Proiect de modificare a legii achiziţiilor publice. Firmele nedreptăţite la licitaţii vor fi despăgubite cu valoarea profitului obţinut dacă ar fi făcut lucrarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Dezvoltării a anunţat o modificare radicală a legii achiziţiilor publice FOTO Daniel Guţă
Ministrul Dezvoltării a anunţat o modificare radicală a legii achiziţiilor publice FOTO Daniel Guţă

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a anunţat miercuri că este pregătit un proiect de modificare a legii achiziţiilor publice, astfel încât lucrările să nu mai fie întârziate de contestarea licitaţiilor. Potrivit proiectului, lucrările vor putea începe chiar dacă licitaţia a fost contestată.

Aflat într-o vizită la Timişoara, ministrul Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Daniel Vasile Suciu, a declarat că proiectul de modificare a legii achiziţiilor publice, astfel încât lucrările publice să nu mai poată fi blocate de contestarea licitaţiilor, a fost finalizat.

Potrivit ministrului Dezvoltării, proiectul de lege prevede ca, odată cu finalizarea procedurii de licitaţie, să poată începe lucrarea, urmând ca firmele nemulţumite de rezultat să conteste în instanţă, iar dacă primesc câştig de cauză să primească valoarea profitului pe care l-ar fi obţinut dacă ar fi executat lucrarea.

„Am pregătit pentru şedinţa de Guvern ori de săptămâna aceasta ori de săptămâna viitoare o modificare radicală a legii achiziţiilor publice. După 30 de zile, indiferent dacă există sau nu există contestaţii, constructorul desemnat va demara lucrările, iar ulterior dacă firma care a contestat în instanţă va avea câştig de cauză va fi despăgubită, dar nu la valoarea întregii investiţii, ci la valoarea profitului pe care ar fi putut să îl obţină. De asemenea, acest prejudiciu nu va constitui prejudiciu la bugetul de stat”, a declarat ministrul Daniel Suciu, potrivit căruia modificarea se va face „într-un termen foarte scurt”.

Ministrul Dezvoltării a mai declarat că proiectul a fost iniţiat de Ministerul Transporturilor, susţinut de Ministerul Dezvoltării, dar Ministerul Justiţiei a depus obiecţii care se întind pe 17 pagini. „În buna tradiţie a funcţionărimii din unele ministere au fost adiţionate cu 17 pagini de observaţii, dar cred că uneori e nevoie de decizii radicale ca să ne oprim odată cu tot ceea ce înseamnă aceste blocaje. Nu mai vreau ca bucăţi de autostradă, de exemplu, să fie blocate pentru că o firmă care nici măcar nu a participat la o licitaţie a contestat acea licitaţie. Nu mai vreau ca proiecte majore să fie blocate pentru că trec urşi care nu au mai fost de 42 de ani în acea zonă sau că există broaşte cu picăţele pe burtă şi trebuie protejate şi noi stăm şi ne uităm că avem şi banii şi nu finalizăm aceste proiecte. Este nevoie de aceste modificări”, a declarat ministrul Dezvoltării.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite