Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Primul tramvai turcesc de top mondial ajunge la începutul verii în Timişoara. Imagini de la fabrica Bozankaya

4
3 Mar 2021 17:22:55
Autor: Stefan Both
O bucată din primul tramvaie fabricat pentru Timişoara FOTO Facebook/Cătălin Iapă
O bucată din primul tramvaie fabricat pentru Timişoara FOTO Facebook/Cătălin Iapă

Turcii de la Bozankaya şi Primăria Timişoara au obligaţia de a omologa tramvaiul în Uniunea Europeană. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla oraşul poate pierde fondurile europene aferente.

Cătălin Iapă, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării până în 2 martie, a oferit informaţii în legătură cu tramvaiele turceşti Bozankaya. Primele tramvaie le vom vedea în curând pe şinele din oraş, chiar din anul acesta. În două-trei luni, va ajunge la Timişoara, la început pentru teste, prima garnitură. 
 
Firma care a câştigat licitaţia şi Primăria Timişoara au obligaţia de a omologa tramvaiul în Uniunea Europeană. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla oraşul poate pierde fondurile europene aferente.
 
“În această săptămână a fost avizată documentaţia tehnică de la dosarul de omologare (dosar de agrement, în termeni mai tehnici) de către cei de la AFER. Acesta este pasul cel mai dificil într-un demers de omologare a unui produs nou. Procedura de omologare nu e deloc una simplă. Din acest motiv, ca şi secretar de stat, în ultimile şase luni am fost implicat direct în acest subiect, ţinând legătura strâns cu cei de la AFER, Autoritatea Feroviară Română, cei care verifică tehnic proiectul tramvaiului şi în final produsul. De oricâte ori au apărut probleme în acest demers m-am implicat să poată fi trecut cu succes. Şi nu au fost puţine momente dificile care puteau duce chiar la respingerea documentaţiei şi posibilitatea de pierdere a fondurilor”, a spus Cătălin Iapă.

 
Acum urmează probe la faţa locului, în diverse locaţii din Europa, iar ultima probă este programată în Timişoara, efectiv cu tramvaiul pe şine.
 
 
Cătălin Iapă susţine că primarul Dominic Fritz nu cunoaşte încă problemele reale ale Primăriei Timişoara şi nici nu a ştiut de această problemă despre omologarea tramvaielor.
 
“Dacă ar fi ştiut de această problemă ar fi făcut măcar o vizită şi la AFER, în nenumăratele vizite la colegii de la dumnealui de la Bucureşti, să se asigure că Primăria Timişoara nu va pierde fondurile europene pentru tramvaie, o problemă directă a primăriei. Domnul primar, în schimb a preferat să se laude cu proiecte ce nu ţin de Primărie, să spună că datorită vizitelor dumnealui la Bucureşti are buget Ministerul Transporturilor pentru autostrada Lugoj-Deva sau pentru centură”, a mai spus Iapă.
 
Timişoara va avea 21 de tramvaie noi cumpărate din fonduri europene, proiecte scrise, depuse şi câştigate de administraţia Robu. Tramvaiele vor fi livrate de firma Bozankaya Otomotiv, din Turcia, câştigătorul licitaţiei organizate de Primăria Timişoara.
 
Acest tramvai va fi unul dintre cele mai performante de la nivel mondial, în acest moment neexistând unul care să aibă o autonomie a bateriei mai mare de 60 de kilometri.
 
Citeşte şi:

FOTO S-a semnat finanţarea pentru încă şapte tramvaie moderne, fabricate în Turcia. În Timişoara vor circula în primă fază 21 de tramvaie Bozankaya

Primăria Timişoara a semnat contractul cu Bozankaya. Turcii vor livra primul tramvai modern în 2021

FOTO Primăria Timişoara cumpără 16 tramvaie noi din Turcia. Cum arată modernele tramvaie Bozankaya care vor circula în capitala Banatului

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Stanila Ion
3.03.2021, 20:54:27

Tov. Iapa ar mintea unui cal, face bine sa mai invete l. romana. Ca orice analfabet spune "ca si secretar..."

+1 (1 vot)
Stanila Ion
3.03.2021, 20:58:42

Mai are o "calitate", barfeste... Vezi D-ne primarul actual nu stie, nu cunoaste...Nu cumva vinovati sunt el si alti angajati care, atunci cand nu-l saboteaza deadreptul, il evita !?

Adrian Foangǎ
3.03.2021, 21:21:39

Tramvaie turcesti de "top mondial" neomologate in UE. :)))

-5 (9 voturi)
AltCineva
4.03.2021, 01:44:05

parca ce venea din Turcia era "naspa" rau...cum de o fi bun ??? Si-o fi luat autorul articolului vreun tramvai gratis ?? :D

Modifică Setările