Salariul de bancher la care a renunţat city managerul Timişoarei pentru „a schimba ţara”. Acum ia de trei ori mai puţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
City managerul Timişoarei, Matei Creiveanu FOTO Primăria Timişoara
City managerul Timişoarei, Matei Creiveanu FOTO Primăria Timişoara

City managerul Timişoarei, Matei Creiveanu, câştigă, din postura de angajat al Primăriei Timişoara, de trei ori mai puţin decât câştiga din postura de reprezentant al unei bănci austriece în România. Detaliul reiese din declaraţia de avere depusă de Creiveanu.

Declaraţia de avere făcută publică de Matei Creiveanu arată că acesta a avut în 2020, din postura de director regional al băncii austriece HYPO Niedroesterreich Gruppe Bank AG (HYPONOE) şi administrator al unei firme deţinute în România de banca austriacă, un venit de aproximativ 6.300 de euro lunar. Acelaşi document mai arată că Matei Creiveanu are în conturi 93.000 de euro, un apartament în Bucureşti şi un BMW fabricat în 2014.

Din postura de city manager al Timişoarei, Creiveanu câştigă aproximativ 2.000 de euro lunar, de trei ori mai puţin decât în mediul privat.  Salariului de city manager i se adaugă indemnizaţia de membru al CA de la Retim, în valoare de aproximativ 3.500 de lei lunar.

Întrebat de „Adevărul” ce l-a determinat să renunţe la o carieră de succes în domeniul privat pentru a lucre în administraţie, pe un salariu de trei ori mai mic, Matei Creiveanu a declarat că „am simţit că am ajuns la o maturitate profesională şi economică care să îmi permit să dau ceva înapoi societăţii şi ţării din care provin”.

„Acum, ideea asta poate să îţi vină mai devreme sau mai târziu. Important este să găseşti şi o administraţie şi o echipă cu care să simţi că poţi să lucrezi.

Asta fost pentru mine şi cred că e situaţia multora din echipa primarului care sunt în aceeaşi discrepanţă ca şi mine. Pur şi simplu am simţit că ne permitem şi e momentul ca noi şi generaţia noastră să facem ceva şi pentru sectorul public şi pentru noi ca ţară.

În domeniul corporatist era ideea: cât timp îţi faci treaba bine la locul de muncă şi îţi plăteşti impozitele ţi-ai făcut datoria faţă de ţară şi ţara va merge invariabil către mai bine.

Noi toţi am crezut că dacă muncim şi ajungem la o oarecare prosperitate economică ţara va ajunge acolo pentru că vor creşte veniturile statului, ţara se va moderniza şi vom merge spre mai bine. Nu e suficient. Nu putem să stăm toţi deoparte. E un grup de oameni care nu mai sunt mulţumiţi de ce se întâmplă cu bugetul ţării cât noi suntem la muncă, la slujbele noastre care nu au legătură cu sectorul public”, a declarat Matei Creiveanu.

City managerul Timişoarei a declarat că a ales să lucreze în sectorul public „pentru a schimba ţara”. „Strict material e o renunţare, dar este un moment în care satisfacţia câştigului material nu mai este singura pe care o cauţi din profesie”, a declarat Creiveanu.

Întrebat dacă implicarea într-un consiliu de administraţie, cum s-a întâmplat deja, este o soluţie pentru suplimentarea veniturilor pierdute prin trecerea de la privat la stat, Creiveanu a declarat că  „scopul (n.r. ajungerii într-un consiliu de administraţie) nu este să fii remunerat pentru ce faci altundeva”. „Există entităţi ale statului unde salariile sunt foarte mari şi comparabile cu mediul privat. Doar faptul că grila de salarizare este mai bună nu înseamnă că au ajuns oameni mai buni acolo”, a mai declarat Matei Creiveanu pentru „Adevărul”.

Vă mai recomandăm:

Ce se întâmplă cu mandatul de consilier al Anei Munteanu. Suspendarea, mai dură decât retragerea sprijinului politic

Reacţia patronilor localului în care a descins consiliera USR să demaşte funcţionarea în carantină: Un răspuns dur, incompatibil cu un stat democratic

Flămânzi sub acoperire, folosiţi într-o operaţiune USR de demascare a ilegalităţilor din HoReCA: „Totul a fost organizat la ordinul prefectului“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite