UPDATE: Mai multe persoane din fosta conducere AEM, în frunte cu soţii Moica, au fost audiate la sediul DIICOT Timişoara. Surse apropiate anchetei ar fi declarat cu ocazia audierilor că recunosc faptele, dând vina pe directoarea companiei, Olimpia Moica.
Un punct de vedere, la solicitarea „Adevărul” a transmis şi compania de audit PricewaterhouseCoopers:“Suntem la curent cu investigaţia în curs asupra fostului nostru client AEM S.A. Persoane din cadrul PwC au fost solicitate să furnizeze informaţii. Politica noastră este de a nu comenta aspecte legate de clienţii noştri, astfel că nu putem face comentarii asupra unei investigaţii în curs".
Ştirea iniţială
Fosta conducere a fabricii AEM din Timişoara, una dintre cele mai importante fabrici de contoare din Europa (furnizează aproape jumătate din contoarele de pe piaţa de profil din Franţa), în frunte cu fosta directoare, Olimpia Moica, este pusă sub acuzare într-un amplu dosar de înşelăciune şi delapidare.
Olimpia Moica, soţul acesteia şi mai mulţi subordonaţi din conducerea companiei sunt acuzaţi că timp de mai mulţi ani au fraudat AEM (companie privatizată după Revoluţie), raportând o producţie şi venituri fictive uriaşe pentru încasarea bonusurilor de performanţă. Spre exemplu, cu ocazia unui inventar comandat de acţionari, s-a descoperit că în stocuri figurează 800.000 de contoare care nu existau în realitate, capacitatea de producţie şi depozitare a companiei fiind de aproape trei ori mai mică.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, profitul fictiv obţinut ca urmare a înregistrărilor fictive a dus la declararea fictivă a îndeplinirii indicatorilor de performanţă şi la calculul şi plata bonusului de performanţă către membrii conducerii AEM
Aceleaşi surse au mai declarat că o altă metodă de delapidare a companiei era acordarea unor premii angajaţilor. Sumele erau plătite în numerar, însă doar o parte din banii care apăreau în documente îi primeau angajaţii, restul revenind conducerii.
Surse apropiate anchetei au mai declarat că procurorii au mărturia unui om-cheie care arată că frauda a fost muşamalizată ani de zile cu sprijinul unor angajaţi PricewaterhouseCoopers, una dintre cele mai mari firme de audit din lume, care, deşi au verificat compania timp de zece ani, la solicitarea acţionarilor, nu au sesizat frauda pusă la cale de directoarea.
Prejudiciul estimat în acest caz este de peste 50 de milioane de euro. Sursele „Adevărul” susţin că mai multe persoane, în frunte cu Olimpia Moica şi un angajat al PricewaterhouseCoopers, urmează a fi duse în cursul zilei de marţi la audieri la sediul DIICOT Timişoara.
„Adevărul” a solicitat PricewaterhouseCoopers un punct de vedere. Un reprezentant al companiei a declarat că va verifica situaţia.
Vom reveni cu amănunte
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
14 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
AEM e încă de stat?! Dacă era privatizată nu mai putea produce 50.000.000 € pagubă statului.
N-am o statistică, dar cred că majoritatea anchetelor celor care trebuie să aplice legea sunt denunțuri! Românii sunt printre cei mai corupți cetățeni ai Europei! Asta înseamnă că ,,organele'' nu-și fac bine treaba, nu descurajează infracționalitatea! Salariile lor sunt f. mari, cu toate acestea le mai trebuie, că ,,muncesc'' prea mult în condiții ,,grele''!
... sunt bazate pe denunțuri
Marcule, a produs pagube actionarilor care au facut plangerea. Ce nu inteleg, este de ce acum? De ani de zile se stie ca se fura de la AEM, ca din orice plata 50% se intoarce la directori, etc. Chiar nu au gasit dovezi pana acum?
Deci institutiile lucreaza . Au mai ramas cateva companii cu capital autohton .... si trebuiesc musai inchise .... Daca asa-i ordinul ....in colonia de mana a treia ....trebuie musai executat . TREBUIE MUSAI SA RAMANA NUMAI MULTINATIONALELE .... PROTEJATE DE AMBASADE .
Vezi toate comentariile (14)