Povestea tortului Doboş. Delicatesa a fost inventată de un cofetar maghiar în 1884 şi a stârnit admiraţia împăratului Franz Jozef şi a reginei Elisabeta „Sissi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una din cele mai cunoscute prăjituri din cofetăriile României este tortul Doboş. Reţeta originală aparţine unui maestru cofetar maghiar.

Tortul Doboş este binecunoscut în mai toate cofetăriile din Europa. Îndrăgita prăjitură a fost prezentă în cofetăriile din România de foarte multă vreme. Este una dintre cele mai cunoscute şi apreciate prăjituri în special în zona de vest şi în Ardeal, datorită comunităţii maghiare.

Reţeta originară a tortului Doboş aparţine maestrului cofetar maghiar Dobos C. Jozsef (1847–1924) şi a fost inventată în anul 1884.

Este un „Hungaricum”, produs tradiţional unguresc, marcă înregistrată. Cofetarul a dorit să facă un tort care să fie cât mai puţin perisabil, să reziste cât mai mult. Tortul cu glazură crocantă de zahăr ars a fost creat în 1884, iar în anul 1885 a fost prezentat în cadrul Expoziţiei Naţionale de la Budapesta. 

Printre cei care au gustat atunci tortul s-au aflat împăratul Franz Jozef şi împărăteasa Elisabeta, Sissi, regina Ungariei. Tortul Doboş a ajuns cunoscut în întreaga Europă, după ce autorul său a străbătut numeroase ţări pentru prezentări. Acesta a păstrat mult timp secretul reţetei. De abia în anul 1906, după ce a ieşit la pensie, cofetarul Dobos a făcut public reţeta tortului.

image


 

Conform site-ului savoriurbane.com reţeta originală cuprinde (12 porţii): Şase blaturi; şase ouă, 100 grame zahăr pudră, 100 grame făină, 30 grame unt topit. Pentru cremă; patru ouă, un praf de sare, 200 grame zahăr pudră, 270 grame unt, 35 grame cacao, zahăr vanilat, 200 grame ciocolată. Pentru decor; 100 grame zahăr tos.

Iată modul de preparare după reţeta originară, conform savoriurbane.com:

Pentru blat se bat bine albuşurile cu 50 g zahăr pudră, separat se bat bine şi gălbenuşurile cu 50 g zahăr pudră, apoi se amestecă cele două compoziţii, se adaugă untul topit dar răcit şi făina şi se amestecă cu grijă.

Pe o hârtie de copt se face un cerc cu diametrul de 22 cm. Compoziţia obţinuta se întinde pe suprafaţa acestui cerc. Trebuie să obtineţi şase foi.
 

Foile se coc 10-11 minute la 160 grace Celsius.


Pentru crema de ciocolată se bat bine cele patru ouă cu zahărul şi zahărul vanilat şi apoi se fierbe crema pe aburi. Când s-a îngroşat un pic se ia de pe foc şi se mai bate cu mixerul sau cu mâna, până se răceste. Se topeşte ciocolata pe aburi sau în cuptorul cu microunde, amestecând din când în când, cu mare atenţie să nu se supraîncălzească şi se adaugă la compoziţia de ouă. Se amestecă şi se obţine astfel o compoziţie omogenă.
 

Se bate untul cu mixerul până se face cremă. La unt se adaugă cacaoa şi se mai bate până se omogenizează.

În final se adaugă şi compoziţia de ouă, treptat, lingură cu lingură, mixând foarte puţin după fiecare tranşă. Atenţie, ingredientele toate trebuie să fie cel mult la temperatura camerei. După ce e gata, crema se va pune
imediat la rece ca să se soldifice un pic.

Pentru decor (glazura de zahăr ars) se topeşte zahărul într-o tigaie mică, până se formează zahăr ars. Pe cel mai frumos blat copt se întinde repede compoziţia de zahăr şi cu un cuţit cu lamă lungă (uns cu un pic de unt) se şi crestează tortul astfel încât ulterior să puteţi tăia feliile. Trebuie să lucraţi repede pentru că se întăreşte destul de repede.
 

Montare tort Doboş. Se iau acum blaturile la rând. Crema obţinută se întinde pe primul blat care se acoperă cu al doilea, apoi tot aşa până când am uns şi ultimul blat. Se păstrează crema şi pentru îmbrăcat exteriorul tortului.
 

Feliile glazurate cu zahar ars se aşează una câte una pe tort.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite