Patroană de clinici medicale acuzată că a decontat tratamente fictive de sute de mii de lei: „Atârnau ca şacalii când se făceau raportările“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Judecătorii Tribunalului Timiş au motivate sentinţa prin care patroana unor clinici medicale din Timişoara a fost condamnată cu suspendare într-un dosar în care a fost acuzată că a cerut decontarea unor servicii medicale fictive în valoare de peste 150.000 de euro.

Trimisă în judecată pentru înşelăciune şi falsuri, Eugenia Nicoară, patroana clinicilor Selfmed a fost condamnată în primă instanţă de Tribunalul Timiş la doi ani şi patru luni de închisoare cu suspendare. În dosarul al cărui apel se urmează să se judece la Curtea de Apel Timişoara procurorii Parchetului General au arătat că Eugenia Nicoată „a conceput un sistem de raportare şi decontare a unor servicii medicale fictive, constând în raportarea unui serviciu iniţial fictiv de planifica re familială, urmat de emiterea, în urma acestei consultaţii, a unor bilete conţinând recomandări nereale de trimitere către alţi medici din cadrul clinicilor Selfmed. care la rândul lor, în urma consultaţiei fictive acordate, emit bilete cu recomandări nereale de trimitere către alţi medici din cadrul clinicilor iar, în final, sunt decontate serviciile medicale fictiv prestate”. 

Cu ocazia anchetei şi a procesului au fost audiaţi şi medicii care au lucrat la clinicile patronate de Eugenia Nicoară. Medicii au declarat că nu au cunoştiţă de sistemul prin care se făceau deconturile fictive pentru că raportările către Casă erau făcute de către alţi angajaţi ai clinicii, parafele lor fiind lăsate de multe ori la clinică pentru completarea raportărilor.

Audiată cu ocazia procesului, patroana clinicilor Selfmed a declarat că ”nu a intenţionat niciodată s ă fraudeze Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş , putând admite însă că există erori de raportare, acest lucru produ cându-se din culpa sau independent activitatea personalului clinicii”. Eugenia Nicoară a mai declarat în faţa judecătorului că nu a cerut niciodată niciunui angajat  să completeze registre de consultaţii în mod fictive şi nu a cerut niciunui medic să îşi lase parafa la clinică. „Fiecare medic răspunde pentru actul medical propriu, iar prin act medical se înţelege nu doar consultul efectiv, ci toate înscrisurile şi operaţiunile ce ţin de actul medical, pe care legislaţia le prevede, şi anume completarea registrelor de consultaţii, a biletelor de trimitere, scrisori medicale etc. Rolul administratorului într-o societate cu răspundere limitată cu activitate medicală este acela de a gestiona încasările şi plăţile, achiziţiile de aparatură , consumabile, fără a putea interveni în niciun fel în actul medical”, s-a apărat Eugenia Nicoară.

Patroana clinicilor Selfmed a mai arătat că medicii angajaţi de ea erau plătiţi la procent din încasări sau cu sumă fixă, dar cu un target minim stabilit, având prin urmare un interes pentru sumele obţinute de clinică în urma raportărilor la Casă.  De aceea, Eugenia Nicoară s-a declarat  „surprinsă de declaraţiile unor medici care au afirmat că nu erau interesaţi de raportări, când, în realitate, unii dintre ei erau atârnaţi ca şacalii pe spatele statisticienilor când se făceau raportările la Casă , pentru a-ş i vedea consultaţiile validate şi a-şi calcula sumele de bani” .

Condamnată cu suspendare

În urma anchetei, medicii din cadrul clinicii au primit calitate de martori, iar Eugenia Nicoară a fost trimisă în judecată şi condamnată la doi ani şi patru luni de închisoare cu suspendare.  Judecătorul a reţinut că patroana Slefmed a pus în pericol funcţionarea sistemului de decontare a serviciilor medicale şi implicit a sistemului de sănătate şi prejudicierea indirectă a persoanelor asigurate. „Instanţa are in vedere şi împrejurările concrete de comitere a infracţiunii, respectiv persistenţa  activităţii infracţionale pe o perioadă de peste patru ani, antrenarea într-un sistem fraudulos de obţinere de venituri a personalului celor două clinici şi urmările faptei, respectiv producerea unui prejudiciu într-un cuantum considerabil, din care inculpata achitat doar o mică parte. Prin urmare la aplicarea pedepse i principale instanţa va reţine nicio circumstanţă atenuantă”, se arată în sentinţa Tribunalului Timiş.

Totuşi, în favoarea Eugeniei Nicoară s-a reţinut că „nu este cunoscută cu antecedente penale, este integrată în societate, desfăşurând profesia de medic, atât în sistemul privat, cât şi în sistemul public de sănătate”. Astfel, judecătorul a considerat că sunt întrunite condiţiile pentru a se dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite