Primăria Timişoara a cumpărat cu 4,6 milioane de euro ansamblul Călugăriţelor Notre Dame, în care funcţionează azi Colegiul Bănăţean şi Liceul Sârbesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colegiul Bănăţean din Timişoara FOTO Facebook/Colegiul Bănăţean
Colegiul Bănăţean din Timişoara FOTO Facebook/Colegiul Bănăţean

Primăria Timişoara a achiziţionat ansamblul de clădiri care au aparţinut cândva călugăriţelor Notre Dame, care s-au stabilit în Banat în 1868.

Trei ani au durat negocierile dintre Primăria Timişoara şi Episcopia Romano-Catolică, pentru cumpărarea ansamblului de clădiri de învăţământ care au aparţinut cândva călugăriţelor Notre Dame. Printre aceste clădiri se află fosta Şcoală Normală de Fete, azi liceul cu predare în limba sârbă „Dositej Obradovici” - de pe strada General Dragalina, şi clădirea principală, astăzi Colegiul Bănăţean. Pe vremuri adăpostea capela, clădirea novicelor, birouri, sala de primire, preparandia şi şcoala de educatoare, cât şi dormitoarele elevelor. O altă clădire a adăpostit orfelinatul.

Primăria s-a înţeles cu Episcopia Romano-Catolică să achite 4,6 milioane de euro, plătibili în trei ani. Sunt 12.500 metri pătraţi de construcţii şi 13.000 de metri pătraţi de teren.
 

„Negocierile pentru cumpararea Colegiului Bănăţean s-au finalizat. E un moment foarte important, nu doar prin prisma faptului că Primăria nu va mai achita o chirie semnificativă pentru acest imobil, dar mai ales pentru că intrarea în proprietatea Municipiului Timişoara a acestui campus excepţional, format din şase clădiri, ne va permite să investim semnificativ în şcoală şi facilităţi. Aproape 2.000 de elevi au de acum speranţa unor transformări esenţiale pentru procesul educaţional. Mulţumesc Episcopiei Romano-Catolice care a aratat în cei trei ani de negocieri, dar şi în verdictul final, înţelegere pentru oraş şi priorităţile sale”, a transmis Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.

Colegiul Bănăţean din Timişoara

Primele călugăriţe Notre Dame au ajuns la Timişoara din Bavaria, în 1868, la solicitarea episcopului Sandor Csajaghy. Aşezământul din zona Iosefin a fost ridicat din donaţia de 100.000 de forint a episcopului Sandor Bonnaz, sfinţirea având loc în data de 7 august 1881.

Clădirea monahală în stil neornascentist, precum şi Biserica Notre Dame au fost proiectate şi construite după planurile arhitecţilor timişoreni Eduard Reiter şi fiul său Alexander Reiter.

image

Ordinul “Surorilor de Notre-Dame” a fost înfiinţat în Germania în anul 1833.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite