Proiectul de peste două milioane de euro prin care un turn abandonat de 60 de ani va fi transformat total

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul de apă din cartierul timişorean Iosefin va fi reabilitat complet FOTO Primăria Timişoara
Turnul de apă din cartierul timişorean Iosefin va fi reabilitat complet FOTO Primăria Timişoara

Un turn de apă din Timişoara, înalt de peste 50 de metri, va fi reabilitat cu peste două milioane de euro. Turnul, construit la începutul secolului XX stă nefolosit de peste 50 de ani.

Consiliul Local Timişoara aprobat cu ocazia ultimei şedinţe un proiect de hotărâre care prevede cofinanţarea lucrărilor de la Turnul de apă Iosefin, reabilitat cu peste 11 milioane de lei, din care peste nouă milioane de lei sunt fonduri norvegiene nerambursabile. Asociaţia Prin Banat, partener în proiect, contribuie şi ea cu peste 300.000 de lei.

Proiectul de reabilitare a turnului de apă din Iosefin prevede o transformare a turnului într-un spaţiu cultural, cu o zonă de expoziţie şi o cafenea la înălţime, dar şi o zonă de belvedere la 45 de metri. Proiectul include şi un lift panoramic. Odată cu aprobarea cofinanţării din partea primăriei, proiectul poate începe.

Istoria turnurilor gemene

În Timişoara există două turnuri de apă gemene. Turnul din Fabric aparţine fabricii de textile 1 Iunie (aflată în insolvenţă), iar celalat, de lângă „Solventul”, aproape de malul Begăi, care străjuieşte cartierul Iosefin, aparţine Primăriei Timişoara, care a preluat turnul aflat în administrarea Aquatim, în urmă cu trei ani.   

Turnurile au funcţionat până la punerea în funcţiune a uzinelor de apă, iar de aproape 60 de ani nu mai au nicio întrebuinţare. Au însă valoarea de monument istoric. 

Turnurile au fost constuite de firma budapestană a lui Janos Lenorduzzi, specializat în construcţia de castele de apă. Un turn a costat la acea vreme peste 200.000 de coroane. Turnul din Iosefin a fost terminat în nouă luni: Lucrările au început în decembrie 1912 şi a fost predat în septembrie 1913. 

Şi acum se află în stare impecabilă. Zidăriea este perfectă şi nici pe departe nu arată ca o construcţie bătrână de aproape un secol.    

În unele documente apare şi semnătura lui Szekely Laszlo, pentru că era arhitectul-şef al oraşului, dar nu el este proiectantul turnurilor, ci Lenorduzzi, care a proiectat, printre altele, turnul de apă de la Arad şi cel de la Szeged, ambele fiind reabilitate acum. 

Vă mai recomandăm: 

Cartierul Iosefin din Timişoara, prezentat într-o expoziţie foto în cartierul-frate Josefstadt din Viena

FOTO Povestea faimosului cartier timişorean Iosefin. A primit numele după vizita împăratului de la Viena

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite