Primăria Timişoara, executată silit pentru 10 milioane de lei. Nicolae Robu: „Pur şi simplu este o incapacitate de a plăti ritmic tot ce avem de plătit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Timişoara are de achitat din 2017 o datorie către Colterm FOTO Arhivă
Primăria Timişoara are de achitat din 2017 o datorie către Colterm FOTO Arhivă

Aflată deja într-o situaţie financiară dificilă, Primăria Timişoara trebuie să pună jos o sumă importantă de bani în urma executării silite de către Eon Energie. Compania de gaz execută silit Primăria Timişoara pentru datorii neplătite pentru gazul furnizat Colterm.

Compania care furnizeaza gaz pentru societatea de termoficare din Timişoara este la un pas de a executa silit Primăria Timişoara. Eon Energie a câştigat în 2017 un proces prin care le cerea judecătorilor să oblige Primăria Timişoara şi Colterm la plata unei sume de aproape 30 de milioane de lei, bani ce reprezintă datorii ale Colterm către furnizorul de gaz.

În urma sentinţei, Eon Energie a încasat aproximativ 20 de milioane de lei. Pentru diferenţa neplătită, Eon a început executarea silită a Primăriei Timişoara. Astfel, Eon are de recuperat de la Primăria Timişoara 10,3 milioane lei, dintre care 300.000 de lei sunt cheltuieli de judecată şi 400.000 de lei penalităţi de întârziere. La această sumă se adaugă peste 130.000 de lei onorariul executorului judecătoresc.

După începerea executării silite, Primăria Timişoara a depus în instanţă o contestaţie la executare în care a arătat că „executarea silită este inadmisibilă întrucât niciodată nu a refuzat punerea în executare de bună voie a titlului executoriu (n.r. a sentinţei)”. De asemenea, Primăria Timişoara a arătat că intenţionează să achite de bună voie datoria restantă. Totodată, municipalitatea a contestat onorariul de 135.000 de lei perceput de executorul judecătoresc.

„Executorul judecătoresc nu a ţinut cont de limitele maximale şi minimale, solicitând un onorariu exagerat de mare şi fără a exista o justificare legală pentru perceperea acestuia. Solicităm să se observe că în cazul prezentei executări silite, activitatea executorului s-a rezumat doar la formularea unei cereri pentru încuviinţarea executării silite, emiterea unei încheieri de stabilire a cheltuielilor de executare silită, a înştiinţării debitorului şi a somaţiei, precum şi la comunicarea acestora”, au arătat juriştii Primăriei Timişoara în instanţă.

În proces, Eon Energie a arătat că din octombrie 2017 până în aprilie 2018, Primăria Timişoara nu a mişcat un deget pentru a-şi achita datoria restantă. „Deşi i s-a comunicat contestatoarei ce sumă are de achitat, încă din 05 octombrie 2017, până la data depunerii cererii de executare silită, respectiv data de 27 aprilie 2018, aceasta nu a achitat nimic din acest debit, având în vedere că cererea de executare silită este formulată pentru exact aceleaşi sume comunicate Municipiului Timişoara cu adresa din 05.10.2017, respectiv suma de 10.004.665J6 lei debit si 305.873 lei cheltuieli de judecată. Situaţia a rămas neschimbată şi în acest moment”, se arată în întâmpinarea depusă de Eon Energie în dosarul prin care Primăria Timişoara a contestat executarea silită.

Primarul Robu susţine că vor fi afectate investiţiile

Judecătoria Timişoara a respins contestaţia la executare depusă de Primăria Timişoara ca inadmisibilă. Municipalitatea a depus apel, care se judecă la Tribunalul Timiş, nefiind încă fixat termen. Şansele ca primăria să aibă câştig de cauză sunt minime, dar şi dacă ar obţine o amânare a executării silite, cele 10 milioane de lei trebuie plătite. Primarul Nicolae Robu a spus că primăria va fi nevoită să achite sumele dispuse prin sentinţă, iar asta va afecta investiţiile din oraş.

„Evident că va trebui să facem eforturi şi să plătim şi asta va influenţa negativ capacitatea noastră investiţională. Eu am avut de suportat sume uriaşe în urma unor procese care au fost pornite pe seama datoriilor create de fosta administraţie. Un alt proces a însemnat 68 de milioane de lei pentru un TVA neplătit la timp. M-am descurcat cum am putut şi va trebui să mă descurc şi în continuare”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Întrebat ce se poate face, în condiţiile în care datoriile de milioane generează la rândul lor penalităţi foarte mari şi cheltuieli de judecată sau de executare în cazul în care se ajunge la procese, primarul Nicolae Robu a spus că „nu se prea poate face nimic”. „Sunt datorii istorice. Pur şi simplu este o incapacitate de a plăti ritmic tot ce avem de plătit în condiţiile în care e vorba de sume foarte mari rămase de ani de zile ca datorii şi care atrag majorări şi penalităţi. Dacă nu reuşim să luăm un credit bancar, mereu vom avea astfel de plăţi”, a mai declarat Nicolae Robu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite