Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Românul care a îngrozit toată America: a comis unul dintre cele mai grave atacuri armate din istoria SUA şi i-a forţat pe poliţişti să îşi schimbe tehnica de luptă

18
1 Mar 2015 15:22:19
Autor: Daniel Dancea
Emil Mătăsăreanu a intrat în istoria Americii ca fiind autorul unuia din cele mai sângeroase atacuri armate FOTO www.chubalito.wordpress.com
Emil Mătăsăreanu a intrat în istoria Americii ca fiind autorul unuia din cele mai sângeroase atacuri armate FOTO www.chubalito.wordpress.com

Sâmbătă, 28 februarie, s-au împlinit 18 ani de la atacul armat care a pus pe jar Statele Unite ale Americii şi care l-a avut în centru pe un român, născut la Timişoara. Incidentul, catalogat ca unul din cele mai grave din istoria recentă a SUA, a inspirat chiar realizarea unui film de acţiune „44 Minutes. The Nord Hollywood Shoot-Out”.

Emil Decebal Mătăsăreanu s-a născut la Timişoara în 19 iulie 1966 într-o familie bună, mama fiind cântăreaţă la operă. Când Emil avea doar 8 ani, familia Mătăsăreanu a reuşit să emigreze în SUA, unde a solicitat azil politic. Potrivit site-ului www.descopera.ro, Emil Mătăsăreanu s-a adaptat greu în SUA, ajungând în scurt timp ţinta ironiilor făcute de colegi pe seama greutăţii sale şi a modului în care vorbea limba engleză.

Potrivit sursei amintite, încet-încet românul s-a adaptat în America, iar în 1993 s-a căsătorit. Problemele lui Emil Mătăsăreanu ar fi început în 1996, când soţia l-a părăsit şi a ajuns în pragul depresiei. Aşa a ajuns să se împrietenească tot mai tare cu  Larry Eugene Philips, un tânăr cu şase ani mai mare decât el, provenit dintr-o familie cu probleme. Cu un tată condamnat pentru mai multe infracţiuni, Larry a ajuns la rândul său să comită infracţiuni, fiind condamnat pentru furtul unei sume de 400 de dolari dintr-un magazin.

Ajunşi prieteni apropiaţi, Emil Mătăsăreanu şi Larry Eugen Philips au comis mai multe atacuri armate, jefuind maşini blindate şi bănci din care au furat peste un milion şi jumătate de dolari. Pentru unul dintre jafuri au fost şi condamnaţi. Pentru 28 februarie 1997, Emil şi Larry au pregătit un jaf de amploare la o sucursală a Băncii Americii din North Hollywood, Los Angeles. Bandiţii aveau asupra lor un adevărat arsenal, care includea cartuşe şi puşti automate de asalt. În plus, Emil Mătăsăreanu şi Larry Eugen Philips erau îmbrăcaţi aproape complet în echipamente antiglonţ din kevlar.

După ce au jefuit banca, cei doi au fost încercuţi de forţe impresionate de Poliţie. Potrivit siteului amintit, bandiţii i-au ţinut în şah pe poliţişti zeci de minute, perioadă în care românul şi partenerul său au tras peste 1.100 de cartuşe, în timp ce poliţiştii au tras aproximativ 650 de gloanţe, care nu au putut trece prin echipamentul antiglonţ din dotarea bandiţilor. După o luptă crâncenă în care au fost răniţi 11 poliţişti şi şase civili, Emil Mătăsăreanu şi Larry Eugen Philips au fost ucişi, dar numai după ce le-au fost ţintite gleznele, care nu erau protejate de echipamentul antiglonţ. Toată lupta dintre bandiţi şi Poliţie a fost filmată.
Cadavrul lui Emil Mătăsăreanu lângă maşina folosită pentru jaful armat pe care l-a comis

Incidentul în care a fost implicat Emil Mătăsăreanu a iscat la vremea respectivă o amplă dezbatere peste Ocean, cu privire la dotarea poliţiştilor, iar la şapte luni de la incident Departamentul de Apărare al SUA a decis ca poliţiştii din echipajele de patrulare din Los Angeles, Miami şi New York să fie dotaţi cu arme automate AR, aceste fiind depozitate în autospecialele de patrulare astfel încât să poată fi folosite atunci când este nevoie. Tot în urma acestui incident LAPD a început să placheze interiorul portierelor autospecialelor de patrulare cu materiale balistice-Kevlar.

Emil Mătăsăreanu şi Larry Eugen Philips, „expuşi” în Muzeul Poliţiei din Losa Angeles 

Chiar dacă Emil Mătăsăreanu va rămâne în istoria SUA ca un erou negativ, Muzeul Poliţiei din Los Angeles îi prezintă, sub forma unor manechine naturale, pe Mătăsăreanu şi partenerul său, precum şi echipamentul, armele şi maşina pe care le aveau în momentul atacului armat. În plus, în 2003 a avut premiera şi un film inspirat din jaful armat în care a fost implicat românul. Pe Facebook, Mătăsăreanu are şi fani, care au realizat o pagină dedicată fostului infractor. Spre exemplu, un fan a realizat un desen care îl întruchipează pe Mătăsăreanu. „un adevarat erou roman……mai mare decit toti cei pe care ai ridica in slavi hollywood-ul….a aratat mai mult  curaj decit cei care merg la un job 9 to 5…..si se smiorcaie toata viata ca e de rahat totul dar nu fac nimic!!”, a scris pe Facebook şi Eugen Dunca, un fan din România al lui Emil Mătăsăreanu. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Carmen Florea
1.03.2015, 15:44:18

Sa va deschida America vize?.. Cum sa nu? De parca n-are gunoaiele ei... A gresit si Europa sa deschida portile...

-2 (14 voturi)
Flemming-thorsten Sensseman
1.03.2015, 17:41:00

Cei mai prosti tragatori din istorie au tras 1100 de cartuse, si nu au omorat pe nimeni niste tampiti dezacsati in orice caz si-au meritat moartea.Totusi ma uit pe imagini si nu imi imaginez cum 2 cretini trag in nestire se vede pregatirea lor militara daca erau cei 2 musulmani de la Paris in locul lu lolek si bolek amerikani facea prapad in acel moment printre copoii americanos cu faimoasele lor pistoale colt si magnum de 9mm care cu greu poti ranii mortal pe cineva de la 100 de metrii si cu pustile cu alice ce le aveau in dotare. Oricum bine ca sa terminat fara morti inocenti si inca o data ma bucur ca erau prosti tintasi.

+2 (6 voturi)
Johann Winkler
1.03.2015, 21:47:43

P-asta l-a luat Ponta model in viata! Si pontolomacu' ne jefuieste zilnic! Si el apre imbaracat in kevlar, ca nimic nu-l clinteste! Da' o sa-i vina si lui randu', nicio grija!!! Precis are o "glezna" neprotejata!

+1 (3 voturi)
Flemming-thorsten Sensseman
2.03.2015, 01:14:53

Comentariu considerat abuziv.

Chris Gali
2.03.2015, 05:52:13

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările