Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Regretatul Adi Bărar va avea bust pe Aleea Muzicienilor din Timişoara. Amenajare deosebită pe promenada de la Flora, leagănul rockerilor bănăţeni

0
2 Apr 2021 15:36:03
Autor: Stefan Both
Zona Flora din Timişoara
Zona Flora din Timişoara

La aproape o lună de la moartea chitaristului Adi Bărar, fondatorul trupei Cargo, activistul civic Corneliu Vaida a propus realizarea unei alei dedicate muzicienilor din Timişoara.

Timişoara are o alee a personalităţilor, în Parcul Central. Mai are o stradă cu stele ale muzicii clasice, un proiect menit sa înnobileze oraşul prin care au trecut paşii unor celebri compozitori clasici. Îi lipsea, însă, un loc în care să fie cinstiţi artiştii contemporani, care ne-au părăsit.
 
La aproape o lună de la moartea lui Adi Bărar, fondatorul trupei Cargo, Corneliu Vaida a propus realizarea unei alei dedicate muzicienilor timişoreni. 
 
“Ideea asta a venit ca urmare a pierderii unui prieten foarte apropiat, Adi Bărar. Primul lucru la care m-am gândit după ce s-au mai liniştit lucrurile cu dispariţia lui, a fost că ar trebui să aibă undeva o statuie. Mi-a venit ideea şi am insistat pe lângă viceprimarul Cosmin Tabără. Pentru că nu e vorba numai de Adi Bărar, ci de o întreagă suită de muzicieni, timişoreni prin naştere sau chiar prin adopţie. Îi invit pe toţi cei care vor să vină alături de mine, cu propuneri de muzicieni timişoreni trecuţi în nefiinţă şi de care trebuie să ne aducem aminte”, a declarat Corneliu Vaida.


Adi Bărar, liderul de la Cargo, care a decedat la începutul lunii martie, va avea o statuie în Timişoara
 
Statuile se pretează pentru zona Flora
 
Statuile muzicienilor ar urma să fie expuse pe malul Begăi, în zona Flora – un loc de întâlnire al generaţiei flower-power din Timişoara, al tinerilor din anii ‘60-’80.
 
“Să faci o statuie e mai simplu decât să găseşti un loc potrivit. Eu sunt născut, crescut şi trăit în Iosefin. Umblând pe la Flora din copilărie, nu puteam să găsesc un lucru mai potrivit decât promenada aceea dintre cele două poduri din zona Flora. Restaurantul Flora a fost un leagăn al culturii hippie, a fost locul de întâlnire a majorităţii muzicienilor de rock şi nu numai din Timişoara”, a mai spus Vaida. 


Zona de promenadă de pe malul Begăi
 
“Pentru aceşti oameni deosebiţi merită să facem orice efort”
 
Viceprimarul Cosmin Tabără a îmbrăţişat imediat ideea şi va depune toate diligentele pentru ca aceasta să prindă formă. Primul pas va fi propunerea proiectului spre aprobare în Consiliul Local.
 
“Mi se pare o idee foarte interesantă, o voi susţine în faţa conducerii primăriei şi a colegilor consilieri. Cred că vine şi în întâmpinarea a ceea ce se va întâmpla în 2023 – Timişoara Capitala Culturală Europeană. Oraşul nostru a beneficiat de-a lungul timpului de foate mulţi muzicieni, de toate genurile, şi merită să-i scoatem în evidenţă. Va trebui să fie o hotărâre de Consiliu Local, trebuie să fie bugetat, de altfel singurele întrebări ar fi legate de bani, dar cred că pentru aceşti oameni deosebiţi merită să facem orice efort. Intenţia este, dorinţă este, cred că va fi acord total”, a declarat Cosmin Tabără, viceprimarul Timişoarei.


Terasa şi restaurantul Flora a devenit un loc istoric în Timişoara
 
Primul bust care ar urma să fie realizat este cel al chitaristului Adi Bărar, dar alături de acesta se vor mai afla personalităţi precum Bela Kamocsa-unul din fondatorii trupei Phoenix, Lică Dolga (Bega Blues Band, Pro Musica), Nae Tarnoczi (Pro Musica, Cargo), taragotistul Luca Novac sau dirijorului şi compozitorului Iosif Ivanovici. 

Vă mai recomandăm:

Bastionul flower-power din Timişoara, locul de întâlnire al tinerilor vestiţi, a devenit istorie FOTO

Adi Bărar a fost condus pe ultimul drum pe pământ de prietenii motociclişti. Înmormântare în carantină FOTO VIDEO
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările