PORTRET: Lavinia Răducanu, ambasadoarea culturii româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A învăţat să cânte înainte să înveţe alfabetul, a învins o boală devastatoare şi şi-a reinventat soarta. Acum le demonstrează străinilor că poate fi un artist „capitalist” deşi vine din România.

Profil:

Născută: 30 mai 1980, la Slobozia
Studii: Facultatea de Muzică, la Timişoara
Experienţă: Peste 100 de apariţii scenice
Familie: Căsătorită cu Gabi Muzicaş, însărcinată cu un băieţel care se va naşte în februarie 2010

Talentul muzical al Laviniei Răducanu mai reprezintă doar unu la sută din „bogăţia” de care dă dovadă artista când urcă pe scenă. „La vârsta mea nu mai discutăm de talent. Discuţi despre talent până la o anumită vârstă, după care trebuie să începi să munceşti, să desăvârşeşti acest talent. După aceea, proporţiile se inversează, trebuie să fie 99 la sută muncă, doar 1 la sută talent”, a spus Lavinia.



La doar trei ani s-a aşezat în faţa pianului imens şi a început să descopere sunetul urmat de o apăsare pe clapă. Era dorinţa părinţilor ei ca micuţa odraslă să fie educată, să fie altfel decât alţi copii. A ascultat şi s-a supus, dar în timp a descoperit că-i place să cânte şi a început ore de canto. „Am făcut cursuri de canto clasic vreo zece ani, mă pregăteam să fiu solistă de operă”, a povestit tânăra despre marele său vis.

  

Un diagnostic tragic i-a schimbat destinul

Frumuseţea artei, a repertoriilor sofisticate, rolul de ţigancă pătimaşă din piesa „Şatra”, pusă în scenă la Teatrul Maghiar din Timişoara, i-au scos în faţă Laviniei noi oportunităţi, oameni noi, dorinţe noi. „Am făcut Şatra pentru că mi-a plăcut, a fost un efort foarte mare, l-am făcut în limba maghiară, iar eu nu cunosc limba maghiară. Apoi s-a cerut spectacolul peste tot la Constanţa, la Bucureşti, ani de zile a mers cu casa închisă”, şi-a amintit tânăra. Succesul s-a stins în timp, în cabinetele unor medici.



„Am avut probleme la coardele vocale, am fost depistată cu cancer benign. Am făcut nouă operaţii, opt în ţară, deşi cu două se putea rezolva, iar ultima operaţie şi cea decisivă am făcut-o în Italia”, a spus Lavinia, pe scurt, despre cea mai grea încercare din viaţa ei.

A învăţat să vorbească din nou

Lunile de după operaţie au fost cumplite. Cariera muzicală părea o aberaţie pentru noul om care nu mai putea lega o propoziţie. „Mi-au trebuit şase luni să învăţ să vorbesc iar”, şi-a amintit tânăra. Sprijinul şi ambiţia au stat de data aceasta dincolo de Lavinia, în jumătatea ei. Soţul său, Gabi Muzicaş, a refuzat să accepte soarta consoartei şi încet, cu încurajări, a determinat-o să cânte din nou. Prietenii celor doi au lăudat fiecare reuşită nouă de care dădea dovadă artista.



După mai bine de un an, cu toţii şi-au stabilit un punct zero şi şi-au dat seama că soarta i-a adus împreună pentru Taraful Rromak şi Lavinia Răducanu. Au adus în România un nou stil muzical: swing manush, cu teme gipsi originale, inspirate din muzica slovacă sau rusească. Opera Naţională din Timişoara îi va avea ca protagonişti săptămâna viitoare.




Întrebări şi răspunsuri

Ce spectacol veţi avea la Operă?
Spectacolul se numeşte Da Ljuba. Durează o oră şi jumătate, iar timişorenii vor avea parte de o porţie de muzică bună, nimeni nu va pleca supărat de la noi. Este o muzică inspirată din folclorul tradiţional din spaţiul slav.

Când are loc?
Este programat în 3 decembrie, de la ora 19.00. Vom fi pe scenă Taraful Rromak şi Lavinia Răducanu, cu un repertoriu special ales.

Cum te pot asculta pasionaţii de muzică autentică ţigănească?

Anul viitor scoatem albumul Da Ljuba. Până atunci, doar la spectacole.




Ce-i place

Îi plac florile, instrumentele vechi precum piane sau viori şi chitare, mobila veche, călătoriile de vacanţă. Îi place să vadă cum se face betonul, atitudine pe care o explică din dorinţa de a vedea repede cum se creează ceva solid în timp foarte scurt.

Ce nu-i place

Lavinia Răducanu critică nedreptatea, neprofesionalismul, tot ceea ce este urât, de la atitudinea celor din jur, până la mizerie şi zone distruse, nu-i plac motocicletele în care vede „moartea pe două roţi”.


image
image
image
image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite