Reţeta celebrelor clătite bănăţene. Cum se prepară „scoverzile“ delicioase pe care vor să le guste toţi cei care ajung în Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un restaurant aflat în Timiş, pe drumul naţional care face legătura între Lugoj şi Făget, cunoscut ca hanul „Ana Lugojana“, a devenit faimos pentru clătitele care se prepară aici. Toţi turiştii care trec prin zonă opresc pentru a încerca delicioasele preparate.

Clătitele, denumite în Banat şi „scovergi“, pot fi servite cu diferite ingrediente, dar clătitele bănăţene „Ana Lugojana” au o reţetă aparte. Preparate pentru prima dată în anii ’70, la hanul Ana Lugojana, clătitele bănăţene făcute la cuptor cu stafide, vanilie şi bezea au devenit faimoase în toată ţara. Administratorii hanului au refuzat să dezvăluie reţeta faimoaselor clătite, dar încet-încet reţeta a ajuns în casele bănăţenilor, iar unul din deţinătorii reţetei este bucătarul Laura Laurenţiu, posesoarea blogului reţetecalamama.ro. De altfel, pe blogul său, Laura Laurenţiu a prezentat reţeta faimoaselor scovergi care îţi lasă gura apă.

Astfel, potrivit Laurei Laurenţiu, timpul de pregătire al reţetei este de o oră. Reţeta este pentru patru porţii, iar gradul de dificultate este mediu. Redăm mai jos reţeta Laurei Laurenţiu:


Laura Laurenţiu este deţinătoarea unor reţete care îţi lasă gura apă FOTO culinar.ro

Laura Laurenţiu

·         8 clătite pregatite dupa reţeta preferată a fiecăruia, preferabil cât de subţiri

·         250 de grame de brânză de vaci

·         5 ouă

·         2 plicuri de zahăr vanilat

·         200 grame de smântână dulce

·         250 de grame de zahăr

·         opţional: coaja rasă de la 1 portocală

·         stafide

·         unt pentru uns vasul gratinabil.

Preparare clătite bănăţene

Pentru umplutură, brânza se amestecă cu 1 ou întreg, 50 de grame de zahăr, stafidele, puţină coajă rasă de portocală (opţional) şi 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat. Se pregăteşte sosul de vanilie: se separă ouăle, gălbenuşurile se mixează cu 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat, 80 de grame de zahăr si smântâna. Clătitele astfel pregătite se aşează într-un vas termorezistent uns cu unt, presărând fulgi de unt şi pe deasupra.

O altă opţiune este să se monteze clătitele în vase mai mici de tip gratin, în care să intre câte două clătite pentru fiecare porţie. Se toarnă peste clătite crema de gălbenuşuri si smântână şi se dau în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Cât timp clătitele se gătesc în cuptor, albuşurile se bat spumă tare cu sarea, se adaugă zahărul rămas (120 de grame) şi se continuă să se bată până când zahărul e complet dizolvat şi se obţine o bezea fermă, lucioasă.

După aproximativ 10 minute, când crema de gălbenuşuri pare să se închege pe la marginile vasului, se scoate vasul din cuptor şi se montează rapid pe deasupra bezeaua, care se poate turna cu lingura sau cu un poş pentru ornare cu deschizătura stelată, după preferinţă. Tot opţional, se poate presăra desupra bezelei puţină coajă rasă de portocală. Se reintroduc clătitele în cuptor până se caramelizează bezeaua şi se servesc imediat, fierbinţi.

„Aceste clătite la cuptor sunt unele dintre cele mai gustoase şi satisfăcătoare deserturi din câte am încercat şi aşa, de modă veche, cum sunt ele, ori de câte ori le pregătesc (din nou) la mine acasă e sărbătoare”, a arătat Laura Laurenţiu.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite