Relicva Sfântului Anton de Padova ajunge în bisericile din vestul României. Cine a fost şi ce minuni a făcut sfântul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relicva Sfântului Anton de Padova revine în vestul ţării şi va putea fi venerată în mai multe biserici din Dieceza de Timişoara, în perioada 7 – 10 mai.

Sfântului Anton de Padova este unul dintre cei mai cunoscuţi sfinţi pe care îi venerează biserca catolică. Este un sfânt la care apelează foarte mulţi credincioşi. Papa Leon al XIII-lea spunea despe Anton de Padova că este “sfântul lumii întregi”.

“Este un sfânt la care foate multă lume aleargă şi cere mijlocirea lui. Este un sfânt venerat de toată lumea. Mă opresc la două lucruri. În primul rând la viaţa lui de sfinţenie, pentru că, într-adevăr, a fost un sfânt. Un om care a trăit practic pentru Dumnezeu, care a căuta să-l predice pe Dumnezeu. Un om foarte cult. Pe de altă parte, au fost foarte multe minuni săvârşite, în viaţă şi după moarte. De la ajutor pentru săraci, de la certuri în familie, toţi cei care au apelat la el, au fost ascultaţi”, a declarat preotul romano-catolic Nikolaus Laus.

La un an de zile de la moarte, în 1232, a  fost canonizat

Anton de Padova a fost un sfânt de secol XIII-lea, s-a născut la Lisabona, a fost şi un misionar, a aparţinut ordinului Franciscan, a umblat în Maroc, Franţa şi în multe alte locuri. A murit la Padova, data de 13 iunie 1231, ziua în care Biserica Catolică îl cinsteşte şi îl comemorează.

“La un an de zile de la moarte, în 1232, a şi fost canonizat, ridicat la rangul de sfânt de către Papa Grigore al IXI-lea. A fost declarat sfânt foarte rapid, ţinând cont de procesele care durează ani de zile sau chiar sute de ani. La Sfântul Anton nu a fost cazul, ţinând cont de vastele minuni pe care le-a săvârşit. Statuile cu el sunt aproape în fiecare biserică, icoanele sunt aproape în fiecare familie creştină”, a mai spus Nikolaus Laus.

Venerarea unei relicve ne apropie mai mult de Dumnezeu

Moaştele sau relcvele sunt păstrate în basilica de la Padova. Relicvele Sfântului Anton de Padova vor sosi în România luni, 7 mari, urmând să rămână în ţara noastră până la mijlocul lunii iunie.

Ele vor veni din Italia şi vor intra pe teritoriul diacezei noastre. Va putea fi venerat de credincioşii noştri, în partea de vest a ţării. Venerarea unei relicve ne apropie mai mult de Dumnezeu. Nu ne închinăm sfântului, ci cerem mijlocirea sfântului să tindem spre partea superioară a sufletului, să putem fi întăriţi în credinţă. Nu ştiu exact ce vor aduce franciscanii la noi în ţară. Relicvele sunt obiecte sustrase ori din haina sfântului, la Padova se păstrează încă şi mâna Sfântului Anton. Deci, e vorba de un obiect al sântului”, a mai declarat Laus.

Sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului va avea loc luni, la Arad, în biserica greco-catolică „Naşterea Sfintei Fecioare Maria”.

Pelerinaj în vestul României

Marţi, 8 mai, relicva va fi purtată la Timişoara, şi va fi primită la orele 8.30 la biserica romano-catolică ”Millennium” din Fabric. Urmează Litania Sf. Anton şi diferite rugăciuni, în biserică. Relicva va fi expusă permanent spre cinstire în biserică, până la orele 18.00, când va începe Sf. Liturghie solemnă.

După Sf. Liturghie, până a doua zi dimineaţa, în data de 9 mai 2018, biserica va fi deschisă şi relicva va fi expusă spre cinstire.

Miercuri, pelerinajul antonian va continua la Lugoj, în catedrala greco-catolică „Pogorârea Spiritului Sfânt”, şi la Reşiţa, în biserica romano-catolică „Maria Zăpezii”. Tot în aceaşi zi, 10 mai 2018 relicva va fi purtată la Caransebeş, şi va fi primită în biserica romano-catolică „Neprihănita Zămislire a Maicii Domnului” la orele 15.00.

Pelerinajul cu relicva Sf. Anton de Padova pe teritoriul Diecezei de Tmişoara se încadrează în pelerinajul national organizat în perioada 7 mai – 13 iunie de către Provincia Franciscană „Sf. Iosif” a Fraţilor Minori Conventuali din România.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite