Povestea fabricii de oţet care dădea ora exactă într-o comună din Timiş. Cum a ajuns o ruină tristă FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta fabrică de oţet de la Margina FOTO Radio-sant.ro
Fosta fabrică de oţet de la Margina FOTO Radio-sant.ro

Fabrica de oţet de la Margina, construită în urmă cu 109 ani, a ajuns o ruină. Monumentul industrial se află în paragină şi dispare pe zi ce trece.

Fabrica de Oţet de la Margina (judeţul Timiş) este istorie. Monumentul industrial ridicat în 1912, aflat la intrarea în localitatea timişeană dispare câte puţin în fiecare zi. Nimeni nu poate face nimic. Nu se află pe nicio listă de protecţie şi este în proprietate privată. Ca atare, proprietarii pot face din ea exact ceea ce au făcut cu Solventul din Timişoara. Să-l radă de pe suprafaţa pământului. 

„Fabrica de la Margina a fost un activ al fabricii Solventul din Timişoara. Când s-a vândut Solventul a fost vândut la pachet şi fabrica de oţet. Eu ca primar nici nu am ştiut. Decizile nu s-au luat la nivel de judeţ sau de comună, ci la nivel de ţară. Totul a ţinut de Timişoara. Nu s-a luat o decizie bună în momentul oportun, când se putea desprinde fabrica de la Margina de Solventul. După revoluţie, fabrica de la Margina ar fi putut avea personalitate juridică şi poate funcţiona şi azi”, a declarat Ionel Costa, primarul din Margina.

GALERIE FOTO

Dădea de lucru oamenilor din toată zona

Fabrica de Oţet de la Margina s-a închis definitiv în 1998. În epoca de aur, fabrica dădea de lucru şi unui numar de peste 700 de persoane. Aveau de lucru toate comunele din jurul Marginii şi din oraşul Făget.



Înainte vreme, pe lângă producţia de oţet, exista şi o secţie unde se făcea cărbune lignit, o secţie pentru diluanţi şi materiale pentru fabricile de medicamente, iar şi mai de mult, în anii 70, avea chiar şi o secţie de îmbuteliat castraveţi muraţi. În 1930, la Margina se producea şi acetonă.

Fosta fabrică de oţet de la Margina FOTO Radio-sant.ro

„Prin anii 60-70, s-a făcut esenţă de oţet din lemn de fag. Se făcea la sticluţă de 330 de mililitri, dar a dispărut în timp. Era un oţet sută la sută natural. Şi acesta merge la export. Apoi, tot la fabrica de aici se făceau şi cărbune pentru mici, grătare, la pungi. Era cel mai bun din Europa. Se exporta în Franţa, Germania, în ţări puternice. Era normal, ei nu-şi tăiau copacii, preferau să ia de la alţii. La Margina se făceau şi diluanţi. De obicei se duceau la fabricile de autoturisme. Dar se făceau şi tot felul de produse chimice pentru fabricile de medicamente”, a mai povestit Ionel Costa.

Oţetul din vin, specialitatea casei de la Margina

În ultima perioadă, la fabrica de la Margina se făcea oţet special. Este vorba de oţetul din vin. 

„Procesul de fermetare se făcea pe cale naturală. Erau nişte microorganisme pe care le întreţineau şi alea făceau fermetarea oţetului. O tranşă de oţet dura şi 14 zile până ajungea la maturitatea completă. În momentul de faţă nu se mai face niciunde în Europa oţet natural pe acest principiu. Calitatea nu se compară. Şi acest oţet din vin mergea mult la export”, a mai declarat Costa.   

Fabrică pe post de ceas

Oamenii din Margina îşi puteau regla ceasurile după fabrica de oţet, care emitea un sunet la orele la care urmau să intre muncitorii în schimb.

„Schimburile se făceau la ora 7 dimineaţa, la ora 15 şi la ora 11 seara. Se lucra în trei schimburi. Fabrica avea un sistem de alarmă şi cu o oră înainte să meargă oamenii la schimb suna. Era montat sus, lângă coşul de fum. Mergea pe bază de aburi. La ora 6 dimineaţa suna fabrica pentru cei care intrau de la 7. Am crescut cu acest sunet. Ţinea loc de ceas, ne orientam după cum suna fabrica. Poate că sunt nostalgic acum, dar ne lipseşte acest sunet”, a mai declarat Ionel Costa.



 

Fosta fabrică de oţet de la Margina FOTO Radio-sant.ro

Drumul spre ruine

Proprietarii fostei fabrici de oţet sunt cei de la Valkiria Invest, în spatele căruia se află românul cu cetăţenie americană Alexander Etienne Hergan, care, în 2008, a achiziţionat Solventul – alături de fabrica de la Margina - pentru suma de 25 de milioane de euro. Valkiria a rămas doar cu terenul, pentru că a vândut toate bunurile mobile firmei constănţene Intercom Prest. Este vorba de tot ce se poate demola şi vinde de pe platforma fostului combinat petrochimic de la Timişoara şi de la punctul de lucru de la Margina.

Fosta fabrică de oţet de la Margina FOTO Radio-sant.ro

Vă mai recomandăm:

FOTO Plimbări cu căruţele şi mic dejun tradiţional la Margina. Cum a pus autostrada pe hartă o zonă uitată de lume

FOTO Povestea lavandei de la Margina. Bătrânii puneau grâu, rapiţă, porumb, sfeclă, dar tinerii au preferat să cultive flori

FOTO Bisericile de lemn din Ţara Făgetului, ţinute departe de ochii turiştilor. Misterele micilor lăcaşe de cult din Banatul mioritic

 

EXCLUSIV Luptă ca în “vestul sălbatic” la Solventul: autorităţile sunt neputincioase în faţa ilegalităţilor

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite