Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Programul Start Up Nation, fraudat la Timişoara de „băieţii deştepţi“, prin folosirea unor analfabeţi

7
1 Jul 2022 17:57:17
Autor: Daniel Dancea
Un DJ din Timişoara este cercetat în două dosare pentru fraudarea fondurilor din programul Start Up Nation FOTO Pixabay
Un DJ din Timişoara este cercetat în două dosare pentru fraudarea fondurilor din programul Start Up Nation FOTO Pixabay

Un DJ şi o angajată a Primăriei Timişoara, vizaţi de o anchetă a Parchetului European, au recunoscut într-un dosar de la Parchetul Curţii de Apel Timişoara că au fraudat programul Start UP Nation folosindu-se de o femeie de etnie romă, fără studii. Banii au fost recuperaţi integral.

DJ-ul Victor Stan şi Emilia Sezkely (angajată a Primăriei Timişoara), doi dintre cei 12 membri ai grupării anchetate de Parchetul European pentru fraudarea fondurilor europene şi naţionale, sunt cercetaţi şi într-o anchetă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, unde au recunoscut că au fraudat programul Start UP Nation folosind o firmă cumpărată pe numele unei femei de etnie romă fără studii.

Potrivit avocatului Carmina Brudiu, ancheta de la Parchetul Curţii de Apel Timişoara a fost deschisă în urma plângerii depuse de o clientă a sa, beneficiară a unei finanţări prin programul Start Up Nation. Concret, tânăra, care activează în domeniul artistic, a înfiinţat o firmă pentru obţinerea unei finanţări prin programul Start Up Nation.

După ce a obţinut finanţarea, pentru că a venit pandemia şi nu putea îndeplini condiţiile asumate prin planul de afaceri (angajarea a patru persoane), înainte de a începe implementarea proiectului, tânăra a decis să vândă firma, punând în acest sens un anunţ pe OLX. În urma anunţului, tânăra artistă a fost contactată de DJ-ul Victor Stan, care s-a arătat interesat de preluarea firmei pentru care era aprobată finanţarea în schimbul unei sume de 1.500 de euro.

Pentru că Victor Stan primise deja o finanţare şi nu putea prelua firma pe numele său, cu ajutorul Emiliei Szekely, angajată a Primăriei Timişoara, a identificat o tânără de etnie romă, fără studii, care a acceptat să apară în actele firmei în schimbul sumei de 100 de euro.

În momentul în care şi-au dat seama că ieşirea din firmă a tinerei care a vândut societatea comercială duce la pierderea finanţării, Victor Stan şi Emilia Szekely au reintrodus-o pe tânăra care şi-a cedat părţile sociale, fără ştirea acesteia, în firmă.

„Clienta mea a constatat, ca urmare a unui sms primit de la bancă, că ea încă are calitate de asociat în firmă. Acest grup a întocmit nişte acte false şi a reintrodus-o în firmă pe clienta mea fără ca aceasta să ştie, pentru ca firma să îndeplinească condiţiile de accesare a fondurilor guvernamentale”, a declarat avocatul Carmina Brudiu pentru „Adevărul”.

Potrivit avocatei, pe baza informaţiilor false sau inexacte, cu ajutorul unor persoane de legătură din cadrul Agenţiei pentru IMM-uri, a fost obţinută finanţarea. „Banii erau folosiţi cum considerau ei de cuviinţă. Se emiteau nişte facturi, bănuim noi, false. Banii erau scoşi din firmă şi firma devenea una fantomă”, a mai declarat avocata. 

Carmina Brudiu a mai declarat că, la audieri, frauda a fost recunoscută şi prejudiciul a fost recuperat integral. „Procurorul a acţionat foarte rapid. Într-o săptămână au fost audiaţi toţi. Prejudiciul a fost recuperat integral, cu penalităţi. Dosarul este ca şi finalizat”, a mai declarat avocatul Carmina Brudiu.

Peste şase milioane de lei obţinute cu firme-fantomă

Potrivit unor surse apropiate anchetei derulate de Parchetul European, gruparea din Timiş din care făceau parte DJ-ul Victor Stan, Emilia Szekely şi Adina Dumitriu (soţia unui consilier PSD din Lugoj) au obţinut prin programul Start Up Nation, finanţări în valoare de 6,4 milioane de lei (pentru 34 de firme).  

Firma care oferea consultanţă figurează ca fiind deţinută şi controlată, în acte, de un bărbat care are acelaşi nume de familie cu femeia de etnie romă folosită de Victor Stan şi Emilia Szekely în dosarul instrumentat de Parchetul Curţii de Apel Timişoara.

Emilia Szekely nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere, având telefonul închis. 

La telefonul DJ-ului Victor Stan a răspuns o femeie care a spus va îi va transmite lui Victor Stan cerinţa de exprimare a unui punct de vedere. Până la publicarea articolului, Victor Stan nu a revenit cu un răspuns. 

„Adevărul” a încercat să obţină un punct de vedere şi de la şeful Agenţiei pentru IMM-uri Timiş, Adrian Păşcuţă, dar acesta nu a putut fi contactat.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Descinderi de amploare ale Parchetului European, în România. Anchetatorii au descins şi la ADR Vest

Directorul ADR Vest, după vizita procurorilor de la Parchetul European: „Nu au existat suspiciuni de fraudă la agenţie”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

ADani
1.07.2022, 18:16:12

Vaaaai, ce surpriza, programele de cumetrie legala ale statului prin care se dau bani moca au fost fraudate?! Cine s-ar fi gandit! Domnilor, asta se intampla la greu. Programe de tipul asta nu ar trebui sa existe. Ele iau bani din buzunarele privatilor care produc ceva si ii dau unora care vor sa-si traga forma pe spatele altora. Asta se numeste capitalism de cumetrie, doar ca e legalizat. Lasati mediul privat in pace, scadeti cat de mult taxarea si impozitarea munci si a capitalului si reduceti birocratia, doar asa putem avea un meduiu privat puternic!

Verifica intotdeauna
1.07.2022, 18:34:44

Timisoara merge de mai multi ani intr-o directie gresita, spre deosebire de Cluj sau Oradea.

Tomescu Tom
1.07.2022, 20:15:24

Există vreo primărie în țara asta ..unde nu activează rețelele " băieților deștepți " ??????????? 😂 Oare în primăria capitalei ... activează rețelele " băieților proști " 😜 ????? Căci pe alea nu le identifică nimeni ... oare chiar zboară sub radar , în așa hal ..încât organele nu sunt în stare să le vadă ??? 😎

Voicu Nicolau
1.07.2022, 21:04:54

Iată ”fruncea”!

Neamtul551
2.07.2022, 07:27:57

un program de doi bani fara nici un rezultat efectiv majoritatea acestor bani sunt cheltuiti degeaba foarte putine firme care raman pe picioare dupa trei ani de activitate ,majoritatea dau faliment,asta e ca si programul ala cretin de reducere a somajului in randul tinerilor ,si acolo sume uriase date degeaba pe nimic avand in vedere ca 90 la suta dintre acesti tineri nici nu doresc sa lucreze sau au pretentii exagerate si fac numai misto,daca ar dori sa lucreze ar gasi de lucru un doi,niste subiecte inventate de acesti politicieni de doi bani care cheltuie banul public pe nimic aceste masuri nici macar efecte electorale nu au avand in vedere ca de ex tinerii de pana la 25 ane ani nu merg la vot,e de moartea mintii

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările