Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Placa bilingvă în memoria celui care a realizat sistemul modern de regularizare a apelor din Banat, pe Palatul Apelor

0
10 Jun 2021 17:12:12
Autor: Stefan Both
A apărut o nouă placă memorială pe Palatul Apelor
A apărut o nouă placă memorială pe Palatul Apelor

Placa memorială dedicată lui József Képessy, cel care a realizat sistemul modern de regularizare a apelor din Banat, a dispărut după lucrările de restaurare a Palatului Apelor din Timişoara. Subprefectul de Timiş, Molnar Andras a făcut demersurile pentru reamplasarea plăci, în limbile română şi maghiară.

În 30 noiembrie 1996, la 120 de ani de la moartea lui József Képessy, cel care a realizat sistemul modern de regularizare a apelor din Banat, la propuneera Organizaţiei Regionale Szeged a Societăţii Maghiare de Hidrologie s-a montat o placă metalică pe Palatul Apei. Placa memorială dedicată lui Képessy, a dispărut după lucrările de restaurarea palatului.
 
Subprefectul de Timiş, Molnar Andras a făcut demersuri pentru reamplasarea plăci, în limbile română şi maghiară.
 
“În continuare consider important să reprezint comunitatea maghiară şi ca subprefect, de aceea am intervenit pentru a plasa placa memorială a lui József Képessy în locul cuvenit, pe peretele Palatului Apelor din Timişoara”, a spus Molnar Andras.
 
În 1872 s-a constituit Societatea de Reglementare a Apelor din Valea Timiş-Bega, a cărei sarcină principală era „reglementarea uniformă a râurilor, venelor şi canalelor mai mici şi mai mari ale Văii Timiş-Bega, asigurând astfel valea împotriva inundaţiilor”.

 
Guvernul maghiar l-a însărcinat pe József Képessy (1818-1876), inginer şef şi director de gestionare a apei, să elaboreze reglementări de gestionare a apei pentru zona de 423.287 iugăre, care a tratat Bega, Timiş şi afluenţii lor ca un sistem unic de apă şi a dezvoltat un plan unificat pentru întregul sistem de apă Banat. Vă mai recomandăm:
 
FOTO Impozantul Palat al Apelor din Timişoara a fost restaurat cu aproape trei milioane de euro. Lucrările au durat mai bine de şapte ani

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările