Sărbătoare mare pentru mii de musulmani din Timişoara. Islamiştii ţin post negru din zori până după apusul soarelui FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rugăciune la moscheea din Timişoara FOTO Ştefan Both
Rugăciune la moscheea din Timişoara FOTO Ştefan Both

În Timişoara trăieşte o comunitate musulmană care numără aproximativ 4.000 de persoane. Aproximativ 1.000 sunt tineri veniţi la studii.

Un miliard de musulmanii din toate colţurile lumii se află în postul Ramadanului. În Timişoara trăieşte o comunitate musulmană care numără aproximativ 4.000 de persoane. Aproximativ o mie sunt tineri veniţi la studii. 

Este cea mai numeroasă comunitate musulmană după capitala Bucureşti. Petru toţi aceştia a început perioada de curăţire, în care, cât e ziua de lungă, ei ţin post total.

Religia islamică stabileşte postul ca un mijloc de purificare, un exerciţiu de autocontrol şi o dovadă de credinţă. Este luna iertării şi a milei.

„La noi, la musulmani, sunt două sărbători foarte mari. Ramadanul, adică postul, şi sărbătoarea sacrificului, care este pelerinajul de la Mecca. Această lună a Ramadanului, omul este supusul lui Alah. În această lună, toată lumea trebuie să fie împăcată, iubitoare, să uite de ură şi duşmănie, este luna iertării păcatelor de către Alah, creatorul nostru. Toate rugăciunile noastre, cele cinci obligatorii, încep cu: «În numele lui Alah cel milostiv şi îndurător». Postul te face să simţi răbdarea. Este nevoia de a curăţa păcatele comise de om de-a lungul anului. Postul total se ţine aproape 11 ore, timp în care se curăţă corpul de toate toxinele. De dimineaţa până seara”, a declarat preşedintele Asociaţiei Siria Libră din Timişoara, Ziad al Massalmeh.

image

Ramadanul este considerată luna pocăinţei şi sacrificiului, care celebrează perioada în care profetul Mahomed a primit revelaţia coranică. Postul înseamnă abstinenţa de la mâncare, băutură, fumat şi relaţii sexuale, în intervalul menţionat. Călătorii, femeile gravide, femeile care alăptează şi bolnavii pot amâna postul, urmând a-l ţine ulterior. 

Cinci rugăciuni la moschee din Timişoara

Postul începe dimineaţa la ora 3.15 şi ţine până în jurul orei 21.30.  În aceste zile, musulmanii fac cinci rugăciuni pe zi. Locul de întâlnire este moscheea de pe strada Ştefan Stâncă. Imamul, sau cu alte cuvinte preotul mahomedan, este Alim Safwan, un egiptean care locuieşte la Timişora de mai bine de 20 de ani.


“Ramadanul ţine 29 sau 30 de zile, în funcţie de calendar. Un an întreg mâncăm, bem, ne facem mofturile. Şi vine Ramadanul ca o barieră, care ne învaţă răbdarea şi voinţa. Ne gândim la oameni săraci, care zilei întregi n-au ce mânca. Facem şi noi nişte pachete cu alimente de bază. Există şi o rugăciune special de Ramadan, care durează cam o oră. Începe după ce se mănâncă. Aici cerem iertare de la Alah”, a spus Alim Sawfan.

Ramadan pentru musulamnii din Timişoara FOTO Ştefan Both

Pentru cei care vor să meargă să se roage în moschee, pregătirea începe de acasă. “Prima dată se apală. Face o spălare specială pentru rugăciuni. Pe drumul spre moschee, el trebuie să îşi aducă aminte de Alah, e o pregătire. La moschee, se ascultă înainte chemarea. Apoi lumea se aduncă. Imamul face rugăciunea”, a adăugat Sawfan.  
 

Prima rugăciune are loc la ora 3.10, a doua la ora 13.39, umătorul la 17.45, apoi urmează cel de la apusul soarelui, la ora 21.25. A cincea rugăciune are loc la ora 23.45. 


Orez şi carne de oaie după ora 21.30

Odată cu lăsarea soarelui, musulmanii se pot pune din nou la masă. Bucătarul care se ocupă de meniul de la moschee este Samer Coleh.

„Avem un meniu de 70-80 de persoane pe zi. Avem trei feluri. Avem în special ciorbă de linte, făcută special pentru post, un pic mai moale la început. Mâncarea principală e orez şi carne. Este foarte important să avem carne, pentru că omul are nevoie după o zi întreagă de post. Bineînţeles salate. La sfârşit, o bucăţică de prăjitură, care se numeşte baclava. Se bea sucuri şi ceai”, a declarat Samer Coleh.

Ramadan pentru musulamnii din Timişoara FOTO Ştefan Both



Ramadanul este urmat de bairam
 

Sărbătoarea Eid ul-Fitr este cea care marchează încheierea postului, dar şi prima zi a lunii care succede ramadanului. După luna de Ramadan, pentru musulmani va urma trei zile de bairam. Majoritatea mohamedanilor din Timişoara sunt din Siria, dar mai sunt islamişti şi din Palestina, Iordania, Irak, Egipt sau Libia. Cei mai numeroşi studenţi provin din Tunisia, iar specializarea lor principală pe care o urmează este Medicina. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite