Timişoreanul care sfidează tehnologia şi îşi meştereşte aparate de fotografiat din cutii de pantofi: „Mi-am dat seama de limitele DSLR-ului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Tellman sfidează tehnologia modernă şi îşi construieşte singur aparatele de fotografiat, cu care realizează imagini artistice.

Arhitectul timişorean Daniel Tellman, mare pasionat de arta fotografică, a decis să renunţe la aparatele foto digitale şi să uite de selfie. El îşi construieşte propriile camere foto, folosind metode extrem de simple. Fascinat de rezultate, încearcă mereu noi experimente.  

„Cu câţiva ani în urmă, m-am decis să mă uit cu atenţie la originile opticii în ceea ce priveşte aparatele foto. Am încercat să combin plăcerea de a construi propriile camere cu răbdarea necesară pregătirii şi creării unor expuneri lungi prin stenopă (n.r. – deschidere circulară care înlocuieşte obiectivul la o cameră obscură). Realizez aparate foto ce pot dilata scurgerea timpului, arzând imaginile direct pe hârtie fotosensibilă“, explică Daniel Tellman.
 

image

Dani Tellman ne arată cât de mică trebuie să fie gaura 
 

Cum se construieşte un aparat foto

Pentru construcţia unui aparat foto sunt necesare doar câteva lucruri, care pot fi la îndemâna oricui: o cutie, o hârtie fotografică (fotosensibilă) şi un ac. Daniel Tellman explică, realizând o scurtă incursiune în istoria fotografiei: „Încă din Antichitate se cunoaşte principiul conform căruia, folosind o încăpere întunecată şi un mic orificiu realizat în peretele camerei, pe peretele opus acestuia se proiectează mediul exterior. Fenomenul a luat amploare în Renaştere şi stă la baza aparatelor foto analogice şi digitale“.

image

Aparatul preferat de Dani Tellman, dintr-o cutie electronică
 

Primul aparat cu care Daniel Tellman a reuşit să facă o fotografie a fost realizat dintr-o cutie de pantofi. „Eu sunt de meserie arhitect, iar cum 90% din arhitecţi sunt pasionaţi de imagine şi spaţiu, făceam şi eu poze. Într-o seară, când pozam stelele de pe cer, mi-am dat seama de limitele DSLR-ului (n.r. – aparate foto digitale profesionale cu un mecanism special de reflexie a luminii), aşa că am căutat să văd cum pot să lungesc timpii. Am căutat pe internet şi am aflat de stenopă. Există comunităţi mari în lumea întreagă. Aşa am ajuns la cutia de pantofi, cam cu aşa ceva începe toată lumea.“
 

Prima poză, făcută la Văliug
 

Prima fotografie scoasă din cutia de pantofi a fost realizată la Văliug, în Munţii Banatului. „Am avut noroc, pentru că mi-a ieşit din prima. De obicei, îţi trebuie cel puţin o încercare, să ştii cât timp să expui. Asta m-a făcut să fac repede a doua şi a treia poză.“

După cutia de pantofi, au urmat cutii de la doze electrice, mult mai bune pentru că pot fi închise cu şuruburi, tuburi din PVC, dar şi alte cutii din comerţ ori confecţionate de Tellman. A realizat fotografii în Timişoara, Viena, la munte şi în păduri, la birou sau acasă, ba chiar şi la diferite evenimente, cum ar fi Festivalul „Made in TM“, „Street Delivery“ sau „Plai“. A tot experimentat.

image

Fotografie făcută la evenimentul "48 de ore"
 

„Folosesc un burghiu de stomatolog“

„Am vrut să văd iniţial ce se întâmplă în interior şi ce pot face eu maxim cu stenopa. Diametrul găurii este de 300 de microni, iniţial le făceam cu compasul, dar acum folosesc un burghiu foarte fin de stomatolog. Contează cât de teşită şi de bine făcută este gaura. Cu cât e mai mare cutia şi hârtia fotografică, cu atât mai mare e şi rezoluţia“, a explicat Tellman. 

image

Fotografie cu expunere de 15 minute
 

Hârtia fotografică este cea mai importantă, pentru că pe ea se va imprima imaginea dorită. Aceasta poate fi comandată pe internet, dar se găseşte şi în magazinele de specialitate. La fel şi soluţia de revelator. „Pe hârtie sunt oxizi de argint care oxidează la contactul cu lumina. După ce fotografia a fost făcută, ai nevoie de o încăpere întunecoasă şi de soluţia de revelator. Următorul experiment este să confecţionez eu soluţia. Am citit că o combinaţie între cafea instant, sodă şi vitamina C oferă aceleşi principii ca revelatorul.“  

image

Fotografie cu o expunere de o lună. Se vede interesant rotaţia soarelui
 

Expunere de la secunde la săptămâni sau luni „Prin stenopă (pinhole, în engleză) am fotografiat direct pe hârtie fotografică numeroase subiecte. În urma acestui procedeu, pot să lungesc timpul de expunere de la secunde la săptămâni sau chiar luni. Pot să surprind mişcarea până la dispariţia ei, pot să urmăresc soarele arzându-şi traseul pe hârtia fotografică. În lume există experimente care durează de şase ani“, explică Tellman.

image


Tellman îşi priveşte una din lucrările expuse la "Reciproc"
 

De altfel, timişoreanul are un aparat care a surprins imagini timp de un an întreg. „Am montat o stenopă la City Business Centre, înainte de începerea construcţiei clădirii de birouri cu numărul cinci. Am lăsat aparatul acolo un an. Lucrările s-au încheiat, iar acum trebuie să dau jos cutia. Voi vedea apoi rezultatele. Am acum un aparat subacvatic, scufundat în Bega. E cu totul alt mediu acolo. Urmează să scot şi acea stenopă pentru a vedea ce fotografie am realizat.“ 

image

O călătorie de două ore cu maşina. Iată imaginea surprinsă de stenopă
 

“Am acum un aparat subacvatic, scufundat în Bega. E cu totul alt mediu acolo. Urmează să scot şi acea stenopă pentru a vedea ce fotografie am realizat". Daniel Tellman, arhitect şi fotograf.

image

Fotografie realizată la Văliug
 

Expoziţii de grup sau personale

Daniel Tellman îşi împărtăşeşte experienţele cu ceilalţi amatori prin intermediul site-ului său: pinholemoustache.com. Aici îşi pune practic toate fotografiile realizate cu stenopa. Pe arhitectul fotograf îl mai putem găsi la expoziţii de grup sau personale. În luna august a realizat o expoziţie în băcănia Reciproc din Timişoara. „Urmează să montez un aparat la Reciproc, pe care o să-l las timp de un an. Vom vedea ce iese“, spune fotograful.
 

image

Fotografie realizată în timpul construcţiei City Bussines Centre
 

Cei interesaţi de această artă şi doresc să afle amănunte despre acest proiect, ba chiar să încerce acasă să îşi confecţioneze un aparata foto dintr-o cutie, fie ea şi de la pantofii cumpăraţi de soţii, pot intra pe site-ul oficial realizat de Daniel Tellman: pinholemoustache.com.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite