FOTO Preasfinţitul Paisie Lugojanul, la DNA pentru deturnare de fonduri UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paisie Lugojeanul. FOTO: Sebastian Tătaru
Paisie Lugojeanul. FOTO: Sebastian Tătaru

Episcopul vicar Paisie Lugojanul, al doilea om din Mitropolia Banatului, este cercetat de procurorii anticorupţie pentru că le-ar fi cerut angajaţilor a cinci centre sociale, înfiinţate pe banii UE şi coordonate de Arhiepiscopia Timişoarei, să cotizeze „la negru”, din salarii, la Biserică.

Episcopul vicar Paisie Lugojanul, alături de preoţii Alin Cuza şi Cristian Pavel, dar şi de contabila Mihaela Zărie, toţi de la Arhiepiscopia Timişoarei, sunt chemaţi în această săptămână la DNA, pentru a da cu subsemnatul într-un dosar privind o finanţare de circa 20 de milioane de euro, prin POSDRU. Feţele bisericeşti sunt acuzate de deturnare de fonduri şi abuz în serviciu, în proiectul “Reţeaua interregională de centre educaţionale”, câştigat, în 2011, de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Alba Iulia şi Arhiepiscopia Timişoarei.

Practic, prin acest proiect s-au înfiinţat 16 centre sociale în ţară, prin care 500 de copii sărmani din judeţele Alba, Mureş şi Timiş beneficiau de mâncare, de asistenţă socială, dar şi de sprijin educaţional. La nivelul judeţului Timiş, s-au înfiinţat cinci centre pentru minori, la Deta, Sânnicolau Mare, Lugoj, Făget şi Timişoara, la care erau 22 de angajaţi. Aceste centre erau, conform proiectului, în administrarea Arhiepiscopiei Timişoarei.

Banii, daţi prin şefa centrului

Scandalul a început după ce mai mulţi angajaţi ai centrelor din Timiş, educatori şi asistenţi sociali, au făcut plângeri penale la Poliţie, în 2012, susţinând că înaltele feţe bisericeşti le-ar fi perceput câte 500 de lei din salarii, ca donaţii pentru Arhiepiscopie. Păgubiţii susţin că preoţii le-au solicitat banii din „nevoia de a putea continua proiectele”. Iniţial, cotizaţiile oamenilor au fost date în nume colectiv, pe chitanţe, pentru Arhiepiscopia Timişoarei. În scurt timp, însă, nu a mai existat nicio hârtie oficială, banii se dădeau şi se primeau doar “la negru”, aşa cum susţin foştii angajaţi.

“Banii trebuiau predaţi şefei centrului, care îi ducea la Mitropolie. După trei luni în care cotizat fără acte, am renunţat să le mai dau, mai ales că nu primeam nicio chitanţă şi niciun document pe ei. Aşa că am depus plângere la poliţie. Consider că mi s-au furat banii”, a declarat Victoria Mureşan, fostă angajată ca educatoare la Centrul de la Deta.

Reţineau şi alocaţiile copiilor

După ancheta Poliţiei Timiş, în august 2012, POSDRU a suspendat proiectul, iar toate cele 16 centre sociale din ţară au fost închise. La finele anului trecut, DNA Timiş a preluat dosarul. “Am avut copii cu probleme sociale, din familii sărace, cu risc mare de abandon şcolar. Ei aveau dreptul la două mese pe zi, dar nu li s-a oferit decât una. Beneficiarii centrului trebuiau să primească şi o alocaţie de 100 de lei în fiecare lună. Au primit aceşti bani doar două luni”, a mai declarat Victoria Mureşan. 

Paisie Lugojanul, care va fi cetăţeanul Ion Gheorghe în faţa procurorilor, va explica toate acuzaţiile care i se aduc, în faţa procurorilor, alături de ceilalţi doi preoţi şi de contabila Arhiepiescopiei. “Acest Paisie a luat din banii angajaţilor, vreme de un an, o treime din salariile amărâte. El nu a semnat nimic, normal, nu avea voie ca episcop-vicar, îmbrăcat în straiele Sfântului Iosif, pe care-l profanează astfel, dar este marele instigator la furt”, a declarat Lia Lucia Epure, reprezentantă a societăţii civile din Timişoara, care a organizat o serie de proteste împotriva lui Paisie Lugojanul. Reprezentanţii Arhiepiscopiei nu au comentat în niciun fel scandalul cu fonduri europene, în care sunt implicate înaltele feţe bisericeşti. 

Am avut copii cu probleme sociale, din familii sărace, cu risc mare de abandon şcolar. Ei aveau de la început două mese pe zi, dar nu li s-a oferit decât una

Protest anti-Paisie, în faţa Catedralei

Mai mulţi părinţi ai copiilor care beneficiau de ajutor social, prin cele cinci centre din Timiş, au protestat, ieri, în faţa Catedralei Mitropolitane din Timişoara, faţă de  Arhiepiscopul Paisie Lugojanul. Oamenii sunt nemulţumiţi că cei 125 de copii înscrişi la centrele din judeţ nu mai primesc mâncarea zilnică şi sprijinul educaţional, prin proiectul finanţat pe bani europeni. 

“Aceştia nu pot fi numiţi preoţi. Au furat şi masa copiilor, le-au luat alocaţia de 100 de lei, pe care o primeau lunar, şi au tras şi banii profesorilor. Biserica trebuie să ne ajute, nu să ne facă rău. Suntem oameni săraci, nu avem unde să lucrăm. Depindem de alocaţia copiilor, care au ajuns să nu mai dorească să meargă la şcoală, pentru că nu are cine să se ocupe de ei”, a spus Bechter Faruz, care a participat, ieri, la protestul de după slujba de duminică. Bărbatul avea înscrişi, la Centrul de la Deta, doi copii, unul de şapte şi celălalt de 11 ani. 

Protestatarii au purtat pancarde pe care scria “Paisie să plece!” şi “Paisie nu reprezintă Biserica!”. “Nu ştim cât e de vinovat sau nevinovat. Dar, atât timp cât este anchetat de DNA, ar fi normal ca părintele Paisie să fie suspendat de Patriarhie”, a declarat una dintre participantele la mitingul de ieri. Protestatarii spun că vor veni, duminică de duminică, în faţa Catedralei din Timişoara, până când Paisie Lugojanul va pleca de la Mitropolie.

Obişnuit cu protestele

Preasfinţitul Paisie Lugojanul nu este pentru prima dată contestat. În 2012, tot în faţa Catedralei, au avut loc o serie de proteste ale susţinătorilor Mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu, după ce Patriarul Daniel i-a retras dreptul de semnătură, din cauza vârstei înaintate şi a problemelor de sănătate ale acestuia. În schimb, de îndatoririle administrative a fost desemnat să se ocupe Arhiepiscopul Paisie. În urma protestelor enoriaşilor timişoreni, Patriarhia i-a redat oficial dreptul de semnătură Mitropolitului Nicolae Corneanu.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite