Atentat terorist în Franţa. Popa’s, prieten cu victimele: „Caricaturiştii începători au ca teme sexul şi miştoul faţă de religie. Wolinski şi Cabu au căzut de fraieri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Popa Popa's ne arată tabloul în care apare alături de Georges Wolisnki FOTO Ştefan Both
Ştefan Popa Popa's ne arată tabloul în care apare alături de Georges Wolisnki FOTO Ştefan Both

Atentat terorist în Franţa. Ştefan Popa Popa’s, unul dintre cei mai importanţi caricaturişti din lume, a pierdut patru prieteni în atentatul terorist de miercuri de la Paris, care a vizat redacţia publicaţiei de satiră „Charlie Hebdo“. Artistul român subliniază că şi în această lume, a caricaturii, autorii trebuie să aibă o limită proprie a bunului-simţ şi că toţi începătorii se avântă să realizeze caricaturi cu teme sexuale şi religioase.

Telefonul lui Ştefan Popa Popa’s sună non-stop de miercuri, atunci când redacţia publicaţiei de satiră „Charlie Hebdo“, din Paris, a fost scena unui atac terorist. Informaţiile circulă în mare viteză în lumea caricaturiştilor. Cei din elită se cunosc între ei. Sunt prieteni, participă împreună la diverse evenimente şi întruniri. Există o solidaritate aparte între ei. Deşi încă nu apărut nicio informaţie oficială în presa mondială, Popa’s e anunţat, încă de joi, printr-un telefon primit din Franţa, că unul dintre musulmani a fost omorât de forţele de securitate, iar celălalt a fost capturat.

„Mă sună tot timpul prietenii din Franţa şi nu numai. Uitaţi, acum m-a anunţat cineva, în premieră, că unul unul dintre terorişti a fost omorât, iar celălalt e arestat. Doar că informaţia nu e făcută publică de poliţie. Vom vedea dacă are dreptate, dar e o sursă foarte importantă”, a declarat, pentru „Adevărul“, Ştefan Popa Popa’s, a doua zi după atentatul terorist de la Paris.

Timişoreanul l-a cunoscut pe Stéphane Charbonnier (Charb), directorul publicaţiei din Paris, şi era prieten cu cei trei renumiţi caricaturişti ai ziarului, Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski), toţi ucişi în atacul terorist de la Paris, comis miercuri la ora locală 11.30 (12.30, ora României).



„Este o mare pierdere pentru caricatura mondială. Ce se poate spune? E o tragedie. Mi-au omorât nişte prieteni. Discutam cu ei la telefon, am fost legaţi prin preocupările noastre şi prin ce făcem. Sunt foarte multe amintiri, dar şocul e prea mare ca să mă gândesc acum la momente vesele. Te doare sufletul...“, spune, mâhnit, Ştefan Popa Popa’s.

Amintirile lui Ştefan Popa Popa's FOTO Ştefan Both

Atentat terorist în Franţa: „Au fost ameninţaţi de multe ori“

În casa lui Popa’s din Timişoara, pe un perete, stă agăţată o fotografie mai mare, în care în care artistul român apare alături de Georges Wolinski. Poza a fost realizată în 1999. Mai e şi o caricatură realizată de francezul ucis în atentat, care a fost intitulată „King Popa’s“, ce îl înfăţişează pe pe timişorean ca rege al caricaturii.

„Wolinski şi Cabu nu au făcut niciodată caricaturi cu Mohamed. Nu făceau blasfemii de genul acesta. Ei nu au depăşit niciodată limitele. Din păcate, ei au picat de fraieri în acest atentat. Amândoi erau pensionari, dar s-au aflat la acea şedinţă de redacţie. Şi-au continuat activitatea la ziar. Ceilalţi mai întreceau măsura bunului-simţ. Au fost un suedez, unul din Danemarca şi mai erau câţiva din Franţa. Mulţi dintre ei au fost ameninţaţi de mai multe ori, inclusiv redactorul-şef. Unii erau pe lista Al-Qaeda. A mai fost şi un atentat nereuşit, acum câţiva ani. De altfel, redacţia era păzită în permanenţă”, a mai declarat Popa’s.


 

Amintirile lui Ştefan Popa Popa's FOTO Ştefan Both

Cum l-a cunoscut pe Wolinski, una dintre victimele atentatului de la Paris

Ştefan Popa Popa’s, care figurează în Guinness Book ca cel mai rapid caricaturist din lume, îşi aduce aminte de cum l-a cunoscut pe Georges Wolinski. „Eram la un festival de caricatură, la Saint-Estève (Franţa), la începutul anilor ’90. În prima zi, toţi caricaturiştii, veniţi din toată lumea, am fost invitaţi la un restaurant. Wolinski era preşedintele de onoare al acelui festival. La un moment dat, în restaurant am fost rugat să fac nişte portrete, însă, pentru că nu eram pregătit cu multe blocuri de desen, am început să desenez pe farfurii. În final, am lăsat restaurantul fără o sută şi ceva de farfurii. L-am eclipsat atunci pe Wolinski, care a amintit de multe ori de acel eveniment. Am stat împreună zece zile şi zece nopţi”, a povestit Popa’s.

Tragedia de la Paris l-au făcut pe Ştefan Popa Popa’s să caute amintiri cu cei care au fost ucişi. Are mii de fotografii, ţinute în cutii mari. S-a bucurat de fiecare poză găsită. Cele mai multe erau cu Bernard Verlhac (Tignous). Şi a găsit destule. A scos apoi un album primit de la Cabu, în care apărea şi el caricaturizat de francez. „Pentru mine a fost o mare onoare să îl cunosc pe acest om. El avea un stil inedit, lucra la kilogram, cum se spune la noi. Făcea multe caricaturi pe zi. În anii ’80, un ziar din Franţa scria despre mine că sunt un Cabu al Europei. Adică eram comparat cu acest om care a fost ucis cu sânge rece de nişte derbedei”, a mai adăugat Popa’s.

„Dacă eşti bun şi ai har, poţi să faci caricatură şi cu alte subiecte”

În privinţa evenimentelor din Franţa, caricaturistul bănăţean susţine că trebuie semnalate două aspecte. „Unul este faptul că poţi să mergi cu caricatura până la o anumită limită, în aşa fel încât să nu îl deranjez pe cel din altă religie. Pe de altă parte, asta nu înseamnă că cel vizat trebuie să ajungă să omoare oameni pentru că se simte jignit. Ce-ar fi ca noi, românii, să ne supărăm aşa pentru că toate publicaţiile de satiră din Franţa tratează la fel problema ţiganilor români de acolo? E adevărat că unii caricaturişti au sărit peste nişte limite. Au făcut lucruri care au incitat, iar ăstora (teroriştilor de la Paris – n.r.) nu le-a trebuit mult”, a spus Popa’s.



Caricaturistul timişorean nu a fost niciodată adeptul celor care folosesc în caricatură sexul şi batjocura faţă de religie. „Toţi caricaturiştii începători au ca teme sexul şi miştoul faţă religie. Astea sunt caricaturile primitive, cum le numesc eu. Mergi până la o anumită limită. Orice caricaturist care se respectă merge în lucrările sale până la o limită a bunului-simţ, iar fiecare îşi cunoaşte această limită. Ce este bun-simţ pentru mine e posibil să nu fie şi pentru altul. Eu, la Academia mea, chiar de la prima întâlnire le spun studenţilor să lase deoparte sexul şi religia în caricatură. Se pot aborda atâtea şi atâtea teme. Dacă eşti bun şi ai har, poţi să faci caricatură şi cu alte subiecte”, a mai explicat Popa’s. Artistul subliniază că a devenit caricaturistul oficial al Vaticanului tocmai pentru că a ştiut să îşi arate bunul-simţ.

Amintirile lui Ştefan Popa Popa's FOTO Ştefan Both
„Ce-ar fi ca noi, românii, să ne supărăm aşa pentru că toate publicaţiile de satiră din Franţa tratează la fel problema ţiganilor români de acolo?"

„Unii oameni s-au întrebat de ce l-au primit pe Popa’s la Vatican pentru caricaturi. Au primit şi răspunsul. De caricaturile lui Popa’s râd, dar nu se enervează. Nu poţi să depăşeşti bunul-simţ că e democraţie”, a mai adăugat Ştefan Popa Popa’s.

„Nu am fost puşi cu botul pe labe”

Mulţi ar fi tentaţi să creadă că atentatul de la „Charlie Hebdo“ va aduce frică în sânul caricaturiştilor, obişnuiţi să ia în glumă realităţile care ne înconjoară. Popa’s crede că efectul e chiar invers. „Fiecare îşi va vedea de treabă, nu vă fie frică, nu au pus la colţ caricaturiştii! Cei care au acest talent, acest dar de la Dumnezeu, vor merge înainte, poate cu mai multă determinare. Caricaturiştii nu au fost puşi cu botul pe labe. Pot să vă spun că sunt sute de site-uri ale caricaturiştilor din toată lumea care, astăzi (joi – n.r.), au început să ia în derâdere atentatul, să îl trateze în batjocură. Nu se va schimba nimic, lumea merge înainte”, a mai declarat artistul român.




Popa’s crede că atentatul din Franţa este rezultatul fanatismului. „Criminalii au fost şi ei un pic în Siria, s-au întors în Franţa îndoctrinaţi, şi au vrut să facă un act de bravadă. Nu sunt profesionişti, cum spun unii”, a spus acesta.
 

Amintirile lui Ştefan Popa Popa's FOTO Ştefan Both

Recomandări pe aceeaşi temă:

Atentat terorist în Franţa. Mesajul jurnaliştilor clujeni către redacţia Charlie Hebdo: „Continuaţi lupta cu armele presei libere împotriva habotniciei“

Atentat terorist în Franţa. Asociaţia Profesioniştilor din Presă-Cluj (APPC) a trimis, miercuri seară, 7 ianuarie, un mesaj de condoleanţe redacţiei publicaţiei Charlie Hebdo în care îşi exprimă regretul faţă de atacul barbar la adresa libertăţii de exprimare. Mesajul vine după atentatul terorist din Paris.

Autorii atentatului terorist din Franţa: unul dintre terorişti are legături cu gruparea Statul Islamic

Autori atentat terorist Franţa. Chérif Kouachi, principalul suspect în cazul atentatului care a vizat redacţia Charlie Hebdo, are legături, prin filiera fundamentalistă Buttes-Chaumont, cu reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic, afirmă experţi citaţi de postul francez RTL.

Atentat terorist în Franţa. Top 10 cele mai dramatice atacuri teroriste ale ultimului secol

Atentat terorist în Franţa. Terorismul este una dintre principalele ameninţări la adresa siguranţei cetăţeanului. Se duc campanii de combatere a terorismului, precum şi campanii de conştientizare a pericolului pe care îl prezintă. Se iau măsuri sporite de siguranţă, uneori cetăţenii cedând din drepturile lor de dragul protejării împotriva inamicului invizibil şi imprevizibil.

Jurnalismul şi kilometrii de ură

Acum cîţiva ani, am scris o serie de reportaje despre mai mulţi bătrâni evrei din Timişoara care fuseseră închişi în lagăre cum ar fi Dachau şi Auschwitz. Fără vreo mare legătură cu atentatul din Franţa, m-am gândit totuşi zilele trecute că tot ceea ce facem este să ne mişcăm mecanic printre nişte fire subţiri pe care uneori le atingem.

Atentat terorist în Franţa. Un poliţist ucis şi altul rănit într-un atac armat din Paris. Suspectul principal a reuşit să fugă

Atentat terorist în Franţa. Doi poliţişti au fost răniţi într-un atac armat care a avut loc joi dimineaţa, la Montrouge, în sudul Parisului. Schimbul de focuri a izbucnit cu puţin timp înainte de ora 08.00 (09.00 ora României) la Montrouge, la sud de Paris. Unul dintre poliţişti, o femeie, a murit mai târziu, din cauza rănilor suferite, anunţă surse din poliţie.

Atentat terorist în Franţa: „Blestemul caricaturiştilor“, desenul lui Jup, unul dintre cei mai talentaţi ilustratori români

Atentat terorist în Franţa. Lucian Amarii, cunoscut în România pentru caricaturile semnate sub pseudonimul Jup, a realizat un desen în care surprinde cu umor amar tragedia petrecută pe 7 ianuarie în redacţia publicaţiei franceze „Charlie Hebdo”.

Atentat terorist în Franţa. O nouă ediţie a săptămânalului francez Charlie Hebdo va apărea miercurea viitoare

Atentat terorist în Franţa. Patrick Pelloux, editorialist al săptămânalului francez Charlie Hebdo, a spus că o nouă ediţie a publicaţiei satirice, a cărei echipă redacţională a fost decimată miercuri, într-un atac terorist în urma căruia au murit opt jurnalişti şi desenatori, va apărea miercurea viitoare, informează AFP. Publicaţia va apărea într-un milion de exemplare, dar cu un număr de pagini redus.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite