PORTRET Adrian Mardan: „Fiecare om ascultă ceea ce merită”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este profesor de chitară clasică, interpret şi membru în trupa The New Cantilena, compozitor şi poet. Muzicianul a făcut parte din juriul timişorean al finalei Eurovision.

PROFIL
Născut. 24.08.1977. Deva
Studii. Facultatea de Muzică
Experinţă. 10 ani profesor de chitară clasică
Familie. Căsătorit cu Mădălina

În adolescenţă, Adrian Mardan a cântat într-o trupă de heavy-metal, în beciul casei lui de la Deva. Formaţia se numea Plumb şi le dădea dureri de cap părinţilor săi. „M-au acceptat cu greu din cauza zgomotului. Îi şi înţeleg dacă stau acum să îmi amintesc acele vremuri”, îşi începe povestea muzicianul.
Într-o bună zi, sătul de zbenguială, s-a pus pe studiat serios muzica. A vândut toate sculele pe care le-a avut, începând cu chitara electrică şi terminând cu boxele, şi şi-a cumpărat o chitară clasică. „Muzica nu a putut să rămână la starea de distors. Am vrut să studiez şi a devenit o «boală» pentru mine. Eduard Panfil spunea, prin anii ‘70, că o chitară se ţine la inimă şi se cântă cu inimă. De la poziţie pleacă totul”, mărturiseşte Adrian Mardan.

„Respiram pentru muzică”

Pentru că nu se vindecase de verva muzicii rock, Adrian Mardan a început să studieze la Liceul Energetic. După trei ani şi-a dat seama că nu era chiar ceea ce căuta. „Trebuia să fac muzică. Respiram din muzică, trăiam pentru muzică, era totul pentru mine”, spune chitaristul. În clasa a XI-a a renunţat la liceul cu profil industrial, preferând să piardă un an de studiu. S-a pregătit intens la istoria muzicii, armonie şi la instrumentul de bază, a dat examen la Timişoara şi a intrat la Liceul de Muzică „Ion Vidu”. Din perioada aceea îşi aduce aminte cu drag de menţiunea primită la Olimpiada de Muzică . A urmat facultatea de muzică, unde a început să cocheteze şi cu compoziţia.
La sfârşitul ciclului de cinci ani am termninat primele două lucrări: Fantezia pe o temă opusă, pentru chitară solo şi Din lumină, pentru cor mixt şi chitară. La audiţie, maestrul Remus Georgescu a spus că ar fi vrut să mă aibă la cursurile sale”, îşi aminteşte Adrian Mardan.

A şi urmat un an de cursuri particulare cu renumitul profesor. A mai dat o admitere la Chitară instrumental, dar din raţiuni financiare nu a terminat-o. Din 2008 urmează cursurile de doctorrat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Lucrarea de doctorat se intitulează „Muzică de film”. „Sunt pasionat de muzica de film”, explică Mardare alegerea sa.

Ciocârlia cu The New Cantilena

Trupa chitaristului Adrian Mardare se numeşte The New Cantilena, iar din grup mai fac parte Eugen Morăriţa, la vioară, şi Horaţiu Roman, la flaut. Cei trei se pregătesc acum pentru un concert în Danemarca. „The New Cantilena este un trio atipic. Cântăm piese de la clasic, până la teme româneşti, cum ar fi Ciocârlia sau Căluşarul”, povesteşte Adrian Mardan.

Întrebări şi răspunsuri

Muzica serioasă, cultă, are căutare în România?
Din punctul de vedere al celui care trebuie să producă astfel de muzică şi să câştige din ea, interesul este zero. Din cel al melomanului, este peste limită. Oamenii sunt deschişi să asculte. De fiecare dată sălile de concerte sunt pline. Chiar dacă suntem o trupă de nişă, nu e o muzică grea. E digerabilă.

De ce totuşi gustul românilor pentru muzica de proastă factură?
Se pierd în lucrurile de zi cu zi. Nu mai ştiu să se elibereze de probleme şi vicisitudini. Nu mai ştiu să contempleze. Suntem mult prea răi să merităm lucrurile astea. Fiecare om ascultă ceea ce merită.

Ce-i place
„Îmi place muzica, pentru că mă îndeamnă la visare, uitând de cotidianul rece şi absurd. Îmi plac versurile. Şi scriu. Îmi plac oamenii fără mască şi natura din care mă inspir enorm”, a spus muzicianul Adrian Mardan.

Ce nu-i place
„Nu îmi place răutatea oamenilor şi ignoranţa. De asemenea, nu îmi place atitudinea scolastică a românilor. Ar trebui să se schimbe cumva acest lucru”, afirmă chitaristul.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite