PORTRET: Ioan Fernbach, germanul aflat de 36 de ani în slujba muzicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al Filarmonicii Timişoara s-a dedicat pedagogiei. Fiecare dintre noi trebuie să aibă un model. Al meu a fost modelul timpului meu, atunci când eram tânăr, Henryk Szeryng, unul dintre cei mai mari violonişti. Era un evreu polonez care activa în SUA, dar locuia în Brazilia şi Mexic

Profil
Născut: 17 iunie 1951, Timişoara
Educaţie: Conservatorul (Bucureşti)
Experienţă: Violonist din 1974
Familie: Căsătorit, doi băieţi

Ioan Fernbach a prins „microbul” muzicii din familie. „Fac muzică de la vârsta de şapte ani. Provin dintr-o familie germană, un bunic cânta la clarinet, mama cânta în corul bisericii catolice, iar sora mea a făcut muzică de la o vârstă fragedă, a ajuns profesoară la liceul de muzică şi la facultatea de muzică, unde a fost şi decan”, şi-a amintit muzicianul timişorean, care împlineşte în această săptămână 59 de ani. Acesta se mândreşte cu dascălii pe care i-a avut de-alungul anilor de şcoală.


Profesori de excepţie


„Am avut parte de nişte profesori deosebiţi, aici la şcoală am învăţat cu cel mai mare profesor pe care l-a avut şcoala de vioară timişoreană, Eugen Cuteanu. Un profesor foarte important, anul acesta s-au împlinit 110 ani de la naşterea sa, l-am şi sărbătorit la facultatea de muzică”, a spus Ioan Fernbach. „Şi la Bucureşti, unde am făcut Conservatorul, am avut profesori foarte buni, printre care Geroge Manoliu. Acesta a făcut parte, la un moment dat, dintr-un cvartet împreună cu George Enescu. Or ca să ajungi să cânţi cu Enescu trebuia să fii cu totul şi cu totul deosebit”, a explicat violonistul.
După terminarea facultăţii, Ioan Ferbach a revenit acasă şi s-a angajat la Operă. „Am ajuns la Opera din Timişoara. Era un moment de vârf al Operei, când au venit instrumentişti tineri, valoroşi, dornici de afirmare. Doamna Viona, care era şi dirijoare, a sesizat acest lucru şi a profitat din plin, iar noi odată cu ea”, a povestit virtuozul.


„După doi ani de Operă am plecat la Filarmonică, unde am stat din 1976 până în 2007, perioadă în care am fost concert maestru al acestei orchestre, iar timp de nouă ani şi director”, a mărturisit Ioan Fernbach.


Întrebări şi răspunsuri

Aveaţi un model în perioada când eraţi un tânăr?
Fiecare dintre noi trebuie să aibă un model. Al meu a fost modelul timpului meu, atunci când eram tânăr, Henryk Szeryng, unul dintre cei mai mari violonişti. Era un evreu polonez care activa în SUA, dar locuia în Brazilia şi Mexic. Am avut plăcerea la un moment dat, fiind la un concrus la Evian, în Franţa, să-l văd, a venit, a cântat şi a dirijat.

Cum e şcoala timişoreană de vioară?
Depinde foarte mult de mentalitatea tinerilor, iar în ziua de azi găseşti tot mai puţin tineri care sunt dispuşi să facă acest efort, şi nu mă refer doar la Timişoara, ci în gene-ral. Dar totuşi sunt şi eu mă bucur.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite