România lui „merge şi aşa”: fântâni publice fără autorizaţie sanitară. Ce spun specialiştii despre calitatea apei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţie incredibilă în Timişoara. Fântânile publice din oraş din care mii de oameni iau apă în fiecare zi nu au autorizaţie sanitară, conform legii. Asta nu afectează calitatea apei, specialiştii verificând periodic calitatea apei, dar cazul scoate la iveală România lui „merge şi aşa”, o Românie care a dus şi la tragedia din clubul Colectiv.

O hotărâre de Guvern apropbată în 2004 stabileşte normele de supraveghere, inspecţie sanitară şi monitorizare a calităţii apei potabile şi  Procedurile de autorizare sanitară a producţiei şi distribuţiei apei potabile. Actul normativ a fost modificat în 2013, iar un articol din legea aflată în vigoare prevede că „deţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare este obligatorie pentru fiecare sistem de producţie/distribuţie a apei potabile şi utilizarea în scopul consumului public a unei ape preluate dintr-o sursă aflată în mediul natural se autorizează sanitar de către autoritatea teritorială de sănătate publică”.

Potrivit unor surse din Primăria Timişoara, acest articol de lege nu a fost respectat, Primăria Timişoara solicitându-i Diecţiei de Sănătate Publică abia în urmă cu câteva zile autorizarea fântânilor publice din oraş, cu toate că fântânile erau verificate periodic de DSP, care certifica şi calitatea apei, în unele cazuri fântânile fiind închise din cauza parametrilor neconformi.

Primarul Nicolae Robu a declarat că lipsa autorizaţiei sanitare pentru fântânile publice nu a afectat calitatea apei. „Eu eram înştiinţat de fiecare dată că au venit răspunsuri favorabile şi anunţam că cetăţenii pot consuma apa pentru că este în parametri. Acum s-au trezit că nu era un document cu titlul de autorizaţie. Erau certificări, aprobări că apa este în parametri, dar nu era un document cu acea titulatură. Ar fi trebuit să fie acel document dacă el e cerut de lege. Ar fi trebuit să existe şi documentul în formatul cerut de lege. Probabil că vina aparţine şi aparatului primăriei. Nu vreau să arunci vina pe DSP, mie îmi place să mă uit în propria ogradă”, a declarat Nicolae Robu pentru „Adevărul”.

La rândul lor, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Timiş susţin că emiterea documentului este o formalitate, verificarea fântânilor făcându-se trimestrial. „Primăria a trimis o adresă spre noi. Aceste foraje sunt verificate trimestrial. Nu se pune problema că nu ar fi verificate sau văzute. Noi vom analiza adresa domnului primar. Autorizatea este o formalitate pe care se face pe baza unei documentaţii. Nu influenţează cu absolut nimic calitatea apei potabile din oraşul nostru pentru că fântânile sunt verificate trimestrial. Nimic nu se lasă la voia întâmplării. În cazul în care este o problemă se notifică, se opreşte apa şi nu se dă în consum până când nu se iau măsuri pentru ca apa să revină în parametri normal. Dacă se face sau nu se face autorizare este o formalitate birocratică şi se va face. Esenţa problemei este să fie verificată sursa de apă şi acest lucru se întâmplă”, a dat asigurări medicul DSP Timiş, Melania Arion. 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite