Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Paradoxul pârtiilor din Munţii Banatului. La Semenic se poate schia, la Muntele Mic nu este zăpadă

0
16 Jan 2020 14:24:39
Autor: Stefan Both
FOTO Muntele Mic online, Ponton Casa Baraj, Wolsberg Ski
FOTO Muntele Mic online, Ponton Casa Baraj, Wolsberg Ski

Startul sezonului de schi în Munţii Banatului s-a dat încă în luna decembrie, însă condiţiile meteo nu au ţinut cu iubitorii sporturilor de iarnă.

Pentru că nu a nins foarte mult, zăpada naturală nu este suficientă, astfel că, deşi în unele locuri se poate schia, în altele s-a făcut pauză sau s-a schiat în condiţii nu foarte bune. 

De exemplu, pe Muntele Mic sunt trei pârtii: Nordica, Felix şi Vâlşanu, însă nu prea e zăpadă. 

Romeo Dunca, proprietarul staţunii de schi de la Muntele Mic, vorbeşte despre un sezon mort, cel puţin până acum.
 
“Sezonul e foarte prost, nu avem zăpadă naturală destulă. E frumos, e frig, dar nu avem zăpadă. În consecinţă, plângem şi aşteptăm să vină ninsorile. Aşa iarnă nu am mai văzut. Ne-am bucurat anul trecut că a fost o iarnă foarte bogată în zăpadă, dar din păcate ce am primit anul trecut, ni s-a luat acuma. Noi am deschis câteva zile, dar s-a încălzit şi nefiind zăpadă suficientă nu am mai putut să schiem. Nu merge numai pe zăpadă artificială. Noi producem zăpadă, sperăm ca vineri să-i dăm drumul, dar nu o să fie schi de calitate. Dar nu e gata iarna încă, o să mai ningă”, a spus Romeo Dunca.  

 
Omul de afaceri timişorean s-a oprit şi cu dezvoltarea staţiunii, acesta fiind dezamăgit de reprezentanţii administraţiei locale.

 
“E un mediu ostil acolo, chiar dacă am avea idei, dorinţă şi cu ce, nu mai facem nimic. Nu merită, e o zonă care, până nu se schimbă ceva în administraţia locală, nu mai e atrăgătoare. Oamenii de acolo trebuie să se schimbe, dar din păcate nu sunt speranţe. Nu renunţ, dar nu e uşor să o duc mai departe”, a mai spus Dunca. 

 
Se schiază bine la Semenic
 
Pe de altă parte, situaţia este diferită pe Semenic, unde iubitorii de schi au pârtiile Goznuţa, Crucea de Brazi şi alte două pârtii la Văliug (cu telescaun). 


 
“Noi am avut noroc cu munţii noştri în acest an, avem un gestiune patru pârtii. Două sunt la Văliug, la 700 de metri altitudine, şi două pe Semenic. Pe Semenic avem zăpadă naturală, ţine zăpada, chiar şi week-endul trecut s-a schiat foarte bine. Iar la Văliug pârtiile sunt înzăpezite artificial. Avem cam jumătate de metru de zăpadă pe pârtie, nu cred că vom avea probleme”, a declarat Carmen Popa, administratorul pârtiei Casa Baraj. 
 

S-a putut schia şi pe pârtia dintre Semenic şi Văliug, însă schiorii nu au la dispoziţie telescaun sau teleschi, dar pot urca cu microbuze, de la Casa Baraj. 

 
În Munţii Banatului mai există o mică staţiune de schi, în satul Gărâna – mult mai cunoscut pentru festivalul de jazz care se organizează acolo anual. Cele două pârtii de la Gărâna, de 500 şi 600 de metri, sunt funcţionale cu ajutorul zăpezii artificiale. 
 
 


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii