Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Premierul ungar Viktor Orban vine la Timişoara la evenimentele dedicate celor 30 de ani de la Revoluţie

1
2 Dec 2019 17:07:06
Autor: Stefan Both
Viktor Orban, premierul Ungariei
Viktor Orban, premierul Ungariei

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, va participa la unul dintre evenimentele organizate de Comitetul de Memorie a Revoluţiei din Timişoara, la 30 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989.

La 30 de ani de la schimbările politice din estul şi centrul Europei, cât şi de la Revoluţia din România, la Timişoara vor avea loc o serie de evenimente comemorative.
 
Primele evenimente sunt organizate de Comitetul de Memorie a Revoluţiei din Timişoara, format din reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Platformei Memoriei şi Conştiinţei Europene - care funcţionează lângă Uniunea Europeană, cât şi a numeroase asociaţii din Timişoara.
 
Printre invitaţii speciali se află şi premierul ungar Viktor Orban, care vine, în 14 decembrie, la Gala „Timişoara 30”, care se va desfăşura la Centrul Regional de Afaceri. 
 
„Premierul Viktor Orban şi László Tőkés au o relaţie specială de 30 de ani. Dacă nu ar fi fost acum prim-ministru, Viktor Orban tot ar fi fost invitat la Timişoara. Ne-am fi dorit să fie o întâlnire între Viktor Orban şi Ludovic Orban, aici la Timişoara. Am aflat că a doua zi, în 15 decembrie, o să vină la Timişoara premierul României, Ludovic Orban. Mai avem o mică speranţă să punem la punct o întâlnire între cei doi”, a spus Tibor Toro, preşedintele Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, unul din organizatorii manifestaţiei de la Timişoara. 
 
Alături de Viktor Orban, la gală vor mai participa, printre alţii, László Tőkés, lordul David Alton, membru al Camerei Lorzilor din Marea Britanie, Janes Jansa, fostul premier al Sloveniei sau Lukasz Kaminski, preşedintele Platformei Memoriei şi Conştiinţei Europene.
 
În cadrul galei va avea loc şi un spectacol de dans susţinut de formaţia Duna din Budapesta. 
 
“În mod concertat rolul Timişoarei se doreşte diminuat”
 
Evenimentele din cadrul „Timişoara 30” se vor desfăşura în perioada 12-16 decembrie, în prezenţa unor invitaţi de seamă din România, Ungaria, Maria Britanie, Polonia, Slovenia, Cehia, Germania şi Canada. În cadrul manifestărilor vor avea loc o serie de conferinţe, dezbateri, spectacole şi momente comemorative. 
 
“Scopul acestor evenimente comemorative este de a pune la locul său rolul Timişoarei în evenimentele care au dus la schimbarea de regim în România, rolul comunităţii maghiare şi rolul pastorului László Tőkés. În mod normal, nu ar fi nevoie de o frază atât de complicată, pentru că timişorenii ştiu cum s-au petrecut lucrurile. Dar, urmărind ce s-a întâmplat în aceşti 30 de ani, în mod concertat rolul Timişoarei se doreşte diminuat, la fel şi marginalizarea lui Tőkés. Evenimentele noastre se termină în 16 decembrie, pentru că este data la care comunitatea mică formată din enoriaşii bisericii reformate, care şi-au apărat preotul, primeşte solidaritatea, mai înâi a comunităţii baptiste, apoi şi a celorlalţi români din Timişoara, care au dus cauza mai departe începând Revoluţia anticomunistă. Din 16 decembrie vor începe şi ceilalţi evenimentele comemorative”, a mai spus Toro.
 
Conferinţă Internaţională la Biblioteca Politehnicii
 
Evenimentele vor începe joi, 12 decembrie, la Biserica Reformată din Piaţa Maria. Printre momentele importante va fi şi o slujbă ecumenică la care participă capii tuturor bisericilor din Timişoara. 
 
Biblioteca Universităţii Politehnica din Timişoara va găzdui, în zilele de 13 şi 14 decembrie, conferinţa internaţională: „Drumul spre libertate”, organizată de Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene - care se ocupă de victimele regimurilor dictatoriale, fasciste şi comuniste. Sunt invitaţi istorici, politologi din mai toate fostele ţări comuniste.
 
Inaugurarea Centrului Reformat din Timişoara
 
În 15 decembrie, va avea loc inaugurarea noului Centru Reformat din cartierul Fabric. Creaţia renumitului arhitect Imre Makovecz a putut fi terminată după o finanţare de cinci milioane de euro primită de la Guvernul Ungariei.
 
“Timişoara va câştiga enorm prin finalizarea acestui mare proiect. Construcţia Centrului Reformat din Fabric a început în urmă cu 20 de ani. Proiectul a fost finanţat dintr-un fond special al Guvernului Maghiar, care ţinteşte  terminarea operelor lui Makovecz, care nu au fost terminate în viaţa lui, respectiv restaurarea unor lucrări ale artistului. Cam 90 la sută din centru este finalizat. Mai rămâne de construit o sală de spectacole, sperăm să fie gata la anul. Slujba va fi oficiată de László Tőkés, iar printre invitaţi sunt Mihály Varga, vicepremier, ministru al finanţelor din Ungaria şi Zsolt Németh, preşedintele Comisia pentru Afaceri Externe al Parlamentului, Ungaria”, a mai declarat Tibor Toro.
 
Evenimentele se vor încheia în 16 decembrie, cu o spectaculoasă proiecţie 3D pe Biserica Reformată din Piaţa Maria, concepută de Bordos Art Work din Budapesta.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Vasile Naftuli
2.12.2019, 21:11:47

De ce nu-l invită și pe Putin pentru că la timpul răscoluției aveau scopuri comune, Ungaria și URSS, și sunt și acum prieteni.