Primul festival al refugiaţilor din România a început la Timişoara. TRAF 2018 celebrează diversitatea şi solidaritatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoara – oraş cu un renumit background multietnic, propune o nouă premieră. Capitala Banatului găzduieşte, în perioada 11-13 mai, primul festival al refugiaţilor din România: Timişoara Refugee Art Festival (TRAF).

Totul a pornit anul trecut de la un proiect cu fonduri europene, care a avut ca punct de greutate, realizarea unei piese de teatru. 

“Proiectul de anul trecut a adus 15 refugiaţi din Timişoara şi 15 tineri non-refugiaţi, care împreună au avut de creeat o piesă de teatru. Am construit această piesă de teatru şi am adus împreună tineri care au descoperit că au mai multe lucruri în comun decât refugiaţii stabiliţi în Timişoara şi membri ai comunităţii. Pe lângă piesa de teatru am adus şi alte manifestări artistice, am creat ateliere de film, am făcut o expoziţie. Dintr-un proiect minim, s-a născut un festival”, a declarat coordonatorul Timişoara Refugee Art Festival, Flavius Ilioni Loga.

Anul acesta Timişoara Refugee Art Festival a capatat o amploare mai mare, si se desfăşoară pe parcursul a trei zile. 
 

“Vineri începem cu o proiecţie de film documentar, urmată o expoziţie de pictură şi un concert susţinut de Zaher Al Ani, care cântă la chitară împreună cu doi muzicieni din Timişoara. A mai fost un seminar pentru jurnalişti la care participă Nick Thorp de la BBC şi Mircea Barbu de la NCNTV Cluj şi Gabriela Leu de la UNHACR”, a spus regizorul Victor Dragoş, unul din organizatorii evenimentului.

Imagine indisponibilă

Zaher Al Ani şi trupa sa
 

Concertele din cadrul TRAF 2018 se ţin la Basca –spaţiul care a luat naştere odată cu acest festival, în curtea fostei fabrici de plălării Paltim. Duminică va avea loc un concert pe Podul de Fier, aflat în din aceaşi zonă. 

“Sâmbătă, de la ora 11, vom avea un work-shopde fake news ţinut de Mircea Barbu. Va începe şi debutul unui proiect de cercetare pentru un teatru documentar, încercăm să aflăm de la oameni poveşti despre migraţie în toate formele ei. De la ora 14, la Ambasada sunt proiecţii de scurt metraje, apoi un film, de la ora 18 un spectacol de teatru-forum, de la 19.30 avem parte de concertul de debut al unei formaţii, formată de doi dintre participanţii de anul trecut, Ali şi Bety. Vom mai avea un concert şi cu trupa Trees Orchestra din Bucureşti. Duminică continuă proiectul de documentare, în paralele vor fi ateliere pentru copii şi adulţi, de artă, portret în cărbune, circ şi altele. Am invitat oamenii la un picnic, în curte la Basca, să ne cunoaştem. Tot la Ambasada sunt filmele. Concertul cu Roots Revival va avea loc pe Podul de Fier”, a mai spus Victor Dragoş. 

În organizarea festivalului sunt implicaţi peste 30 de voluntari, mulţi dintre ei refugiaţi şi migranţi. 
 

Timişoara Refugee Art Festival a început, aseară, cu o dezbatere academică la Universitatea de Vest, organizată de Agenţia ONU pentru Refugiaţi, unde a fost invitat şi cunoscutul jurnalist Mircea Barbu. A fost adusă în atenţia comunităţii locale această provoare a migraţiei forţate. 
 

În Timişoara sunt refugiaţi, sunt oameni care au cerut azi şi au primit răspuns pozitiv din partea statului, sunt printre ceilalţi locuitori şi au nevoie de suportul comunităţii pentru o integrare reală. 


Puteţi vedea programul complet al festivalului pe pagina oficială de Facebook.
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite