Povestea regimentului de la Timişoara care a luptat atât de partea nemţilor cât şi de a sovieticilor, în al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artileria Armatei Române dus lupte grele în al Doilea Război Mondial FOTO arhiva Adevarul
Artileria Armatei Române dus lupte grele în al Doilea Război Mondial FOTO arhiva Adevarul

Două unităţi importante ale Armatei Române, care au luptat în al Doilea Război Mondial, au legături cu Timişoara. Regimentul 6 Artilerie Grea a avut garnizoana la Castelul Huniade între 1942-1945, iar Divizia 18 Infanterie a fost mutată în Timişoara, în anii '50.

25 octombrie este declarată oficial Ziua Armatei Române. La 25 octombrie 1944, Armata elibera oraşul Carei, iar Nordul Transilvaniei reintră în componenţa României. 

Două unităţi importante ale Armatei Române de atunci au avut sau au legături cu Timişoara. Regimentul 6 Artilerie Grea, care au luptat atât pe frontul de Est, de partea Germaniei, cât şi pe cel de Vest, de partea sovieticilor, şi-a avut sediul la Timişoara între anii 1942-1945. 

Regimentul 6 Artilerie Grea a fost înfiinţat în 1923. La început a avut garnizoana stabilită în Alba Iulia, iar apoi în comuna Floreşti din judeţul Cluj. După ce la 30 august 1940 nord-vestul Transilvaniei a fost cedată Ungariei, această mare unitate de artilerie grea s-a retras, din ordinul Marelui Stat Major Român, la Alba Iulia, apoi la Sibiu, iar din 1942 garnizoana ei era stabilită la Timişoara. A fost o unitate de elită, fiind echivalentul celor mai bune unităţi de artilerie grea din armata Germană şi cea Sovietică”, a povestit profesorul de istorie Laurenţiu Mioc, un mare pasionat de istorie militară.

Garnizoana Regimentului 6 Artilerie Grea a fost stabilită în Castelul Huniade, actualmente sediul Muzeului Banatului. Pe atunci se numea Cazarma Bănăţeană. Există astăzi şi o placă memorială care aminteşte de acest fapt istoric.

image

Constantin Calina, veteran de război, lângă placa memorială din Castelul Huniade 


Campania de pe frontul de Est

Regimentului 6 Artilerie Grea a participat la “Campania din Est”, în 1941, în cooperare cu forţele germane şi române.

Această mare unitate a participat la luptele din Dobrogea, la trecerea Prutului, la trecerea Nistrului, şi la cucerirea Odessei din mâinile trupelor sovietice. După căderea Odessei, la 16 octombrie 1941, căpitanul Iosif Cazimir, militar în Regimental 6 Artilerie Grea, a notat într-un jurnal personal: <S-a terminat o frumoasă pagină de istorie, mâine, suntem gata, începe alta. Rog pe bunul Dumnezeu să mă înverdnicească a încheia acest jurnal de campanie pe malurile Tisei. Până atunci, el rămâne deschis>. Asta ne arăta că încă din 1941 gândurile sale se îndreptau spre Transilvania”, a mai spus Laurenţiu Mioc, a cărui bunic a luptat în acest regiment.

Au întors armele împotriva aliaţilor germani

Sfârşitul participării Armatei Române în „Campania din Est” a fost marcată de Lovitura de stat din 23 august 1944, când regele Mihai I a decis demiterea şi arestarea lui Ion Antonescu, prim-ministrul României. Imediat după aceasă acţiune, România a ieşit din alianţa cu Puterile Axei, a declarat încetarea unilaterală a războiului împotriva Aliaţilor şi a declarat război Germaniei şi Ungariei.

România a intrat în alianţă cu Naţiunile Unite, iar pe frontul de Vest, supunându-se ordinelor venite pe cale ierarhică, Regimentul 6 Artilerie Grea, a participat, în cooperare cu forţele sovietice şi române la eliminarea trupelor germane şi maghiare din zona petroliferă din zona Prahovei, o zonă strategică extrem de importantă pentru Axă. Iar divizionul de recruţi, care era la Timişoara, a contribuit la oprirea ofensivei germano-maghiare asupra Timişoarei. Ostaşii care au fost pe front în Moldova s-au retras pe Valea Prahovei, au eliminat rezistenţele germane din această parte a ţării, iar după aceea au fost implicaţi în eliminarea forţelor germane şi maghiare din Podişul Transilvaniei, între 9-25 octombrie 1944”, a explicat Laurenţiu Mioc.

image

Monument ridicat în Calea Şagului în memoria militarilor care au murit în al Doilea Război Mondial
   

Regele Mihai, ultimul monarh din ţările Europei de Est, unul dintre puţinii şefi de stat în viaţă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, a împlinit, tot pe 25 octombrie, vârsta de 95 de ani.

Divizia 18 Infanterie la 100 de ani

În timpul luptelor din Transilvania, Regimentul 6 Artilerie Grea a sprijinit deseori Divizia 18 Infanterie (care anul acesta sărbătoreşte 100 de ani), ale cărei tradiţii de luptă au fost preluate de Brigada 18 Infanterie “Banat”, astăzi având sediul central de comandă în Piaţa Libertăţii din Timişoara. 

“Cele două mari unităţi de infanterie şi artilerie, în cooperare cu trupele sovietice, respectiv Frontul 2 Ucrainean, în seara de 25 octombrie 1944, au trecut pe teritoriul Ungariei”, a adăugat Mioc.

După război, după ce Ardealul de Nord a revenit României, Regimentul 6 Artilerie Grea s-a mutat de la Timişoara, înapoi la Floreşti, lângă Cluj.

În schimb, în anii '50, Brigada 18 Infanterie a fost mutată la Timişoara. Una din paginile negre ale acestei unităţi este participarea la represariile împotriva revoluţionarilor din decembrie 1989, de la Timişoara.

Scorpionii galbeni la ceremonia din Timişoara

"Scorpionii galbeni" de la Timişoara
 

Din această unitate face parte şi Batalionul 32 Mircea, cunoscut şi cu numele de “Scorpionii galbeni”, care au avut numeroase misiuni NATO de menţinere a păcii în zone de conflict precum Kosovo, Irak sau Afganistan. 

Citeşte şi:

Povestea unui supravieţuitor de pe frontul de Est: „Nemţii plăteau pentru tot ce luau, sovieticii au jefuit şi au distrus tot în calea lor“
 

Imagini rare: în 1944, Timişoara a fost bombardată pe rând de aviaţia anglo-americană şi de cea germano-maghiară

Timişoara văzută în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Înregistrare video emoţionantă realizată de un soldat german în anul 1941

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite