Protest la Timişoara împotriva proiectului minier de la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste împotriva proiectului minier de la Roşia Montană au mai avut loc în ţară şi anii trecuţi
Proteste împotriva proiectului minier de la Roşia Montană au mai avut loc în ţară şi anii trecuţi

Timişorenii dau adunarea pe Facebook pentru un mare miting pregătit pentru duminică, 1 septembrie, în Piaţa Victoriei

Mii de persoane sunt aşteptate să ia parte la Timişoara, la un miting împotriva demarării proiectului minier Roşia Montană. Autorizaţia pentru protest este valabilă duminică, de la ora 17.00, în Piaţa Victoriei. 

“E oficial! Guvernul trimite România la execuţie prin cianurare. S-a decis începerea proiectului minier de la Roşia Montană. Legea specială propusă de guvern stipulează asltfel că pentru proiectul propus la Roşia Montană compania nu mai trebuie să respecte nici o lege, statul român acordând toate derogările necesare şi obligându-se să dea toate avizele pentru începerea proiectului în afară tuturor procedurilor legale în vigoare. 1 septembrie 2013 este declarată Zi de luptă împotriva cianurii şi fracturării!”, anunţă organizatorii mitingului.

Proteste vor avea loc în întreaga ţară, de la Bucureşi la Bârlad, din Cluj la Timişoara, Braşov, Alba Iulia, Târgu Mureş şi Iaşi.

Guvernul României a aprobat legea care permite exploatarea la Roşia Montană şi o trimite Parlamentului spre adoptare.


"Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%.

Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană", se arată în comunicatul trimis de Guvernul României.
 

Interesant este că în “Cele 15 propuneri ale USL pentru guvernare”, la punctul 8, se află chiar “Respingerea proiectului Roşia Montană”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite