Povestea falsă a demolării bisericilor din Franţa, unul dintre cele mai răspândite şi crezute fake news în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştirea care spune că 2.800 de biserici vor fi demolate în urma unei decizii a Senatului francez a fost preluată şi răspândită pe site-uri şi bloguri conspiraţioniste, naţionaliste, ruso-file, ortodoxe sau alte asemenea.

De mai bine de un an, românii sunt „bombardaţi” pe reţelele sociale cu diverse articole şi imagini despre demolarea a mii de biserici în Franţa. Artistul plastic Radu Oltean, autorul blogului art-historia.blogspot.ro, a mers pe urmele acestei ştiri care spune că 2.800 de biserici vor fi demolate în urma unei decizii a Senatului francez, completând că „vor fi demolate în timp ce multe alte moschei vor fi ridicate pe banii contribuabililor”. 

Oltean a descoperit sursa principală. Informaţia a apărut prima dată în ziarul online elveţian Les Observateurs, recitată apoi în numeroase alte publicaţii europene. În România, ştirea a fost preluată şi răspândită pe site-uri şi bloguri conspiraţioniste, naţionaliste, ruso-file, ortodoxe sau alte asemenea. 
 

Sunt prezentate clipuri cu excavatoare care muşcă cu sălbăticie din ziduri gotice sau articole care spun clar cum «2.800 de biserici vor fi demolate în Franţa». Totul merge mână în mână cu mesajul subliminal că Franţa e în derivă spirituală, că ateismul francez a creat «monştri», în paralel cu creşterea numărului de moschei, datorită năvălirilor păgâne ale musulmanilor (despre care «ştim» cu toţii că-s din principiu potenţiali terorişti).  

 

Pe scurt, cu ce rămâne românul după asta? Că Franţa este în criză, că Occidentul e varză, că musulmanii o vor copleşi, că mai e un pas până la Apocalipsă (nu ca la noi, în Grădina Maicii Domnului). 

 

Mesajul este foarte apropiat de propaganda putinistă antioccidentală, în care predomină teme ca «tineri degeneraţi, majoritatea homosexuali, pedofili, drogaţi, neoliberali marxişti leftişti etc, fără nici un Dumnezeu şi sufocaţi de musulmani».

 

Am prieteni arhitecţi implicaţi în zona de Monumente Istorice din Franţa şi care habar nu au de acest fenomen. Normal! Fiindcă el nu există! Însă în România există - din păcate - un orizont de aşteptare faţă de acest occident decadent. Inclusiv la mulţi oameni cu carte”, spune Radu Oltean.

„Nu există nicio «decizie a Senatului francez» de a demola biserici“

Articole cu titlul „Peste 3000 de biserici vor fi demolate în Franţa“ apar pe numeroase situri româneşti. Dintr-o primă căutare pe Internet, Oltean a găsit informaţia neschimbată în 35 de siteuri şi bloguri. „Din care jumătate erau creştine. Celelalte erau de pe situri conspiraţioniste sau rusofile. Deseori erau preluate la pachet cu sintagma «Europa post-creştină» în care însă era scos în evidenţă adevăratul creştinism românesc (şi ortodox) versus ateismul occidental”, afirmă Oltean.

Oltean spune că nimeni din România nu citează presa franceză. De exemplu, articolul din Les Observateurs a fost desfiinţat de o agenţie fraceză care se ocupă cu corectitudinea informaţiilor din presă (https://factuel.afp.com/pas-credible-la-supposee-demolition…) care îl declară ca fake news în totalitate.

“Nu există nici «decizie a senatului francez» de a demola biserici, ci o declaraţie a unui senator francez din 2006 cu privire la Patrimoniul Istoric şi în care se aprecia că cca 2.800 de biserici ar avea nevoie de reparaţii şi intervenţii (https://www.senat.fr/rap/r06-038/r06-038.html). 

Mai nou – conform unei liste editate de Patrimoniul francez, biserici în situaţie gravă sunt puţine (313 din 42.000 din numărul total de biserici din Franţa) şi că nu se pune problema să fie demolate. (http://patrimoine.blog.pelerin.info/…/inventaire-2016-egli…/).

Că în perioada 2000-2017 s-au demolat în Franţa doar 38 de biserici, niciuna monument istoric (http://patrimoine.blog.pelerin.info/2016/01/02/inventaire-2016-des-eglises-demolies). 

Că se construiesc numeroase biserici moderne în Franţa (http://www.eglise.catholique.fr/…/fiche_arts_sacre-presse_V…).

Şi că per ansamblu, chiar într-un articol al Bisericii Catolice din Franţa se declară că demolarea unor biserici, fără a fi înlocuite de altele moderne, sunt cazuri foarte rare şi excepţionale. 

(https://www.la-croix.com/…/Les-demolitions-deglises-restent…).
 

Moscheile (şi nici un fel de clădire de cult) nu se construiesc din banii contribuabililor (din motive de laicitate), că acestea sunt de fapt relativ puţine şi mici ca suprafaţă (maxim 3000 în toată ţara, din care multe sunt mici case de rugăciune şi din care doar 30 au şi minaret). https://www.lexpress.fr/…/l-eclosion-des-mosquees-phenomene…”, a publicat Radu Oltean pe pagina sa de Facebook.

În final, Radu Oltean susţine că nu mai este un secret pentru nimeni că sunt propagandă rusă: „Nici nu se ascund, căci cei cărora le sunt adresate aceste «ştiri» nu-şi bat capul cu ce e aia propagandă. Iată aici un portal georgian (şi în engleză) care se ocupă cu desfiinţarea fake-news-urile ruseşti care circulă în acel mediu. Multe asemenea ştiri sunt şi la noi: http://www.mythdetector.ge/en/myths/myth”, a mai comentat Radu Oltean.

Ironic la adresa ipocriţilor religioşi care se dau mari apărători ai ortodoxiei
 

Ilustratorul specializat pe reconstituire istorică a mai remarcat un fapt. Şi anume că românii nu s-au revoltat atunci când Ceauşescu a început să dărâme biserici în România. 
 

Mai ştiţi cu câtă furie au protestat cetăţenii României şi clerul ortodox împotriva lui Ceauşescu când a demolat în totalitate sau parţial biserici brâncoveneşti de o inestimabilă valoare? Mai ştiţi cum s-a ridicat ţara, mai-mai să pornească o revoluţie când s-a demolat biserica Enei (Ienei). Sau luptele dintre Securitate, Armată şi poporul condus de însuşi Patriarhul ţării când a fost vorba să fie demolată mănăstirea Văcăreşti, cea mai mare mănăstire de tradiţie brâncovenească? Sunt - desigur - ironic la adresa ipocriţilor religioşi care se dau mari apărători ai ortodoxiei şi care deplâng «Europa post-creştină» şi lipsa de credinţă a occidentalilor versus indolenţa, frica şi colaborationismul BOR din comunism”, a conchis Radu Oltean, care susţine că e nedrept ca tocmai Franţa să fie acuzată de distrugerea patrimoniului, în condiţiile în care această ţare are una din legislaţiile cele mai vechi şi mai bune privind restaurarea şi protecţia monumentelor din Europa, şi este un etalon al bunelor practici în restaurare şi protecţie a Patrimoniului.

„La noi, protecţia patrimoniului, inclusiv numeroase biserci de mare valoare sunt în pragul colapsului şi uneori sunt salvate de ONG-uri laice. Deseori intervenţia preoţilor a dus la distrugeri ale unor monumente bisericeşti sau fresce medievale. În România protecţia patrimoniului e modestă, este la pământ”, a comentat Radu Oltean.
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite