FOTO Rezervaţie pentru bărbaţi în Timişoara. „În acest loc nu se intră cu femei!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barberia lui Ştefan Lazăr FOTO arhivă personală Ştefan Lazăr
Barberia lui Ştefan Lazăr FOTO arhivă personală Ştefan Lazăr

Designerului de interioare Ştefan Lazăr s-a gândit să transforme bărbieritul într-un ritual modern în Timişoara. Acesta a deschis un spaţiu inedit, rezervat exclusiv sexului purtător de barbă.

Centrul istoric al Timişoarei, reabilitat prin proiect european, a devenit un loc cu un mare potenţial de dezvoltare pentru artişti, designeri şi antreprenori care investesc în concepte ambiţioase. Un asemenea spaţiu este ideea designerului de interioare Ştefan Lazăr, care s-a gândit să transforme bărbieritul într-un ritual modern în Timişoara. 

Ideea i-a venit din tradiţiile străvechi în care bunicii mergeau la bărbier conform unui ritual. 

Mic fiind, un mod de a fi acceptat în rândul bărbaţilor era atunci când bunicul meu mă lua cu el, nu că aş fi avut vreun rol, în fiecare sâmbătă, când mergea să se tundă. Bunicul nu consuma alcool, nu frecventa birturile. Dar parte din comportamente din birturi era preluat şi în spaţiile de acestea. Se vorbea politică, sport, toţi aveau ziare. Se discutau şi subiecte mai desuete. Momentul acela era o acceptare a bărbatului în rândul lor. Eram mic, dar conta. Am tot căutat să regăsesc atmosfera asta. Mai sunt asemenea spaţii. Găseşti frizeri cu halate albe la fostele Cooperative Igiena. Dar se pare că frizerii îmbătrânesc cu clienţii lor. Generaţia nouă nu găseşteun stil care să fie abordat”, a declarat Ştefan Lazăr.

Barberia lui Ştefan Lazăr FOTO Ştefan Lazăr



O rezervaţie pentru bărboşi

Pornind de la ideea unei bărbierii tradiţionale, designerul a creat un spaţiu ce se poate numi o rezervaţie masculină. 

„Cu mult timp înainte, când mişcarea feministă era în forţă, femeile îşi căutau drepturile, locuri în politică, în spaţiul public. Problema asta s-a rezolvat. În prezent sunt foarte multe spaţii despre care eu ştiam că sunt în special pentru bărbaţi. Mă gândesc la baruri, puburi... Mi s-a întâmplat des să intru şi să găsesc grupuri mai mari de femei. Nu spun că la un moment dat vom fi conduşi de femei şi vom fi trimişi în rezervaţii. Dar pornind de la gluma asta, avem nevoie de rezervaţii unde să ne retragem, să ne comportăm ca atare”, a mai spus Ştefan Lazăr.

Barberia lui Ştefan Lazăr FOTO Ştefan Lazăr

"Nouă ne place să manifestăm ca bărbaţii"

În domeniul acesta, nu se găseşte cu uşurinţă un salon care să nu fie împărţit de femei şi bărbaţi: jumătate, jumătate. „Avem şi un semn pe uşă, fără femei! Sunt magazine unde scrie, se intră fără arme, fără animale de companie, fără îngheţată etc. Aici cerem ca bărbaţi să nu fie însoţiţi de domne”, a mai spus designerul.

Barberia lui Ştefan Lazăr FOTO Ştefan Lazăr


Printre elementele tipic masculine precum trofee şi piele de animale, pipe şi piese de mobilier elveţiene de nuanţe cafenii acest spaţiu se doreşte a fi o reîntoarcere la vechile obiceiuri. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite