Primăria Timişoara, obligată să achite despăgubiri de sute de mii de lei pentru o alee pietonală: „O să construim un zid”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Robu, în 2012, într-o descindere pe aleea cu probleme din Complexul Studenţesc FOTO Arhivă
Nicolae Robu, în 2012, într-o descindere pe aleea cu probleme din Complexul Studenţesc FOTO Arhivă

Proprietarii unui teren de 174 de mp din Complexul Studenţesc din Timişoara, pe care este amenajată o alee pietonală, au obţinut o nouă sentinţă prin care primăria este obligată să le achite despăgubiri.  Numai în perioada iulie 2013 – iunie 2017, proprietarii aleii au obţinut dreptul la despăgubiri de 500.000 de lei.

Patru timişoreni care deţin un teren de 174 de mp în Complexul Studenţesc din Timişoara au deschis mai multe procese împotriva Primăriei Timişoara, cerând să fie despăgubiţi pentru că nu îşi pot folosi terenul pe care este amenajată o alee pietonală. Reclamanţii au arătat că „existenta acestei străzi/alei pietonale pe terenul lor a făcut imposibilă folosirea acestui teren în scopul pentru care a fost achiziţionat, si anume edificarea unor construcţii – spaţii comerciale si terase deschise/închise aferente spaţiilor comerciale”.

Proprietarii terenului de 174 de mp au mai arătat că „folosirea terenului lor fără nici un fel de drept şi fără vreo despăgubire echitabilă este extrem de periculoasă întrucât deschide calea continuării abuzului realizat de primărie la infinit prin împiedecarea folosinţei terenului lor veşnic şi fără vreo sancţiune civilă”. „Este cel puţin moral dacă nu echitabil ca o persoană (fizică sau juridică) care a folosit fără drept o porţiune din terenul nostru să ne achite o despăgubire pentru imposibilitatea de a-l folosi pentru scopul comercial propus”, au mai arătat reclamanţii în instanţă.

Astfel, numai pentru perioada iulie 2013 – decembrie 2015, proprietarii terenului au obţinut sentinţe prin care Primăria Timişoara a fost obligată să le achite aproape 320.000 de lei. La sfârşitul lunii decembrie 2019, Judecătoria Timişoara a pronunţat o nouă sentinţă prin care a obligat Primăria Timişoara să le achite celor patru timişoreni despăgubiri de 190.000 de lei pentru lipsa de folosinţă a terenului în perioada ianuarie 2016- iunie 2017. Această din urmă sentinţă nu este definitivă, fiind atacată cu apel la Tribunalul Timiş, unde procesul este pe rol. Dacă sentinţa Judecătoriei Timişoara este menţinută se ajunge în situaţia în care Primăria Timişoara este obligată să achite despăgubiri de peste 500.000 de lei, la care se adaugă cheltuieli de judecată de mii de euro şi cheltuieli de executare silită de alte mii de euro, pentru unele dintre sume fiind demarată executarea silită.

Primăria îi acuză pe proprietari de rea-credinţă

În procesul deschis de proprietari împotriva sa, Primăria Timişoara s-a apărat susţinând că încă din 1978 aleea este folosită pentru accesul maşinilor de curăţenie şi pentru aprovizionarea firmelor din complex, iar proprietarii terenului, „nu şi-au îngrădit în niciun fel proprietatea”. „Reclamanţii au dobândit proprietatea asupra acestui teren în anul 2003 şi de atunci şi până în prezent nu şi-au manifestat în nici un fel intenţia de a folosi acel teren, dimpotrivă au stat în pasivitate, tolerând situaţia de fapt existentă la data dobândirii dreptului de proprietate, aşteptând an de an să treacă timpul pentru a mai introduce o acţiune prin care să pretindă diverse sume de bani pentru aşa-zisa încălcare a dreptului de proprietate. Reclamanţii nu şi-au îngrădit niciodată proprietatea şi nu au întreprins nici un demers pentru încetarea situaţiei de fapt pe care o tot clamează de peste 10 ani”, se arată în întâmpinarea depusă de Primăria Timişoara în instanţă.

Primăria a mai reclamat în instanţă că proprietarii „înţeleg să-şi exercite prerogativele dreptului de proprietate în mod evident, contrar bunei - credinţe, vătămând astfel bugetul local care este constituit din venituri publice”. „Dată fiind starea de pasivitate în care reclamanţii se complac de ani de zile şi în lipsa oricărei acţiuni prin care aceştia să tindă să obţină folosinţa exclusivă a terenului, timp de 15 ani, demersul judiciar al reclamanţilor poate fi considerat un abuz de drept”, se mai arată în întâmpinarea Primăriei Timişoara, de care judecătorii nu au ţinut, însă, cont.

Primarul Robu: „O să construim un zid”

Problema aleii din Complexul Studenţesc datează încă de pe vremea administraţiei Ciuhandu. În 2012, imediat după ce a ajuns primar, Robu a „descins” în Complexul Studenţesc şi a anunţat că primăria va crea o alee ocolitoare pentru ca studenţii să nu mai circule pe aleea privată. Primăria a amenajat aleea, dar asta nu a contat în procesele cu proprietarii aleii private pe care studenţii continuă să circule. „Eu cred că ce se întâmplă este total deplasat. De ce să fim noi pedepsiţi că proprietarul nu îşi împrejmuieşte proprietatea? Cu ce e vinovată primăria care a creat alternativă, că studenţii circulă pe aleea privată şi nu pe alternativa creată de primărie? Sunt sute de mii de lei care în lugul timpului au fost obţinute de acel ticălos care a speculat şi mereu încasează ceva. Ce să facem? O să construim un zid până la urmă. Dacă aici am ajuns o să construim un zid”, a declarat Nicolae Robu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite