Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Primarul Fritz vrea să ştie de ce Timişoara a primit cele mai puţine doze de vaccin anti-COVID-19. „Nu dorim ca centrele să devină spaţii de muzeu”

2
22 Jan 2021 12:46:53
Autor: Stefan Both
În Timişoara funcţionează doar două centre de vaccinare, unul la mall, celălalt la Spitalul CFR
În Timişoara funcţionează doar două centre de vaccinare, unul la mall, celălalt la Spitalul CFR

Dominic Fritz, primarul Timişoarei, a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, colonel Doctor Valeriu Gheorghiţă, cât şi ministrului Vlad Voiculescu.

Etapa a doua de vaccinare împotriva virusurului SARS-Cov-2 se desfăşoară cu probleme în Timişoara. Există doar două centre de vaccinare, la Spitalul CFR şi la Iulius Mall, iar numeroşi timişorenii care se programează pentru vaccin sunt trimişi la 50-60 de kilometri distanţă, în oraşe precum Lugoj sau Sânnicolau Mare, dar chiar şi în judeţul vecin Caraş-Severin. Timişoara a primit cele mai puţine doze de vaccin dintre capitalele de judeţ. 
 
În acest context, primarul Dominic Fritz s-a decis să trimită o scrisoase deschisă preşedintelui Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, colonel doctor Valeriu Gheorghiţă, cât şi în atenţia Ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu. 
 
„În calitatea mea de primar al Municipiului Timişoara am o obligaţie de transparenţă şi eficienţă faţă de oamenii care trăiesc în acest oraş. Pentru a ne putea organiza pe măsura aşteptărilor şi pentru a menţine încrederea cetăţenilor în acţiunea de vaccinare, avem nevoie, cel puţin la nivel local, de mai multe date, mai multă predictibilitate şi de criterii îmbunătăţite de alocare a vaccinurilor.  
 
Centrul Regional de Distribuţie Timişoara a primit cele mai puţine doze de vaccin şi acest fapt a ridicat semne de întrebare la nivelul opiniei publice.  
 
Precum ştiţi probabil judeţul Timiş este unul dintre cele care-şi fac cu conştiinciozitate datoria de a testa, ca urmare rata de infectare a rămas ridicată, în ciuda măsurilor restrictive locale. Vă solicit să analizaţi posibilitatea introducerii ca criteriu a numărului de reproducţie R a virusului Covid-19 în alocarea vaccinurilor pentru judeţe. Cred că trebuie să intervenim cu vaccinuri în comunităţile unde numărul de infectări este ridicat pentru a controla răspândirea.  
 
De asemenea, un alt criteriu obiectiv de alocare a vaccinurilor ar putea fi numărul programărilor, adică să alocaţi un număr mai mare de vaccinuri acolo unde există cerere, care poate fi cuantificabilă în numărul programărilor. Astfel, s-ar înlătura suspiciunea că există distorsiuni subiective în distribuţia vaccinurilor către judeţe”, a scris Dominic Fritz.    
 
Primarul susţine că la nivelul municipalitatea este gata în câteva zile să pună la dispoziţia Direcţiei de Sănătate Public toate cele 11 centre de vaccinare ce au fost alocate, „dar nu ne dorim ca acestea să fie spaţii de muzeu”.  
 
„Pentru predictibilitate şi adaptarea ritmului de deschidere a centrelor de vaccinare la numărul de vaccinuri ce ne sunt distribuite, în condiţiile fluctuaţiilor generate de producători, avem nevoie de următoarele date, ce ne pot fi furnizate, periodic, prin Direcţiile de Sănătate Publică: o proiecţie a numărului de doze ce vor fi repartizate pentru fiecare judeţ, oraş-centru de vaccinare, lunar - o proiecţie aproximativă lunară a numărului de centre/fluxuri ce vor fi repartizate judeţului, respectiv oraşelor, nu în ultimul rând pentru a putea planifica detaşarea şi angajarea personalului medical pentru fiecare centru în parte - numărul de doze distribuite la nivel de judeţ, la fiecare tranşă de vaccin - numărul de doze distribuite la nivelul fiecărui UAT care are centre de vaccinare, la fiecare tranşă de vaccin - numărul de doze distribuite/administrate/pierdute/stoc final la nivelul fiecărui centru de vaccinare, zilnic - numărul de persoane înscrise pentru vaccinare lunar la nivelul fiecărui UAT. 
 
Avem nevoie de toate aceste date şi proiecţii pentru a ne putea organiza mai bine, pentru a transparentiza acţiunea de vaccinare şi a o face mai predictibilă pentru timişoreni, ceea ce va creşte încrederea în stat şi în acţiunea de vaccinare. Aveţi în mine un partener solid în desfăşurarea acestei campanii şi consider că noi, autorităţile locale, vă suntem un partener pe care vă puteţi baza pentru succesul acestei acţiuni”, a mai transmis Dominic Fritz.  

Vă mai recomandăm:

Un antreprenor privat a pregătit cel mai mare centru de vaccinare din Timişoara: „Vaccinurile lipsesc deocamdată, deşi doritori sunt”

Prima zi de vaccinare la mall. „Cei care nu fac vaccinul aşteaptă să dea Domnul să se facă bine ceilalţi” VIDEO 

Nicolae Robu, supărat de numărul redus de centre de vaccinare: Incompetenţă, bătaie de joc la adresa timişorenilor! O adevărată ruşine naţională
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

ana_
22.01.2021, 13:15:26

„un alt criteriu obiectiv de alocare a vaccinurilor ar putea fi numărul programărilor” Este exact invers. Se pot programa persoane numai dacă există doze deja alocate diverselor centre de vaccinare. Înainte de scrisoarea deschisă, dl Fritz trebuia să-l contacteze la coordonatorul campaniei de vaccinare pe canalele oficiale și ar fi primit răspunsurile pe care la căuta. În scrisoare nu spune că ar fi încercat și nu ar fi primit răspuns. Și n-ar fi stricat și să se informeze mai bine. Dar nu ar mai fi putut face valuri în presă, iar asta era o problemă.

ana_
22.01.2021, 13:17:19

Cum a intrat în politică, s-a și molipsit de năravurile dâmbovițene și face valuri fără să fie cazul.

Modifică Setările