REVOLUŢIE: Prăpădul făcut de armată în Calea Girocului pentru tancurile blocate de manifestanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 20 de ani de la Revoluţie, până în 20 decembrie când Timişoara a fost declarat oraş liber de comunism, redacţia Adevărul de Seară vă prezintă 20 de poveşti despre 20 de familii timişorene care au plătit cel mai scump preţ pentru cei 20 de ani de libertate: viaţa. Astăzi povestea familei Mariş.

Revoluţia eliberatoarea fost trăită ca un război de timişorenii din Calea Girocului. Ştefan Mariş a fost fost împuşcat pe 17 decembrie în Calea Girocului, de soldaţii veniţi să recupereze tancurile blocate de revoluţionari. Militarii, conduşi de maiorul Vasile Paul, au deschis focul fără milă şi au ucis mai multe persoane. După Revoluţie maiorul Paul a fost avansat general şi chiar a ajuns profesor universitar la Universitatea de Vest din Timişoara. Rozalia Mariş, soţia eroului Ştefan Mariş, ucis de militarii conduşi de maiorul Paul, este dezamăgită de tot ce s-a întâmplat după 1990 şi spune că acum nu poate asigura un acoperiş nou pentru copiii ei.


FOTO: Victoria Chiticariu, fata născută în 18 decembrie 1989, în toiul Revoluţiei, aprinde o lumânare pentru toţi cei care şi-au dat viaţa atunci.

Victoria Chiticariu

Şi-a dat viaţa pe Calea Girocului

Ştefan Mariş a fost unul din cei care şi-au dat viaţa în Calea Girocului, la sosirea comandoului care avea misiunea să recupereze tancurile blocate de manifestanţi. Ca mulţi alţi timişoreni, nici Mariş nu a putut să stea în casă. „După ce am luat masa de prânz am auzit zgomotul maşinilor mari. Veneau tancurile de la Unitatea Militară din Giroc. Soţul mi-a spus că e ca la război afară. S-a îmbrăcat şi a plecat", a spus Rozalia Mariş, care a rămas acasă pentru că avea aprindere la plămâni. Demonstranţii au atacat tancurile şi i-au dat jos pe militari. Au ridicat baricade din ce au putut. Un firobuz a fost postat de-a lungulul drumului. Lumea striga „Libertate"!


FOTO: Erica Witmann şi-a pierdut fratele pe treptele Catedralei Mitropolitane când militarii au tras dintr-un TAB asupra celor aflaţi la intrarea în biserică.

Ericha Wittman în faţa Catedralei

Au aflat că se moare în oraş

Rozalia Mariş a primit şi vestea că vecina lor, Leontina Bânciu, a fost împuşcată în apropierea Podului Decebal. „Am avut o stare sufletească ciudată. Ştefan mi-a spus că dacă vor veni ajutoare să elibereze tancurile va fi prăpăd", şi-a amintit Rozalia. Aceasta avea vedere spre bulevard, astfel că a putut observa ce se întâmpla afară. „Am văzut un TAB de pe care au coborât militarii cu armele întinse şi strigau: intraţi în scări că trag! În acel moment au şi tras. L-am văzut când a picat. A fost împuşcat în gât şi a paralizat de sus în jos", a declarat femeia.


FOTO: Imagine din timpul Revoluţiei de la Timişoara cu manifestanţii care trec prin Piaţa Maria. Femeia în alb, Maria Andrei, a fost ucisă în 17 decembrie.

Vecinii l-au ridicat pe Mariş şi l-au dus în scara de bloc. Au încercat să-l resusciteze, fiecare cum putea. „Eu m-am apropiat de el şi i-am spus că nu m-a ascultat! Spunea că nu îl doare nimic, dar a vrut să fie dus la spital. Avea măduva secţionată. L-au operat, dar pe 23 decembrie a murit", a mai spus Rozalia.

Revoluţie. Maria Andrei se află în primul rând al manifestanţilor, pe 17 decembrie 1989

Au scăpat de comunism, dar nu au casă

După 20 de ani, Rozalia nu a primit apartament pentru copiii ei. „Traiul e mai uşor, se găsesc de toate. Înainte plângeam că nu mai ştim ce să pun la pachet. Copiii învăţau la lumânare, era frig în casă", a spus Rozalia. Cea mai mare problemă este lipsa locuinţei pentru copii, deşi aceştia aveau dreptul, conform legii.


FOTO: Revoluţia de la Timişoara, 17 decembrie 1989, manifestanţii se îndreaptă către Complexul Studenţesc pentru a scoate studenţii în stradă, alături de ei.

Revoluţie. Manifestanţii se îndreaptă spre Complexul Studenţesc, pe 17 decemebrie 1989

O comisie de anchetă a stabilit vinovaţii

În septembrie 1995, o comisie de anchetă a încheiat un document care consemnează ce s-a întâmplat în Calea Girocului. Mai jos este un extras din acel document.

Având în vedere reclamaţia numitei Jugănaru Verginia, precum şi datele consemnate în jurnalul acţiunilor de luptă, întocmit de M.U., din care rezultă că în seara de 17.12.1989 pe Calea Girocului din Timişoara s-au deschis focuri de armă împotriva demonstranţilor, Comisia Guvernamentală instituită la nivelul judeţului Timiş a procedat la strângerea unor date, stabilind următoarele:

În seara zilei de 17.12.1989, în jurul orei 20.30 din ordinul generalului Guşe Ştefan, militarii de la U.M. 01140 Lugoj, sub comanda maiorului Paul Vasile s-au deplasat în Calea Girocului cu misiunea de a recupera 5 tancuri blocate de demonstranţi în această zonă.

"Cuceriţi tancurile cu orice preţ"

Din declaraţiile locotenentului major Cristea Maricel, maiorului Paul Vasile, căpitanului Neagu Adrian, rezultă că pentru îndeplinirea misiunii maiorul Paul Vasile a primit ordin să cucerească cele 5 tancuri cu orice preţ, la nevoie să faca uz de armă.


FOTO: Revoluţia de la Timişoara, 17 decembrie 1989, manifestanţii se îndreaptă spre sediul organizaţiei judeţene Timiş a Partidului Comunist Român, venind din Complexul Studenţesc.

În jurul orei 21.00, maiorul Paul Vasile însoţit de militari din subordinea sa au ajuns până la intersecţia Căii Girocului cu str. Lidia, unde, din cauza unei baricade ridicate de manifestanţi, cât şi a prezentei acestora la faţa locului, nu a putut continua traseul pentru îndeplinirea misiunii.

Revoluţie. Timişorenii se îndreaptă spre Judeţeana de Partid, pe 17 decembrie

În această situaţie maiorul Paul Vasile a dispus formarea unui dispozitiv de apărare în semicerc, grupat în jurul a două TAB-uri (mâini blindate) în poziţie de luptă.

VIDEO: Teleconferinţa din 17 decembrie 1989 în care Ceauşescu dă ordin să se tragă în plin la Timişoara (sursa: youtube.com/Marius Mioc, revoluţionar)

"Militarii au deschis foc asupra manifestanţilor"

Din declaraţiile persoanelor audiate, cât şi din datele rezultate din procesul verbal, rezultă că după ce maiorul Paul Vasile personal sau prin căpitanul Neagu Adrian a luat legătura telefonic cu M.U., respectiv cu locotenent-colonelul Zeca Constantin, raportându-i situaţia din teren şi primind ordin de la acesta de a executa misiunea primită, militarii aflaţi în dispozitiv au deschis foc de armă asupra demonstranţilor.

Cadrele militare existente în dispozitiv au recunoscut că la acea oră din cauza unor violenţe exercitate de manifestanţi s-a deschis foc de avertisment în plan vertical, însă din datele strânse rezultă că s-au înregistrat victime la faţa locului.

VIDEO: Reportaj Realitatea TV Timişoara despre ziua de 17 decembrie 1989 (sursa: youtube.com)



Din declaraţiile ofiţerilor Biriş, Neagu Adrian, Cristea Maricel, Prunea Octavian şi Romanescu Dorel, rezultă că în momentul în care s-a deschis foc de armă, maiorul Paul Vasile se afla în cadrul dispozitivului care acţiona.

"Au provocat mulţi morţi şi răniţi"

Din jurnalul acţiunilor de luptă, cât şi din declaraţiile maiorului Paul Vasile, ale căpitanului Neagu Adrian, şi ale lt. maj. Cristea Maricel, rezultă că, în jurul orei 23.00 din acea zi, din ordinul comandamentului M.U. În zona Calea Girocului au apărut şi cadre militare şi soldaţi de la U.M. 01380 Arad - comandant maior Marcu Dumitru, având misiunea ca împreună cu unitatea din Lugoj să depresureze cele 5 tancuri şi să asigure retragerea lor în cazarmă.

Pentru îndeplinirea misiunii cele două unităţi militare, sub comanda lt-col. Rogin Constantin de la Marea Unitate, au acţionat împotriva demonstranţilor provocând mai mulţi morţi şi răniţi.

VIDEO: Timişoara 1989, ProMuzica (sursa: youtube.com)


Acest aspect rezultă pe de o parte din jurnalul de luptă unde s-a consemnat ca lt-col. Rogin Constantin a transmis comandamentului că a fost lichidat focarul din Calea Girocului, cât şi din declaraţile persoanelor audiate î cauză

"Propunem cercetarea penală a maiorului Paul Vasile"

Faptul că lt-col. Rogin Constantin a preluat comanda celor două unităţi militare şi a dispus împrăştierea demonstranţilor, acţionând chiar cu focul de armă, rezultă din declaraţiile maiorului Paul Vasile, ale maiorului Marcu Dumitru, ale căpitanului Neagu Adrian, ale lt-maj. Cristea Maricel, precum şi din declaraţia numitului Trandafir Sorin, fost mecanic conductor pe TAB-ul în care s-a deplasat lt. col. Rogin Constantin. Din declaraţia aceleiaşi persoane rezultă cu claritate faptul că lt-col. Rogin Constantin a dat ordin să se tragă în demonstranţi. Faţă de cele de mai sus propunem cercetarea penală a maiorului Paul Vasile şi a lt-col. Rogin Constantin.



CITEŞTE ŞI ALTE POVEŞTI IMPRESIONANTE ALE CELOR CARE AU MURIT ÎN TIMIŞOARA, ÎN DECEMBRIE 1989:

DECEMBRIE `89: Cadavru ascuns în spital ca să nu fie furat de securişti şi dus la crematoriul Cenuşa

Timişoara: Campania "20 de ani de libertate", ştampila

CAMPANIE: Masacrul de pe Podul Decebal, din 17 decembrie `89, văzut după 20 de ani de libertate

REVOLUŢIE: Moartea care a venit dintr-un ARO al trupelor USLA

Decembrie 89. Asasinate în Spitalul Judeţean din Timişoara

Decembrie '89. Familia care nu mai are sărbători de iarnă de 20 de ani

DECEMBRIE '89 Şi-a găsit copilul în groapa comună

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite