Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Pieţarii din „Badea Cârţan” au fost parte dintr-un experiment socio-cultural. Vânzătorii au criticat iniţiativa, unii chiar au fost revoltaţi

3
24 Sep 2021 11:25:25
Autor: Stefan Both
Pieţarii au fost deranjaţi de boxele montate în piaţă FOTO Ş.Both
Pieţarii au fost deranjaţi de boxele montate în piaţă FOTO Ş.Both

Nu orice cultură este pe placul pieţarilor din Badea Cârţan. După ce Asociaţia Documentor le-a oferit, timp de două zile, proiecţii pe un ecran mare, în cadrul unui eveniment inedit, oamenii au fost chiar revoltaţi de iniţiativă.

După ce au cules roadele recoltei proiecţiilor cinematografice în cartierul Blaşcovici, în zona Polonă şi chiar la Penitenciarul de pe strada Popa Şapcă, cei de la Documentor au organizat un eveniment similar şi la piaţă. Caravana ROD s-a oprit în Piaţa Badea Cârţan. Au montat un ecran mare şi vreme de două zile au rulat filme artistice pe care, din păcate, nu le vedem şi la televizor. Reacţia vânzătorilor însă în faţa acestor proiecţii, a surprins. Pieţarii s-au arătat deranjaţi, unii chiar revoltaţi de iniţiativă! Ei au spus că sunt la muncă şi numai chef de filme nu au.  
 
„Nu e linişte, nu ne mai înţelegem cu clienţii”. 
 
„Lăsă-mă în pace cu filmul vostru, nu mă interesează! Hai, că am de lucru, nu am timp de prostii”. 
 
„Ideea ar putea fi bună. Numai că ar trebui alte filme. Fiind o piaţă cu produse alimentare, s-ar putea pune despre folclor. Despre o anumită regiune, zonă, e părerea mea. Nu a fost ce a trebuit. Nu mi se pare ceva cultural chestia asta, sincer. Se putea pune în surdină despre flori, despre roadele toamnei, despre Muzeul Banatului”. 
 
„Nu îmi place şi gata. Nu am ce să zic altceva!”. 
 
„Nu e pentru piaţă. Ne distrage atenţia ecranul. Important e să lucrezi, nu să te uiţi la ecran. Nu au nimerit-o!”.  
 
 
Reacţia oamenilor din Piaţa Badea Cârţan ar putea să fie obiect de studiu antropoligic spune Florin Iepan, directorul Asociaţiei Documentor, organizatorul Caravanei ROD. 
 
„Asta e una din locaţiile grele. Aici oamenii sunt la lucru, au mai puţin timp liber, sunt oameni cu condiţie modestă, au viaţă destul de grea. În piaţă nu prea vezi lume care taie frunze la câini, aşa că e o provocare să proiectezi aici un film. Pe de altă parte, noi nici nu am vrut să invităm oameni din afara pieţei, să vină să vadă un film aici. Mi se pare interesant. Reacţiile sunt mixte. De la oameni pe care îi deranjează, că nu-i mai aud pe clienţi când le cer un kilogram de cartofi, până la oameni la care li se pare interesant. Dar e interesant, publicul acesta e mult mai dificil decât publicul de festival de film. Ăsta nu te iarnă! Ţine mai mult de antropologie ce facem noi, pentru că ne arată de fapt care este consumul real de cultură în zonele profunde ale societăţii”, a declarat Florin Iepan 
 
 
Totodată, pieţarilor li s-a organizat şi o expoziţie de fotografie. Instantaneele au fost surprinse în piaţă de trei fotografi timişoreni cu câteva zile înainte.  
 
„Cei care sunt interesaţi, pot duce pozele în format mare acasă. Mergem pe ideea asta, să laşi poza acolo unde ai făcut-o. Să nu o muţi într-o zonă unde există un public cu pretenţii estetice. Noi încercăm să angajăm audienţe marginale, periferice, acolo unde accesul la cultură e foarte greu. Şi asta vom face. Toată Caravana ROD e un mare experiment social. Noi am filmat, este şi pentru noi o surpriză, o provocare”, a mai spus Iepan. 

 
În 2021, Caravana ROD se află pentru al doilea an în mişcare, trecând prin localităţi din Timiş precum Jimbolia, Buziaş, Lugoj, Nădrag şi Poieni sau Timişoara dar s-a oprit şi în judeţul Hunedoara, la Costeşti. Următorul eveniment va avea loc în octombrie, la Turnul de Apă din Iosefin. 

Vă mai recomandăm:


Timişoara paralelă. Viaţa într-un cartier „ca-n Africa“, din viitorul oraş capitală culturală europeană FOTO

Deţinuţii de la Penitenciarul Timişoara au aflat povestea unui om condamnat pe nedrept: Cei de aici nu au acces la asemenea filme

Caravana medicală printre blocuri şi la crâşmă, în cartiere mărginaşe ale Timişoarei: „În loc să criticăm, ne-am decis să facem ceva”

Filme în locuri în care cultura aproape c-a secat. Caravana ROD ajunge în carierele marginale din Timişoara
 
  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

kitty kat
24.09.2021, 12:28:29

Ce stie tåranu ce-i sofranu...

+14 (14 voturi)
cib
24.09.2021, 12:44:52

Daca nu-i puteti ajuta pe pietari, macar nu-i deranjati. Ah, am uitat, la munca ba!

-7 (9 voturi)
Adrian Foangǎ
24.09.2021, 12:57:55

Asa se intampla cand vrei sa culturalizezi cu forta. Oamenii au probleme reale, nasoale, nu stau ei de filme in piata...

-7 (9 voturi)
Modifică Setările