Politicianul pentru care s-a inventat „nu vrem Kent, nu vrem valută“: „Din păcate, în România nu mai sunt night cluburi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitat să conferenţieze la Universitatea de Medicină din Timişoara, un celebru politician al ultimilor 25 de ani le-a făcut tinerilor mărturii din viaţa personală. Fost premier al României, politcianul le-a povestit studenţilor cât de fascinat a fost de Bar Melody, celebrul club de noapte din România comunistă. „Din păcate, în România nu mai sunt night cluburi”, a spus politicianul.

Uiversitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara l-a invitat pe Petre Roman, la Timişoara, pentru susţinerea unei conferinţe cu titlul: „Valori contemporane. Opţiuni şi perspective. În ce ar trebui să creadă tinerii de astăzi”. În cadrul conferinţei, fostul premier al României, Petre Roman, le-a împărtăşit tinerilor din experienţa sa de viaţă. Una dintre întâmplările relatate de Roman l-au avut în centru pe fostul preşedinte al Franţei şi se referă la perioada de după Revoluţie, când Petre Roman era prim-ministru şi era o vedetă internaţională.

„Treziţi-vă”

„România se bucura de o adevărată pasiune, iar eu însumi eram o figură mediatică peste tot în lume şi am fost invitat la Paris, la o conferinţă importantă care se numea ‹‹Încotro Europa››. Am fost primit de Francois Mitterand (n.r preşedintele Franţei) şi seara m-a invitat în apartamentul lui privat, la o cină privată. Eram numai eu, cu el, cu Ministrul de Externe al Franţei, Roland Dumas şi cu un alt bun prieten al lui, un avocat celebru în Franţa. Cum era firesc, la un moment dat mă întreabă (n.r. Mitterand): ‹‹Ce aveţi de gând în politică?›› Eu, care nu eram convins că trebuie să plec de la meseria mea de profesor şi om de ştiinţă, am spus: ‹‹Poate că or veni alţii››. Şi în modul cel mai prostesc cu putinţă îl citez pe marele satiric frances Alphons Alais, care zicea că cimitirele sunt pline de oameni de neînlocuit. Mitterand nu zâmbeşte, mă priveşte foarte sever şi îmi zice: ‹‹Domnule prim-ministru, am impresia că dumneavoatră nu sunteţi conştient de ce încredere şi-a pus poporul român în dumneavoastră. Treziţi-vă!››. A fost ca o electrocuţie. Asta a decis să merg în continuare în politică”, a povestit  Petre Roman.

„Dragă Petre”

Politicianul a mai povestit că la două luni de la acest eveniment a fost invitat în Spania, într-o vizită oficială, unde s-a întâlnit cu omologul său, Felipe Gonzalez. „Era prim-ministru, un om tânăr, cu mari reuşite. Foarte repede ne-am împrietenit. Am avut o întâlnire foarte amicală. El mi-a acordat şi un ajutor, de care România nu s-a folosit. La un moment dat, i-am spus: ‹‹Felipe dragă. Sunt într-o situaţie critică. Ajută-mă››. I-am spus că sunt unul dintre cei care m-am ridicat împotriva lui Ceauşescu şi sunt acuzat extrem de dur de media internaţională pentru situaţia copiilor din orfelinate. Poate cea mai urâtă, cea mai gravă moştenire pe care ne-a lăsat-o Ceauşescu a fost orfelinatele. I-am spus că am fost împotriva acestui regim şi ăştia mă atacă pe mine. El se uită la mine, neutru şi îmi zice: ‹‹Dragă Petre, poporul român s-a schimbat? Nu e tot poporul român? România nu e tot România? Tu, eşti prim-ministru? Rezolvă problema. Punct››. A fost cea mai importantă lecţie politică pe care am primit-o. Eşti prim-ministru? Nu te plânge. Rezolvă problema. Pot spune că această abordare s-a cam diluat în politica românească, din păcate. Politica e despre rezultate, nu despre intenţii”, le-a mai povestit Petre Roman tinerilor timişoreni.

În cadrul aceleiaşi conferinţe susţinute joi, la Timişoara, fostul premier le-a vorbit tinerilor despre experienţa sa profesională. „Fiecare dintre voi are un potenţial. Cum să pui în valoare acest potenţial, la cel mai înalt nivel? Prin efort propriu, dar şi dacă ai şansa... Eu am avut această şansă şi nu un profesor, ci vreo patru – cinci. Eu am terminat Politehnica, şef de promoţie şi cine era şef de promoţie avea dreptul să devină asistent universitar”. a spus Petre Roman, care le-a împărtăşit apoi tinerilor o experienţă personală, exprimându-şi regretul că nu mai sunt night cluburi în România.

„Am devenit asistent, m-au pus imediat să fac seminarii. În grupa în care lucram, jumătate erau mai în vârstă decât mine. Ceva s-a întâmplat cu mine la un moment dat. Eram prin ianuarie – februarie. Poate şi îndemnat, am zis că într-o seară mă duc la un night – club. Din păcare în România nu mai sunt night-cluburi. Un night-club înseamnă un loc unde e un spectacol select, şi balet, cântec şi momente s...Nu mai sunt night-cluburi în România, dar la vremea aceea era unul în Bucureşti. Se numea Melody Bar. Era celebru în Europa. M-am dus în prima seară acolo, mi-a plăcut la nebunie. Ce credeţi că s-a întâmplat cu mine, care făcusem atâta şcoală? Timp de trei luni m-am dus seară de seară. Am zis: gata. Eu vreau asta. Se termina spre dimineaţă. Eu stăteam undeva pe Kisselef şi Melody Bar era undeva la Patria. De la Piaţa Victoriei până acasă, reuşeam performanţa să merg şi să dorm”, le-a mai spus Petre Roman tinerilor adunaţi la conferinţa organizată de UMF Timişoara. În cadrul aceleiaşi conferinţe, Petre Roman a declarat că alegerile din mai 1990 au fost „cele mai libere alegeri din istoria României”. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite