Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Război total între Dominic Fritz şi Simona Neumann. Primarul Timişoarei retrage finanţarea Asociaţiei Timişoara - Capitală Europeană a Culturii

11
18 Jun 2021 22:37:00
Autor: Stefan Both
Dominic Fritz, primarul Timişoarei FOTO Facebook/Dominic Fritz
Dominic Fritz, primarul Timişoarei FOTO Facebook/Dominic Fritz

Membrii Adunării Generale a Asociaţiei Timişoara 2021 Capitală Europeană a Culturii s-au întâlnit, vineri, la Bastionul Thersia, pentru a discuta despre viitorul asociaţiei, în condiţiile conflictului dintre primarul Dominic Fritz şi Simona Neumann, directorul executiv al Asociaţiei Timişoara 2921.

 
 
Dominic Fritz, primarul Timişoarei, a spus vineri, membrilor Adunării Generale a Asociaţiei Timişoara 2021 Capitală Europeană a Culturii că a constatat că aceasta şi-a pierdut încrederea comunităţii, iar în acest context municipalitatea nu va mai asigura finanţarea asociaţiei conduse de Simona Neumann. Acest lucru nu va afecta finanţarea programului cultural al proiectului Timişoara Capitală Europeană a Culturii, care va continua prin Centrul de proiecte al Municipiului Timişoara.  
 
"Proiectul nostru este să-i readucem pe timişoreni aproape, oraşul şi oamenii sunt energia Capitalei Culturale", a declarat primarul Timişoarei.  
 
„Cred că avem mai multe probleme cu această asociaţie, probleme care au fost mult discutate şi în trecut şi care au fost cauzate de executivul acesteia. Avem o lipsă mare de încredere, de implicare şi reprezentativitate. Foarte multe asociaţii culturale partenere s-au retras din asociaţie din cauza modului în care aceasta a funcţionat în ultimii ani,  netransparent, ceea ce e grav pentru că de doi ani are statutul de utilitate publică.  
 
Pentru că nu a reuşit să creeze entuziasm şi încredere, Asociaţia nu a reuşit nici să atragă finanţări private şi depinde de bani publici. Am făcut şi o analiză a programului cultural care cu această pandemie trebuie să treacă prin schimbări. E evident că programul cultural aşa cum e gândit acum are o lipsă de coerenţă. Ne-am pierdut şi încrederea în capacitatea asociaţiei de a livra programul cultural pentru 2023. Nu mai este timp de lamentări şi amânări, prin urmare am decis ca din această săptămână să nu mai finanţăm această asociaţie până când ea nu va traversa o reformă profundă prin care să recâştige încrederea comunităţii”, a declarat primarul Timişoarei, Dominic Fritz în urma şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor ATCCE.  
 
Acesta a precizat că decizia de a nu mai finanţa asociaţia nu va avea niciun impact asupra programului cultural asumat de Timişoara, care va fi implementat de către partenerii culturali prin Centrul de proiecte al Municipiului Timişoara.  
 
„Programul cultural Timişoara 2023 nu este al asociaţiei, este al oraşului şi el nu trebuie să fie livrat de aceasta. Am construit în ultimele luni un ecosistem capabil să livreze acest program şi suntem încrezători că acesta va fi un succes în anii care urmează. Vom avea în continuare o serie de întâlniri cu mediul de afaceri, cu parteneri internaţionali, cu operatori culturali pentru a recâştiga încrederea în acest proiect. Vrem să îi angrenăm pe toţi cei care cred în acest proiect Timişoara - Capitală Europeană a Culturii, inclusiv şi pe cei care încă sunt implicaţi în asociaţie, pentru ca proiectul să fie un succes pentru Timişoara şi pentru România”, a mai spus Dominic Fritz.   

Vă mai recomandăm:

Preşedintele juriului care a decis ca titlul de Capitală Europeană a Culturii să ajungă la Timişoara regretă că nu a votat pentru Cluj-Napoca

Simona Neumann, directorul Timişoara 2023: Avem cea mai gravă criză din ultimii opt ani şi jumătate, una care a depăşit graniţele României

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

dumitru lazar
19.06.2021, 09:03:01

Unde sint bani de tocat batalia este mare , politrucii de toate culorile sint implicati in batalii crincene .

-6 (18 voturi)
manea laura
19.06.2021, 09:49:59

asa da, in sfirsit era si cazul sa scapati de capusa asta. daca subiectul nu va e familiar, si nu cunoasteti personajele implicate, uitati aici un pic de ajutor: 2018 Fostul director al Operei de Stat din Viena, Ioan Holender, se declară trist, decepţionat şi revoltat în privința proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană. Într-un mail trimis redacției, Ioan Holender spune că a fost tare mândru să accepte invitaţia de a prelua preşedinţia onorifică a Asociaţiei Timişoara Capitala Culturală Europeană, dar că, după ce timp de peste un an de zile nu a fost nici măcar informat despre ceea ce se plănuieşte şi nici nu i-a fost solicitată părerea în privinţa a ceea ce crede că ar trebui să se întâmple, în plus neprimind niciun răspuns la întrebările adresate persoanei însărcinate cu desfăşurarea Programului Cultural TM2021„am părăsit pajiştea pe care încă de la început am fost împiedicat să păşesc. Am privit aşadar totul din afara terenului alături de Marcel Tolcea, Marilen Pirtea, Viorel Marineasa, Cornel Ungureanu, Brînduşa Armanca, Pia Brînzeu şi alţi intelectuali şi piloni culturali ai oraşului meu.” Bineînţeles că nici despre alcătuirea boardului asociaţiei nu am fost informat, aflând doar deunăzi ca şi soţul doamnei Neumann este unul dintre membrii acestuia” cam asa au inceput lucrurile in organizatia pastorita de dna Neumann... dar sotul dnei Neumann trebuie ca e o achizitie mult superioara fostului director al operei din Viena, nu-i asa? ele au continuat cu nimic mai bine, fostul primar Robu fiind poate potrivit pentru a gestiona o sarbatoare cimpeneasca la Giarmata Vii, dar nici intr-un caz ceva de anvergura proiectului Capitala Culturala. si uite asa s-au intilnit hotul cu prostul, colaborarea intre Robu si dna Neumann fiind foarte buna, doar ca cu rezultate 0 pt oras. cautati si voi pe net despre personajele astea si veti vedea ca legat de unii gasiti numai scandaluri, acuze de incompetenta, si nesimtire, iar despre celalalt ... https://en.wikipedia.org/wiki/Ioan_Holender

+11 (13 voturi)
manea laura
19.06.2021, 09:53:38

2020 Ioan Holender către Robu: „Vă rog să faceți tot ce vă stă în putință pentru ca proiectul Capitală Culturală să nu sfârșească printr-un dezastru” Vă scriu aceste rânduri rugându-va insistent să acționați de urgență spre binele orașului pe care îl conduceți, înaintea apariției unor comentarii negative în presa internațională. De asemenea, vă rog să întreprindeți cât mai repede schimbările necesare și să faceți tot ce vă stă în putință pentru ca proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii să nu sfârșească printr-un dezastru – astăzi din păcate previzibil”, concluzionează Holender.

+7 (9 voturi)
Adrian Foangǎ
19.06.2021, 10:58:04

Cat pot astia se se tiganeasca, la fel ca si prostii din cluuuj. Pana fac ei ceva trebuie sa-si puna poalele in cap...

-5 (13 voturi)
manea laura
19.06.2021, 11:09:01

oooo, da, prostii din timisoara si prostii din cluj ... la ani lumina distanta de 'intelectualii' din dimbovita, ialomita, dolj, calarasi, galati, braila, mehedinti, teleorman... eu as zice sa renuntati cit mai repede la vest, ca prea va trage in jos ...

+5 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările