Povestea medicului bănăţean care i-a îngrijit pe Freud şi Franz Kafka. Părintele ORL-ului modern a făcut liceul la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Markus Hajek FOTO wikipedia.org

Markus Hajek este considerat părintele Otorinolaringologiei, sau prescurtat ORL, specialitatea medicală care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul afecţiunilor urechii, nasului, gâtului, căilor respiratorii superioare, sinusurilor.

Markus Hajek s-a născut în anul 1861, la Vârşeţ – astăzi în Serbia, însă înainte de primul război mondial a făcut parte din Banatul istoric (aparţinea adminstrativ de judeţul Timiş), care era parte a imperiului Austro-Ungar. Hajek s-a născut într-o familie de evrei. Adolescenţa şi-a petrecut-o la Timişoara. Aici avea să urmeze Liceul Piarist.

După Bacalureat, Markus Hajek a plecat la Viena, pentru a se înscrie la Facultatea de Medicină, instituţie pe care o absolvă în 1885. Practica o face la spitalul “Rudolf”, apoi a lucrat la Policlinica Universităţii, la secţia “Laringologie”, fiind asistentul reputatului medic Schnizler Janos. Markus avea să se căsătorească cu fata lui Schnizler, Gisela.

image

Markus Hajek la începutul carierei medicale FOTO oto.sagepub.com
 

Timp de nouă ani, Markus Hajek a susţinut prelegeri despre specialitatea medicală ORL. În 1898, când a primit titlul de doctor docent, Hajek a anunţat că la seminariile sale au luat parte, până la acea dată, 1.100 de persoane, de pe tot globul. În 1900 a fost numit şeful secţiei de ORL al spitalului “Franz Iosef”.  A lucrat acolo până în 1918.

Markus Hajek FOTO wikipedia.org

Markus Hajek în anul 1921 FOTO Wikipedia.org
 

În anul 1919 a câştigat un important titlu universitar, apoi a devenit şeful clinicii de Laringologie de la Viena. Acestă unitate spitalicească a fost considerată cea mai performată la acea vreme din Europa.

După primul război mondial, Hajek a trecut la catedră. În anul 1929 este chemat la Londra, să ţină un seminar la “Semon Lecture”. Titlul seminarului ţinut în Anglia a fost “Laryngo-Rhinology and General Medicine”.

În anul 1933, la 72 de ani, a ieşit la pensie. Ca şi clinicean, Hajek a fost interesat de problematica îmbolnăvirii sinusurilor. Are şi meritul descoperiri unor instrumente pentru intervenţii medicale de specialiate. Hajek a fost primul medic din lume care a făcut o intervenţie chirurgical[ în zona sinusurilor prin nas.

image


A scris peste 100 de lucrări ştiinţifice şi a publicat patru cărţi. 

Printre pacienţii celebri de care s-a ocupat se numără Franz Kafka şi Sigmund Freud. 

Cunoscutul psihanalist, un înrâit fumător, suferea de o tumoare malignă în zona maxilarului. În 1923, Hajek i-a făcut o operaţie, iar după aceea, Freud a mai trăit 16 ani, timp în care a putut lucra la capacitate maximă. 

freud

Sigmund Freud
 

În ce-l priveşte pe Kafka, acesta suferea de tuberculoză pulmonară care s-a răspândit în laringe. La acea vreme, această boală nu era vindecabilă, iar Kafka a ajuns pe mâinile lui Hajek în fază termninală. A murit într-un sanatoriu din Viena, în 1924.

franz kafka

Franz Kafka
 

După ce armata germană a intrat în Austria, în anul 1938, Hajek a fost nevoit să fugă din Viena, datorită originii sale evreieşti. Scapă cu ajutorul unui fost student, Clair Thomson, devenit un cunoscut medic în Anglia, preşedintele seţiei ORL al “Royal Society of Medicine”. 

Thomson a dat dovadă de umanitate şi i-a oferit lui Hajek şi soţia acestuia, o parte din casa sa. Hajek a ajuns la Londra cu zece mărci în buzunar, însă a avut ocazia să îşi publice aici cele mai importante lucrări, care au fost donate muzeului de la “Royal College of Surgeons”. 

A devenit membru al societăţii ORL-iştilor din Anglia. Cu toate acestea, ultimii ani din viaţă i-a trăit  în condiţii modeste şi a murit nefericit, la 3 aprilie 1941.

În necrologul făcut de Clair Thomas, acesta scria: “În munca sa, în cele scrise şi relaţiile sale cu cei pe care i-a învăţat, Hajek a fost acea personalitate, despre care francezii spun <un grand maitre>!”. 

Toate informaţiile legate de viaţa lui Markus Hajek au fost publicate de către Alexander Emed, în volumul „Medicii maghiari de origine evreiască”. 

Citeşte şi:
 

Povestea unui pictor genial care s-a născut în Timişoara. Ostracizat la Viena pentru relaţia sa cu o femeie măritată, a ales să trăiască şi să moară la Roma

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite