Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Proces cu final neprevăzut în cazul violistului care a căzut de pe scena Filarmonicii Timişoara

5
22 Jan 2021 04:00:02
Autor: Daniel Dancea
Filarmonica „Banatul” din Timişoara a pierdut un proces deschis de un instrumentist FOTO Filarmonica Banatul Timişoara
Filarmonica „Banatul” din Timişoara a pierdut un proces deschis de un instrumentist FOTO Filarmonica Banatul Timişoara

Filarmonica „Banatul” din Timişoara a fost obligată de către judecători să îi achite 7.000 de euro unui instrumentist care a căzut de pe scenă când se pregătea de un concert, distrugându-şi viola cu care a venit de acasă.

Incidentul a avut loc în februarie 2019. Filarmonica „Banatul” se pregătea de un concert când unul dintre instrumentişti a căzut cu tot cu scaun şi violă, de pe scenă, direct pe podeaua sălii de spectacol, unde se aflau spectatorii. În urma căzăturii, violistul a suferit răni uşoare, dar atât viola, cât şi arcuşul au fost distruse, artistul fiind nevoit să cânte în concert la viola unui coleg.

În urma incidentului, artistul a dat în judecată Filarmonica „Banatul”, cerând să îi fie achitată suma de 7.000 de euro, contravaloarea arcuşului şi a violei. Artistul a arătat că Filarmonica nu dispune de instrumente muzicale pentru a le pune la dispoziţia orchestrei pentru concerte şi repetiţii.

Din acest motiv, unii dintre instrumentişti sunt nevoiţi să îşi folosească propriile instrumente muzicale, fiind încheiat un contract de comodat cu Filarmonica. A fost şi cazul violistului al cărui instrument a fost distrus în februarie 2019.

În procesul prin care a cerut să îi fie plătit instrumentul muzical, artistul timişorean a arătat că viola era fabricată după un model Stradivarius de către un lutier renumit, dintr-un lemn vechi de 40 de ani, având o calitate acustică deosebită.

În privinţa incidentului în care i-a fost distrusă viola, artistul a arătat în proces că „încă de la programarea concertului simfonic din 8 februarie 2019 a constatat faptul că numărul instrumentiştilor de pe scenă este unul mult prea mare pentru scena pusă la dispoziţie de către Filarmonica Banatul Timişoara, întrucât pe scenă urmau să fie poziţionate două piane, la care se adaugă percuţia şi orchestra”.

Orchestră înghesuită pe scenă

Artistul a mai arătat că, fiind şeful compartimentului violă în respectiva săptămână, i-a propus dirijorului să renunţe la doi dintre cei zece colegi propuşi pentru a cânta la violă în respectivul concert, pentru a decongestiona puţin zona, întrucât era imposibil să desfăşoare activitatea în modalitatea în care fuseseră programaţi iniţial. Artistul a mai arătat că, deşi s-a renunţat la doi instrumentişti, orchestra a rămas tot înghesuită.

Astfel, a arătat artistul, „în momentul în care si-a tras scaunul câţiva centimetri în spate, marginea de 7 centimetri a scenei a cedat, fiind lipită doar cu silicon, iar reclamantul a căzut cu tot cu scaun şi violă, de pe scenă”

În proces, Filarmonica „Banatul” s-a apărat susţinând că „trebuie exclusă culpa pârâtei în producerea incidentului din data de 08.02.2019”. Filarmonica „Banatul” a mai arătat că „nu există temei care să justifice obligarea pârâtei la, repararea prejudiciului”, iar „prejudiciul se datorează, pur şi simplu, neglijenţei reclamantului în manevrarea greşită a scaunului pe care era aşezat”.

Tribunalul Timiş a admis cererea violistului şi a obligat Filarmonica Banatul să îi achite artistului 7.000 de euro pentru violă şi arcuş. Judecătorii au arătat că „sustinerea pârâtei nu este de natură să elimine accidentul din sfera de cauzalitate a prejudiciului suferit de reclamant, întrucât aceasta este infirmată atât de acţiunile pârâtei ulterioare producerii accidentului, acelea că în perioada imediat urmatoare s-au luat măsuri de protectie suplimentare”. Sentinţa Tribunalului Timiş a fost menţinută de Curtea de Apel Timişoara, care a pronunţat sentinţa definitivă.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

FOTO Filarmonica Banatul, concert în trenul Timişoara-Vârşeţ şi în gara oraşului din Serbia
 
Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii „Banatul“: „Susţinem colaborarea cu tinerii solişti“

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Ludwig
22.01.2021, 08:01:44

Asta e deja ca la americani cand dai in judecata pentru orice...Pai daca nu-i convine ca e inghesuit pe scena sa-si de-a demisia...Cum adica a cazut si si-a rupt viola si acum filarmonica sa-i plateasca instrumentul?! era cumva podeaua uda si nu era afisat? - tot ca la americani

-1 (5 voturi)
Banan Crudu
22.01.2021, 08:22:29

Amigo...tu ai citit că marginea scenei era lipita cu silicon ?! Sau n-ai ajuns pană acolo ?! Dupa accident de ce au stiut sa ia măsuri de protecție ? Esti în culpă, platesti, amigo. Băi gringo, de unde naiba ai ideile astea; să-și dea demisia ? Astazi el, maine altii ? Asta e judecata ta cea dreaptă ?! Vdecaputău

-6 (12 voturi)
Ionel Marcu
22.01.2021, 11:12:03

Filarmonica trebuia să le asigure instrumentiștilor instrumente, chiar dacă viola n-ar fi fost neapărat imitație de Stradivarius. Violonistul nu câștigă cât Halep, să vină cu viola de acasă, ca Simona cu rachetele.

0 (2 voturi)
Ludwig
22.01.2021, 12:28:11

Ionel Marcu PAi si daca filarmonica nu are bani sau le asigura niste instrumente facute in china si proaste, e mai bine?

+1 (1 vot)
ADani
22.01.2021, 12:30:13

Ionel Marcu Daca in contractul cu Filarmonica (angajatorul) nu scripe faptul ca aceasta trebuie sa asigure instrumentele atunci nu trebuie. Singura problema pe speta asta e ca s-a rupt marginea scenei, care era proprietatea Filarmonicii (probabil).

-1 (1 vot)
Modifică Setările