Premieră în lumea medicală din România: o femeie cu sindrom Turner a născut după fertilizare in vitro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă adevarul.es
Foto: arhivă adevarul.es

Premiera a avut loc într-un spital privat din Timişoara. Sindromul Turner este o afecţiune congenitală cauzată de lipsa totală sau parţială a unui cromozom X. Deşi acest sindrom nu pune în pericol viaţa purtătorului, afectează în mod principal creşterea în înălţime şi fertilitatea.

Fertilizarea in vitro şi naşterea au avut loc în spitalul Athena, din Timişoara. "În acest caz a fost vorba de o femeie cu harta cromozomială alterată, care prin metoda de diagnostic preinplantator şi fertilizare in vitro a reuşit să aibă un copil sănătos, cu material genetic fiziologic", a declarat Prof. Dr. Konstantinos Giatras, directorul Departamentului de Fetilizare in Vitro al Athena Hospital.

Echipa operatorie formată din As. Univ. Dr. Lavinia Stelea, medic primar Obstetrică-Ginecologie şi Dr. Voicu Simedrea, medic primar Obstetrică-Ginecologie, Şef Secţie obstetrică-ginecologie la Athena Hospital a realizat cu succes operaţia cezariană miercuri, 12 septembrie 2012, în blocul operator al Athena Hospital. Dificultatea intervenţiei a constat în prezenţa unei malformaţii cardiace apărute în cadrul sindromului Turner, malformaţie operată în urmă cu un an şi jumătate.

„Este vorba de o femeie în vârstă de 39 de ani cu sindrom Turner, cu proteză valvulară aortică organică şi stimulator cardiac, care a născut prin operaţie cezariană la 36 de săptămâni de sarcină o fetiţă de 2760 g", a declarat dr. Voicu Simedrea. Atât mama, cât şi fetiţa sunt în stare foarte bună. Gradul de dificultate al acestui caz este dovedit şi de faptul că anul trecut, în Franţa, s-au raportat două decese la gravide aflate în al treilea trimestru de sarcină, în contextul prezenţei sindromului Turner.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite