Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Scandalul „flămânzi sub acoperire” ia amploare. MAI confirmă implicarea Prefecturii în regizarea operaţiunii

42
9 Apr 2021 11:31:00
Autor: Daniel Dancea
Noi dezvăluiri despre modul în care a fost regizată operaţiunea „flămânzi sub acoperire” FOTO Facebook
Noi dezvăluiri despre modul în care a fost regizată operaţiunea „flămânzi sub acoperire” FOTO Facebook

Corpul de Control al MAI confirmă dezvăluirile Anei Munteanu, care a declarat pentru „Adevărul” că operaţiunea în care a descins într-un restaurant din Timişoara cu jandarmii a fost „la ordinul prefectului”.

Potrivit raportului întocmit de Corpul de Control al MAI şi publicat de România TV, rezervarea la restaurantul Hotelului Del Corso, în care consilierul USR a descins cu jandarmii, a fost făcută de o angajată a Prefecturii Timiş.

„S-a constatat că la data de 19.03.2021, un angajat al Prefecturii a rezervat o masă pentru patru persoane la restaurantul unui hotel pentru data de 20.03.2021, ora18.00, justificând demersul în faţa echipei Corpului de Control prin faptul că dorea săvadă dacă reprezentanţii operatorului economic vor accepta, deşi normele legale privind carantina interziceau acest lucru pentru persoanele care nu erau cazate în hotelul respectiv”, arată Corpul de Control al MAI.

Prefectul a cerut de urgenţă un echipaj de jandarmi

Raportul MAI mai arată că în ziua în care cele patru persoane pentru care a făcut rezervarea angajata Prefecturii Timiş au mers la restaurant, „prefectul l-a contactat telefonic pe şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Timiş şi i-a cerut să trimită un echipaj la sediul Instituţiei Prefectului întrucât are sesizări cu privire la nerespectarea normelor legale în zona restaurantelor de pe lângă hoteluri”.

Documentul mai arată că „sesizarea este urgentă, dar fără a oferi alte detalii”. În urma sesizării primite de la prefectul de Timiş, şeful Inspectoratului de Jandarmi i-a ordonat unui subaltern să trimită un echipaj la Prefectură.

Două angajate ale Prefecturii, trimise la descinderea cu jandarmii

Corpul de Control al MAI a mai descoperit că jandarmii trimişi de superiori la Prefectura Timiş au luat legătura cu prefectul Zoltan Nemeth (USR). Prefectul le-a comunicat jandarmilor că în Timişoara „există locaţii cu privire la care are informaţii că nu ar respecta măsurile de protecţie sanitară şi, pe motivcă urma să intre într-o şedinţă, a desemnat două angajate ale Prefecturii care să îi însoţească şi să le indice locaţia respectivă”.

„Jandarmii au intrat în restaurantul respectiv însoţiţi de una dintre angajatele Prefecturii, care s-a îndreptat către o masă la care se aflau patru persoane, iar la întrebarea jandarmilor dacă ele au făcut sesizarea, angajata a precizat că «sunt colegii ei»”, se mai arată în raportul MAI.

Acelaşi raport mai arată că, în timp ce jandarmii discutau cu reprezentanţii hotelului, angajata Prefecturii şi cei patru „flămânzi sub acoperire” au „tăiat-o” fără să apuce să fie legitimaţi.

Corpul de Control al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) prezentat lista neregulilor depistate la nivelul Prefecturii şi al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi:

Neregulile de la Prefectura Timiş:

Prefectul a angrenat în această activitate două angajate din cadrul Instituţiei Prefectului care nu aveau atribuţii pe linia gestionării situaţiilor de urgenţă şi, implicit, nici în ceea ce priveşte intervenţia la evenimente alături deforţele de ordine.

Prefectul nu s-a implicat activ în cunoaşterea şi asumarea cadrului normativ în vigoare care reglementează segmentul situaţiilor de urgenţă, astfel că a acţionat în virtutea prerogativelor de putere publică cu care era învestit, fără a respecta întocmai etapele procedurale prevăzute de legislaţia în materie.

Prefectul nu şi-a asumat o responsabilitate pe măsura prerogativelor conferite de legislaţia incidentă şi nu a intervenit în momentul când a constatat că cei doi angajaţi ai prefecturii au luat decizii cu privire la implicarea în evenimentul respectiv.

Neregulile de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi

Inspectorul şef al IJJ Timiş a exercitat în mod defectuos atribuţiile funcţionale conferite prin fişa postului constând în aceea că până la sosirea comisiei de verificare din cadrul Corpului de Control al Ministrului (data de 25.03.2021), nu a dispus vreo măsură managerială în vederea efectuării uneiverificări/analize cu privire la modul de intervenţie a echipajului de jandarmi.

Deşi începând cu 21.03.2021, în plan mediatic au apărut video-filmări de la momentul intervenţiei, iar în 22.02.2021, avocatul societăţii comerciale şi un reprezentant al restaurantului au fost primiţi în audientă de către conducerea Inspectoratului, inspectorul şef nu a ordonat efectuarea de verificări interne cu privire la modul de intervenţie al subordonaţilor.

Chiar dacă la 25.03.2021, operatorul economic s-a adresat cu o petiţie inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Timiş, acesta nu a asigurat dispunerea tuturor măsurilor legale şi identificarea celor patru persoane care au părăsit restaurantul însoţiţi de angajata prefecturii la momentul intervenţiei jandarmilor.

De asemenea, în momentul în care unul dintre jandarmi i-a raportat ofiţerului care, din dispoziţia şefului IJJ, le-a ordonat misiunea, faptul căcele patru persoane au părăsit restaurantul şi nu au fost legitimate, acesta nu a dispus vreo măsură care să faciliteze soluţionarea corectă a evenimentului, limitându-se la a ordona subofiţerului jandarm să legitimeze celelalte persoane prezente.

Echipajul de jandarmi a manifestat superficialitate în îndeplinirea sarcinilor de serviciu, având în vedere insuficienţa măsurilor dispuse, precum şi că a acceptat să fie însoţit la intervenţia de la restaurantul respectiv de către doi angajaţi ai prefecturii care nu aveau calitatea necesară şi nici nu îndeplineau atribuţiile specifice domeniului în care îşi desfăşurau activitatea.

Măsurile dispuse de Corpul de Control al MAI

Corpul de Control al MAI i-a cerut prefectului de Timiş să dispună „măsuri în consecinţă, raportat la modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către unul dintre angajaţi, având în vedere implicarea în evenimentul de la restaurant”.

În privinţa neregulilor de la Inspectoratul de Jandarmi Timiş, raportul a fost transmis Inspectoratului General de Jandarmi pentru a lua măsurile care se impun.

Fierbere în USR. A fost sesizat Biroul Politic Naţional

Scandalul intern din USR nu s-a oprit odată cu sancţionarea Anei Munteanu prin suspendarea din partid pentru o perioadă de un an. Potrivit tion.ro,  un membru al USR a reclamat pe un grup intern al partidului că „unii din figuranţii care au participat la flagrantul consilierului local Ana Munteanu au fost chiar membrii din Biroului Judeţean USR Timiş”.

„Nu doar atât, dar ei au şi participat ulterior la judecarea sesizării iniţiate de noi pe evenimentele petrecute după descindere. Câtă încredere mai pot avea membrii simpli în aleşii lor din Biroul Judeţean în acest moment, dacă aceştia au luat parte la acţiuni nestatutare, care au dăunat imaginii USR şi mai apoi s-a încercat să se acopere fapta”, a scris unul dintre membri USR, pe Facebook.

Preşedintele USR nu a infirmat

Comentariul a determinat o reacţie a preşedintelui USR Timiş, Cristian Moş. Acesta nu a negat că „figuranţi” în „operaţiunea flămânzi sub acoperire” au fost chiar unii membri ai BPJ, limitându-se doar să spună că la şedinţa în care s-a decis sancţionarea Anei Munteanu „nu toţi membrii BPJ au participat la vot”.

„Termenul statutar pentru redactarea motivării sancţionării pârâtei este de 30 de zile calendaristice. BJ Timiş va pune la dispoziţia petenţilor motivarea cât de curând posibil. Nu toţi membrii BJ Timiş au participat la votul din care a rezultat sancţiunea dispusă. Votul a fost statutar şi în cvorum. Astfel de postări care vor face inevitabil deliciul presei şi al oponenţilor politici sunt exact lucrul pe care ar trebui să-l evităm ca membri responsabili. Încurajăm utilizarea căilor statutare şi a dialogului direct, metode care au o probabilitate mult mai mică de a genera daune pentru organizaţie”, a transmis Moş, potrivit tion.ro.

Vă mai recomandăm:

Ce se întâmplă cu mandatul de consilier al Anei Munteanu. Suspendarea, mai dură decât retragerea sprijinului politic
 

Reacţia patronilor localului în care a descins consiliera USR să demaşte funcţionarea în carantină: Un răspuns dur, incompatibil cu un stat democratic

Flămânzi sub acoperire, folosiţi într-o operaţiune USR de demascare a ilegalităţilor din HoReCA: „Totul a fost organizat la ordinul prefectului“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

42 Comentarii

no matters bla-bla
9.04.2021, 11:43:58

A fost o rautate gratuita, inca o lovitura data HoReCa. Eu sunt angajat cu contract de munca si lucrez in alt domeniu. Daaar: la noi in Romania, daca vrei sa fii intreprinzator, mai ales in acest domeniu, esti tratat din start ca un infractor. Deja se stie ca vrei tu sa fraudezi cumva. Pentru stat si toate mecanismele lui, esti o tinta vie. Oricine poate sa vina si sa te amendeze. Sa te amendeze pana falimentezi si iti iei campii. Si nu esti lasat in pace. Sunt mai rai decat interlopii. Statul pierde din vedere ca acesti intreprinzatori angajeaza oameni, aduc bani la bugetul de stat prin taxe si impozite. Ii strang de gat fara mila. Si fara pandemie. Acum si actiunea asta. Parca oamenii astia ar fi cine stie ce interlopi periculosi. Ati rezolvat voi toate problemele stringente si a ramas asta?? Nu va e rusine, mah?

+1 (17 voturi)
Camelia Sorescu
9.04.2021, 11:55:32

no matters bla-bla afirmați „ Statul pierde din vedere” dar în România nu există „stat” decât pe hârtie și în Constituție. În realitate suntem conduși de infractori care trăiesc după principiul „trăiește clipa”. Lor ACUM le trebuie bani, șpăgi, taxe și impozite, nu mai târziu, nu peste un an. Acesta este și motivul pentru care nici măcar nu se preocupă legat de consecințele acțiunilor lor. Și tocmai de aceea nu ar trebui doar anchetați și băgați la pușcărie pentru acțiunile lor propriu zise (dare sau luare de mită, neglijență sau abuz în serviciu, etcetera) dar și pentru subminarea economiei naționale. Ar trebui să putrezească în pușcărie. În schimb îi vedem cel mult cu pedepse cu suspendare sau 1-2 ani închiși apoi liberi.

-3 (11 voturi)
X Sabrewulf
9.04.2021, 12:25:47

Vreti sa va zic eu minim 5 localuri din Bucuresti unde sunt angajati minim 2 ospatari la negru? Hai nu 5, 20? Sa va mai zic ca sunt amendati numai aia cinstiti, pt ca nu dau spaga? Si asta pt ca spagarii din HORECA vor sa le ia afacerea pe nimic? Haide ma bla bla, ca nu toti s-au nascut ieri.

+6 (8 voturi)
manea laura
9.04.2021, 12:17:59

mare fierbere pentru ce? ca o facut o ametita o greseala? ca au venit 4 jandarmi, au legitimat si au plecat? mare chestie. 'Echipajul de jandarmi a manifestat superficialitate în îndeplinirea sarcinilor de serviciu' - wow!!!!! ditamai stirea. dar despre faptul ca premierul propus al AUR, Calin Georgescu, a declarat in urma cu citeva zile public ca 'Șansa României este înțelepciunea rusească.' nu vezi nici o vorba in Adevarul, asta nu e stire. pfff... sa zic ca sinteti penibili ar insemna sa va fac un compliment.

+2 (12 voturi)
dumitru bogdan
9.04.2021, 12:43:28

Instituțiile sunt pres în fata politicului. Am sesizat Biroului rutier din orașul unde locuiesc ca locurile de parcare din fata Consiliului Județean sunt la 2 m. de trecerea de pietoni, nu se respecta cei 25 de m înainte și după trecere în care nu ai voie sa oprești sau sa stationezi și am fost sunat de la rutiera sa mi sa spună ca este o instituție importanta, strada nu este asa circulata. Au hasurat cei doi metri din fata trecerii. Nici măcar nu au avut bunul simt sa desființeze ultimul loc de parcare. Un copil mic ce trece pe acolo îți apare în fata de după mașina parcata și nu îl vezi decât când este la jumătatea trecerii. Dar contează asta? Contează legea? Nu. Contează ca burduhanosii politici sa fie luați de la scara Consiliului, sa nu își miște burdihanul după mașina. Nu ne facem bine.

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (42)

Modifică Setările