Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Primele imagini cu Horia Colibăşanu pe al treilea vârf din lume, cucerit în sfârşit de români. Trei minute pe Kangchenjunga VIDEO

2
18 May 2022 12:34:51
Autor: Stefan Both
Horia Colibăşanu pe Kangchenjunga
Horia Colibăşanu pe Kangchenjunga

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu a urcat pe singurul munte de 8.000 de metri neatins până acum de români, al treilea vârf ca înălţime al planetei (8.586 metri).

Horia Colibăşanu s-a întors recent din expediţia în Himalaya, unde a cucerit în premieră românească vârful Kangchenjunga. Alpinistul a avut timp să posteze în premieră pe pagina sa de Facebook videoclipul realizat la 8.586 metri.
 
“Duminică, 7 mai, ora 13.15. După mai bine de 14 ore de ascensiune, am reuşit să scot camera şi să filmez doar trei minute pe Kangchenjunga. Eram foarte obosit, stresat de timp pentru că ajunsesem târziu, dar uşurat că ascensiunea s-a încheiat şi pot începe coborârea, spre siguranţa taberei 4. Sper să vă bucuraţi de ultimii paşi în drumul spre vârf. Aş vrea să le mulţumesc partenerilor mei de expediţie, Marius Gane şi Peter Hámor, cărora le datorez în bună măsură această ascensiune şi care au decis să renunţe la ascensiunea lor doar în momentul în care au aflat că sunt pe punctul să ajung pe vârf. Deasemenea mulţumesc colegilor mei nealpinişti, din echipa de comunicare: Andreea Colibăşanu, Valentin Ionescu, Mircea Gherase, Lucian Mircu şi Nicoleta Tudor”, a transmis Horia Colibăşanu.
 

Horia Colibăşanu a făcut prima încercare de ascensiune pe Kangchenjunga în urmă cu zece ani, când a ajuns la aproximativ 8.400 de metri. 

Sportivul din Timişoara îşi trece în palmares al nouălea „optmiar” din cei 14 ai planetei. Kangchenjunga este unul din cei mai dificili munţi din Himalaya, cu o rată foarte ridicată a mortalităţii, de 29,1 %. A păstrat până astăzi reputaţia de “vârf neatins”. Din respect pentru credinţele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediţii reuşite nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu câţiva metri înainte de cota maximă. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Alpinistul Horia Colibăşanu a cucerit vârful Kangchenjunga în premieră românească

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Marian Radu
18.05.2022, 15:00:19

Felicitari Horia!

Mihai Medias
18.05.2022, 15:19:27

"Primele imagini cu Horia Colibăşanu pe al treilea vârf din lume, CUCERIT în sfârşit de români." Muntii se urca, nu se cuceresc...

-2 (2 voturi)
Modifică Setările