Primul oraş din România în care vaccinarea anti-COVID se poate face în cabinetele medicilor de famile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
50 de medici de familie din Timişoara vor primi, în premieră naţională, 5.000 de doze de vaccin FOTO DSP Hunedoara
50 de medici de familie din Timişoara vor primi, în premieră naţională, 5.000 de doze de vaccin FOTO DSP Hunedoara

Timişoara este primul oraş din România în care vaccinarea anti-COVID se va putea face în cabinetele medicilor de familie. Primăria Timişoara, Ministerul Sănătăţii şi Societatea Medicilor de Familie Timiş lansează un program-pilot în care s-au înscris 50 de medici de familie.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că medicii de familie vor fi implicaţi în campania de vaccinare de la sfârşitul lunii aprilie 2021. Până atunci, la Timişoara se derulează un proiect pilot prin care 50 de medici de familie primesc câte 100 de doze de vaccine Johnson&Johnson pe care le pot administra pacienţilor pe care îi au în grijă.

„E clar că medicul de familie este cel mai apropiat de oameni şi avem nevoie de sprijinul medicilor de familie să grăbim acest proces. În cursul zilei de sâmbătă am transmis un apel către medicii să se înscrie în acest program. Le mulţumesc celor 50 de medici care s-au înscris până în ziua de azi în proiectul nostru pilot.

Astăzi vom trimite aceste cereri de înscriere ca să fie operate în platforma naţională de vaccinare. Fiecare medic înscris va primi 100 de doze de vaccine şi consumabilele aferente şi 100 de teste rapide pentru cabinetul lui”, a declarat primarul Timişoarei, Dominic Fritz.

Poitrivit edilului, medicii implicaţi în program primesc pentru fiecare pacient vaccinat suma de 70 de lei, din care 30 de lei de la Ministerul Sănătăţii şi 40 de lei sponsorizare de la Profi.

„Momentan este doar un proiect pilot pentru că nu există un cadru de finanţare foarte clar. Pentru moment, am găsit o soluţie hibridă cu sprijinul mediului de afaceri. Medicii de familie vor primi 30 de lei/pacient de la Ministerul Sănătăţii şi 40 de lei/pacient obţinuţi printr-un contract de sponsorizare cu lanţul de magazine Profi”, a mai declarat Fritz, potrivit căruia medicii de familie implicaţi în proiect ar putea începe vaccinarea „în următoarele zile”.

„Medicii de familie se vor adresa pacienţilor de pe listele proprii. Ei îşi vor face programările. Vaccinurile vor fi aduse de la DSP cu o maşină frigorifică. Noi sperăm că acest proiect se va dezvolta. El vine să suplimenteze activitatea din centrele de vaccinare. Este necesară o implicare a medicilor de familie pentru a ajunge la o imunitate de grup pentru a împiedica răspândirea virusului”, a declarat doctorul Mihai Iacob.

La rândul său, Elisabeta Spătaru, a declarat că medicii de familie au rămas la aceeaşi subfinanţare odată cu aprobarea bugetului. „Soluţia era să găsim un alt sprijin şi sprijinul a venit din partea locală. Primăria Timişoara a înţeles exact rolul medicului de familie în sistemul sanitar. Centrele de vaccinare, pe lângă că sunt foarte costisitoare, nu pot acoperi necesarul la nivel naţional. Se va ajunge la medicul de familie, dar fără finanţare va fi un eşec naţional. Cu 30 de lei care ne sunt oferiţi prin Ordonanţa 3 este insuficient să acopere munca, efortul, implicarea medicului de familie”, a declarat medicul Elisabeta Spătaru.  

Vă recomandăm să mai citiţi:

Fritz acuză politizarea carantinei. DSP Timiş a propus carantină pentru localităţi cu primari USR-PLUS şi PSD şi ridicarea restricţiilor pentru cele cu primari PNL

Surpriză uriaşă. Timişoara iese din carantină deşi rata de infectare nu a scăzut, ci a crescut. Prelungirea restricţiilor a căzut la vot

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite