsite......?

+2 (6 voturi)
Dan Petrescu
18.12.2012, 15:03:52

Nuuuu draga, comemoram 23 de ani de lasitate colectiva .Prin tacerea noastra suntem la fel de vinovati ca si criminali, priveam zilele astea o lista cu numele ,virsta si ocupatia celor ce au murit in acele zile si te ingrozesti de ce vezi ,Iliescu ar trebui sa moara in fiecare minut timp de zece ani si tot nu ar ispasi vina acelor vremuri.Cu un cinism cum numai Stalin avea, acest criminal in masa Iliescu a facut sa fie ucisi de la bebelusi de citeva ore pina la pensionari apropiati de vremea treceri in nefiinta.Singuri cu minutele noaste am votat si acceptat ,crima ,hotia si delatiunea sa ajunga sa faca parte din ADN-ul fiintei noastre.Ce nu inteleg cum de ''marii maestri''in tot si toate nu se gindesc ca este foarte posibil ca acele zile din '89 sa se repete. Ura si frustrarea azi este parca mai mare ca in acele zile iar ''turbarea'' unui popor ca asta umilit si batjocorit zi de zi poate naste ''monstri''

+7 (7 voturi)
eugen
18.12.2012, 15:04:17

Cei care au dat ordine sa se traga au acum pensii grase si afaceri banoase!Pacat de sangele varsat!Mortii cei fara de vina,cer sa se faca lumina!

+6 (6 voturi)
Alexandru Iordache
18.12.2012, 15:04:34

pubelele alea contineau mai multe resturi organice decat cenusa iar locul nu e la popesti ci la poarta fabricii de sapun 'stela', semn ca 's-a lucrat' si acolo in timpul noptii.. au fost aruncate in zori, inainte de sosirea schimbului I iar la poarta erau cativa zeci de 'civili' in salopete albastre noi-noute si cu casti galbene pe cap.. (probabil o parte insemnata a 'directiei' care s-a ocupat de 'problema'.. asa ca sunt mult mai multi cei implicati decat cei cativa pe care 'a cazut magareata'...si nkvd (procuratura militara..) trebuie sa stie ceva pentru ca (cel putin..) informatii (si informatori..) aveau...

+4 (4 voturi)
Grigore Gaurean
19.12.2012, 10:57:18

Si dupa toate astea marele FSN s-a asternut peste tara ca si marele PCR de alta data. Iar apoi a urmat migratia, ca niciodata in istoria Romaniei, caci nu era asa de bine incat sa vrea toti sa stea acasa.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările